Første sted i Danmark - bind og tamponer bliver gratis til koncerter

Som det første spillested i landet tilbyder Arena Næstved nu gratis bind og tamponer til gæsterne. Nu er der sat dispensere med gratis produkter op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er det første spillested i Danmark til at gøre det.

At opsætte lyserøde bokse på toiletterne med gratis hygiejnebind og tamponer.

Det betyder, at menstruerende gæster i Arena Næstved fremover ikke behøver at stresse over, om de har et bind eller en tampon med i tasken. For det er lige ved hånden. Og det fungerer ganske enkelt ligesom en sæbedispenser. 

I alt opsættes der fire bokse i arenaen, hvor man kvit og frit kan tage et hygiejnebind, hvis man har glemt ét til træning, til en koncert eller til et event.

Tre af dem findes på unisex-toiletterne, og så er der også opsat en boks i gangarealet på nederste etage.

quote Halvdelen af jordens befolkning har menstruation, men alligevel er der ikke adgang til gratis bind og tamponer

Hanna Lauste, grundlægger af Herbox AB, Göteborg

Firma bag Herbox - Vi bør skabe en forandring

Koncert- og eventstedet, Arena Næstved, har indgået et samarbejde med det svenske firma Herbox, som producerer og sælger økologiske hygiejneprodukter i dispensere, der kan sættes på offentlige toiletter.

Det er personlige oplevelser, der ligger til grund for idéen med Herbox:

- Halvdelen af jordens befolkning har menstruation, men alligevel er der ikke adgang til gratis bind og tamponer på de fleste toiletter. Derfor tænkte vi, at vi bør skabe en forandring og gøre det tilgængeligt præcis ligesom toiletpapir, siger Hanna Lauste, der er grundlægger af Herbox AB, Göteborg.

Hanna Lauste håber, at samarbejdet med Arena Næstved kan inspirere flere andre virksomheder i Danmark til at følge trop.
Hanna Lauste håber, at samarbejdet med Arena Næstved kan inspirere flere andre virksomheder i Danmark til at følge trop. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Hanna Lauste er godt tilfreds med, at Arena Næstved viser vejen som det første sted i landet med gratis hygiejne produkter.

- Vi synes, det er fantastisk, at Arena Næstved har taget initiativ til dette. Vi forventer, at det kan være en inspiration for andre virksomheder i Danmark. 

Sådan ser dispenserne fra Herbox ud. Fra den 10. juli findes de nu fire forskellige steder i Arena Næstved.
Sådan ser dispenserne fra Herbox ud. Fra den 10. juli findes de nu fire forskellige steder i Arena Næstved. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Arena Næstved: - Vigtigt at følge med tiden

Spørger man Arena Næstved, hvorfor det er vigtigt med dette initiativ, så er svaret, at det er vigtigt at følge med tiden.

- Det er moderne - vi skal følge med tiden. Vi er jo de første i Danmark, der har fået de her dispensere, siger Camilla Højbro, servicemedarbejder i Arena Næstved.

Og så er det vigtigt, at kvinder bare får den her hjælp, når uheldet er ude, uden at skulle betale for det.

Servicemedarbejder Camilla Højbro fra Arena Næstved, tror ikke folk vil hamstre bind og tamponer unødigt, selvom det er gratis. Det er tiltænkt en akutsituation, hvor man under en koncert har brug for det her og nu.
Servicemedarbejder Camilla Højbro fra Arena Næstved, tror ikke folk vil hamstre bind og tamponer unødigt, selvom det er gratis. Det er tiltænkt en akutsituation, hvor man under en koncert har brug for det her og nu. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

I arenaen er de ikke bange for, at koncertgæsterne bare vil hamstre løs af de gratis produkter til sig selv.

-  Nej, det er vi ikke bange for. For det første tror jeg ikke, det er noget folk vil gøre, fordi det er sådan en kvindeting. Så kan man sige, at det kan være, at der er drenge, der vil lave sjov og ballade med dem. Men der er sådan en slags lås på - trækker du én, så går der noget tid, før du igen kan trække et nyt produkt, siger servicemedarbejder Camilla Højbro.

Boksen er ment som en hjælp i en akut situation. Der er derfor sat en begrænsning på, hvor mange produkter man kan tage ad gangen. 

Produkterne i dispenserne er ifølge Herbox lavet udelukkende af økologisk bomuld. 

Hverken Arena Næstved eller Herbox vil oplyse, hvor meget det koster at uddele de gratis hygiejneprodukter, eller hvor mange man forventer, der bliver brugt.


Nyhedsoverblik