Politikere giver godsejer grønt lys til plan om solcellepark og besøgscenter

En plan om vindmøller, solceller og et besøgscenter får nu grønt lys af politikerne i Næstved. Nu kan godsejer arbejde videre med projektet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Planen om at etablere vindmøller, en solcellepark og et forsknings- og besøgscenter i vedvarende energi i nærheden af Næstved er nu kommet et lille skridt nærmere.

Et enigt Plan- og Erhvervsudvalg i Næstved Kommune besluttede på et udvalgsmøde mandag at sige ja til, at der arbejdes videre med projektet.

quote Der kan ske meget under miljøundersøgelserne. Så det tager jeg helt med ro.

Christian Danneskiold Lassen, godsejer, Holmegaard Gods

Politikerne har givet godsejer Christian Danneskiold Lassen fra Holmegaard Gods en såkaldt principgodkendelse. Det betyder, at godsejeren nu kan gå videre med at samle underskrifter og samarbejdspartnere til at løfte projektet.

- Hele den grønne omstilling er positiv, og derfor har vi valgt, at vi godt vil bakke op om et projekt, hvor man kombinerer solenergi og vindenergi, siger Daniel Lillerøi (S), formand for Plan- og Erhvervsudvalget i Næstved Kommune.

Men godsejer Christian Danneskiold Lassen vil gerne se tiden an, før han tør tro fuldt og helt på, at projektet kan blive til virkelighed.

- Der kan ske meget under miljøundersøgelserne. Så det tager jeg helt med ro. Hvis der bliver meget ballade, så skal vi ikke opføre det, siger Christian Danneskiold Lassen.

- Der ligger en del arbejde foran mig på mit skrivebord, inden den kage kommer i ovnen, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Holmegaard Gods vil blandt andet opføre en solcellepark på omkring 90 hektar, ligesom man har gjort her med solcelleanlæg på det sydlige Lolland. Arkivfoto.
Holmegaard Gods vil blandt andet opføre en solcellepark på omkring 90 hektar, ligesom man har gjort her med solcelleanlæg på det sydlige Lolland. Arkivfoto. Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

Vil samarbejde med stor uddannelsesinstitution

Godsets plan er at nedlægge fire nuværende vindmøller for at rejse tre nye vindmøller på cirka 150 meters højde.

quote Lige så snart vi får flere underskrifter på papiret, offentliggør vi navnet.

Christian Danneskiold Lassen, godsejer, Holmegaard Gods

Samtidig vil de oprette et godt 90 hektar stort område med solceller ved Kalkerup, som ligger sydvest for Holmegaard Gods.

Læs også
Danmarks største solcelleanlæg på dagsordenen i Næstved Kommune
Læs også
Danmarks største solcelleanlæg på dagsordenen i Næstved Kommune

Sidst men ikke mindst vil Christian Danneskiold Lassen gøre det muligt at opføre et forsknings- og besøgscenter ved siden af vindmølle- og solcelleparken. Og det skal ske i samarbejde med en af Danmarks største uddannelsesinstitutioner, der endnu er ukendt for offentligheden.

- Kommunen kender til uddannelsesinstitutionen, så det er ikke et bluffnummer. Vi er enige om, at vi ikke vil sige så meget om det endnu. Men lige så snart vi får flere underskrifter på papiret, offentliggør vi navnet. Lige nu har vi kun en hensigtserklæring, men mit arbejde er på fuldt tryk for at få dem hevet herned til Næstved, siger han.

I Plan- og Erhvervsudvalget lyder meldingen, at man ikke kan eller skal planlægge efter muligheden for et stort forsknings- og besøgscenter. Men udvalgsformanden lægger da ikke skjul på, at idéen lyder meget interessant.

- Der er ikke nogen tvivl om, at såfrem projektet bliver en realitet, og der kommer sådan et center, så vil det for Næstveds Kommunes side kun være meget positivt, siger Daniel Lillerøi (S). 

- Dels vil der komme noget fokus omkring grøn energi og noget af den omstilling, som man også er i gang med i forhold til hele ressourcesitautionen og den her måde, man tænker genanvendelse af for eksempel glasindustrien. Jo mere grøn energi og jo mere omstilling, vi laver. Jo dygtigere vi bliver til at genanvende forskellige materialer, men også til at reducere CO2-regnskabet, jo bedre, tilføjer han.

- Jeg kan medvirke til, at vi kan få grøn omstilling

Håbet er, at man i et muligt forsknings- og besøgscenter kan være med til at forske og udvikle teknologier til at opbevare vedvarende energi.

Det er nemlig ikke lykkedes at udvikle en metode til at opbevare strøm fra sol- og vindenergi i så store mængder, der er behov for, lyder det fra godsejeren.

quote Jeg kan medvirke til, at vi kan få den grønne omstilling, vi håber, vi kan få med bæredygtig energi

Christian Danneskiold Lassen, godsejer, Holmegaard Gods

- Jeg kan medvirke til, at vi kan få den grønne omstilling, vi håber, vi kan få med bæredygtig energi, siger Christian Danneskiold Lassen.

- Jeg håber, man får løst det, som er helt afgørende - nemlig at oplagre energi som el fra sol og vind. Det kan vi ikke rigtig i øjeblikket. Det er også hele problemet med biler og alt muligt andet. Det er et meget stort samfundsmæssigt problem, fordi det er meget store mængder, vi skal oplagre, tilføjer han.

Solceller
Læs også
Solcelleparker skyder frem - prisen er styrtdykket
Solceller
Læs også
Solcelleparker skyder frem - prisen er styrtdykket

Hvis projektet bliver til noget, håber Christian Danneskiold Lassen at også de tekniske uddannelser i Næstved kan få glæde af et samarbejde med den ukendte uddannelsesinstitution. Samtidig kan det udvide Næstved profil og status i dag.

Vil udleje landbrugsjord 

Udover de miljøbevidste perspektiver i projektet så får godsejeren også selv en del ud af at lægge jord til et muligt besøgscenter.

Som en del af aftalen vil Christian Danneskiold Lassen nemlig udleje sin landbrugsjord til foretagendet i 25 til 30 år. Når perioden er slut, skal jorden afleveres tilbage som landbrugsjord. Og det kan sikre landmanden en fast indtjening i en lang årrække.

- Jeg får det ud af projektet, at jeg lejer et landbrugsareal ud til den juridiske enhed, der skal køre det her anlæg. Det kan godt være, at det bliver et af de energiselskaber, der allerede leverer strøm i vores kontakter. Sådan et selskab har jeg også kontakt med, siger Christian Danneskiold Lassen.

- Dermed får jeg op mod 30 år, hvor jeg kan fastfryse en landbrugsindtjening på det areal. Det ligger der i det for mig, tilføjer han.

Man forventer at gå i gang med arbejdet af en ny lokalplan til sommer næste år. Planerne skal desuden miljøvurderes, mens det også skal sendes i høring hos naboerne.


Nyhedsoverblik