Det var noget af et skræmmende syn, to kvinder fra Papegøje Hotellet i Næstved blev mødt af, da de kom til Hørve i starten af oktober for at kigge på nogle grise af en speciel race.
Papegøje Hotellet, et dyreredningscenter i Næstved med 150 fastboende dyr, har kørt 12 år uden tilskud. Nu havde de besluttet sig for, at oprette en gårdbutik og var derfor på udkig efter grisekød fra en speciel art, som de havde fundet via en annonce.
Men da de kom til Hørve, blev de mødt af et uventet syn.
Der står 100 grise i mudder og vand til op over knæene. Der er ingen steder, de kan gå ind og ligge sig i noget tørvejr
- Der stod cirka 100 grise, som var meget store og den lille indhegning, der var lavet, var nogle underlige hegn, der væltede ned over dem. De stod i mudder og vand til op over knæene. Der var ingen steder, de kunne gå ind og ligge sig i noget tørvejr. De kunne bare være der i vand og mudder, fortæller ejer af Papegøje Hotellet, Susen Von Warburg til TV2 ØST.
- De havde det rigtig forfærdeligt.
Flere af grisene er blevet aflivet
Midt- og Vestsjællands Politi bekræfter, at politiet var til stede på adressen i Hørve med to betjente og en dyrlæge fra Fødevarestyrelsen den 1. oktober.
Senere kom de to kvinder fra Papegøje Hotellet så tilfældigt forbi.
- Vi tog de to små grise, vi skulle have. Satte os ud i bilen og skulle til at køre. Men så gik det op for os, at det kunne vi ikke køre fra. Så vi gik tilbage til ham og sagde, at vi havde et forslag. Vi foreslog, at vi kunne give ham lidt penge og få lov til at slå grisene ihjel. Det fik vi lov til, og så fandt vi nogle flere frivillige i vores netværk, siger Susen Von Warburg.
- Så tog vi dem og en jæger med derop og begyndte at skyde grise. Nu er der kommet 20 grise væk i alt, men det er en dråbe i havet, når der er 100. De skal læsses med kran, og det er rigtig hårdt. Vi er fuldstændig udmattede.
53-årig mand sigtet for overtrædelse af Dyreværnsloven
Ejeren af Papegøje Hotellet mener dog ikke, at hændelsen er sket af ond vilje fra ejerens side.
- Vi havde en god dialog med ejeren. Det er nok løbet ham helt hen over hovedet. Han virkede stresset, fortæller Susen Von Warburg.
Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi er den 53-årige mand, der bor på adressen, nu sigtet for overtrædelse af dyreværnsloven.
Efter politiets tilsyn på stedet, kunne de konstatere, at der manglede vand, tørt leje til dyrene, at der var for mange dyr på for lidt plads, og én enkelt gris led af en gammel skade.
Sagen ligger til sagsbehandling og efterforskning hos os, så sagen er ikke afsluttet endnu
- Sagen ligger til sagsbehandling og efterforskning hos os, så sagen er ikke afsluttet endnu, fortæller Camilla Broholm, kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi.
Dyrt at skaffe sig af med grise
Ifølge Susen Von Warburg fra Papegøje Hotellet, er det en tung sag at løfte økonomisk.
- Vi prøver stadig aktivt,at få resten væk, men det koster en formue at skille sig af med sådan nogle grise.
Det er dog lykkedes at indhente et tilbud fra nogen, der kan hjælpe med at aflive grisene, men alene bortskaffelsen koster 80.000 kroner, fortæller hun.
- Det er mange penge, når man er et dyreredningscenter, der kører uden tilskud, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Vigtigt at dyrene bliver aflivet på forsvarlig måde
Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi er det væsentligt, at det foregår på en ordentlig og forsvarlig måde, når man afliver dyr.
- Når man afliver svin på den her måde, er det utrolig vigtig, at det foregår med en faglig person, der har forstand på, hvordan man med mindst mulig gene kan aflive dyret. Det kan være en dyrlæge, slagter, jæger eller andre, der har modtaget uddannelse i, hvordan man bedst afliver dyr, fortæller kommunikationsmedarbejder Camilla Broholm.
- Det er strafbart, hvis det er personer, der ikke har den nødvendige uddannelse til det.
I det hele taget vil jeg opfordre, at man advisere politiet via vagtcentralen, hvis man skal aflive en stor bestand
Der findes en bekendtgørelse for aflivning og slagtning af dyr, som skal overholdes, pointerer politiet.
Det er i orden at aflive sin egen bestand, og når ejeren som i dette tilfælde har givet samtykke til, at det skal ske, er der ikke noget for politiet at komme efter.
- Men fordi manden er sigtet, vil der naturligvis være en opfølgning fra politiet i forhold til at få forholdene bragt i orden, siger Camilla Broholm.
- I det hele taget vil jeg opfordre, at man adviserer politiet via vagtcentralen, hvis man skal aflive en stor bestand. Det er primært for, at borgere i nærheden ikke bliver bekymret over lyden af skarpe skud.
TV2 ØST har været i kontakt med ejeren af grisene, som ikke ønsker at udtale sig. Han fortæller dog, at han er i færd med at bortskaffe bestanden.