Unge blev udsat for overgreb på opholdssted - så begyndte de selv at filme

Børn og unge tog sagen i egen hånd, da de følte sig uretfærdigt behandlet af nogle af medarbejderne på deres opholdssted Take Care.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det private opholdssted Take Care har de seneste syv år drevet opholdssted på Lolland nær Maribo.

På tre adresser har de kunnet have op til 20 børn ad gangen. Her har børnene gået i skole, spillet fodbold, gået i fitness og været på rejser til forskellige steder i Europa.

Noget tyder dog på, at det ikke altid har været fryd og gammen at bo på opholdsstedet Take Care. På baggrund af flere videoer som de unge selv har filmet og flere underretninger fra anbringende kommuner har Socialtilsyn Øst valgt at lukke Take Care fra den 8. november.

En af dem, der synes, at nogle af de ansatte har været hårde ved de unge, er Maria, der selv har været anbragt på stedet. Maria er ikke hendes rigtige navn, men hendes identitet er redaktionen bekendt.

- Der var nogle af pædagogerne det gjaldt, ikke så mange, men der var nogle, der godt kunne være voldelige.

På hvilken måde?

- De skubbede og slog os og skubbede os ind på værelserne på en måde, jeg ikke synes var retfærdig, siger Maria.

Takes Cares afdeling Munksgaard, der ligger liden uden for Maribo på Lolland.
Takes Cares afdeling Munksgaard, der ligger liden uden for Maribo på Lolland. Foto: Rikke Stokholm i samarbejde med erhvervspraktikanter - TV2 ØST

Manglende tryghed

Maria fortæller, at det ikke var hende selv det oftest gik ud over, men at hun mange gange var vidne til andre børn, der enten blev skubbet eller slået.

- Jeg synes, det var træls og lidt synd for nogle af dem. Man kunne ikke føle sig helt tryg. Hverken i forhold til de andre børn, men heller ikke i forhold til alle pædagogerne, siger Maria.

Maria og de andre unge begyndte over flere måneder af filme episoder med de medarbejdere, de synes var uretfærdige. I sidste ende valgte de også at politianmelde en af medarbejderne.

- Vi synes ikke, at der er nogen børn, der har brug for hjælp, der skal blive slået og blive behandlet på den måde, siger Maria.

Ifølge Maria var det især en medarbejder, som var mere hårdhændet end de andre. Der var dog også episoder med andre ansatte. Særligt husker hun en episode med en bestemt medarbejder.

- Jeg tror, han har givet to af os en lussing en gang.

Hvordan havde du det med det?

- Det var på en måde selvforskyldt. Jeg stoppede bare op og begyndte at grine, siger Maria.

Maria beskriver udover den hårdhændede behandling fra nogle af medarbejderne også en kultur, hvor de unge også kunne være hårde over for hinanden uden at nogen greb ind.

- Det var tre børn øverst i hierarkiet, og dem vidste man godt bestemte. Dem skulle man ikke træde over fødderne, fordi de holdt sammen.

Hvad skete der så, hvis man gjorde det?

- Så fik man tæsk.

Er det noget, du har oplevet selv?

- Ja.

Videoen her er optaget af nogle af de anbragte på opholdsstedet Take Care. Den viser en voldsom behandling af de unge på stedet.


Pårørende til Maria: Det er kæmpe svigt

Marias familie og pårørende har undervejs hørt om de mange episoder fra Maria. En svær situation mener Christian, der er pårørende til Maria. Christian er ikke hans rigtige navn, men han identitet er redaktionen bekendt.

- Det er et kæmpe svigt. Intet mindre. Når børn og unge mennesker bliver anbragt sådan nogle steder, så er man nødt til at kunne have tillid til, at de mennesker, der arbejder der, de gør det af rigtige grunde, og de har det nødvendige overskud. Det var ikke den oplevelse, vi havde, siger Christian.

Christian er pårørende til Maria og har haft flere vågne nætter, på grund af de ting Maria og de andre unge oplevede på Take Care.
Christian er pårørende til Maria og har haft flere vågne nætter, på grund af de ting Maria og de andre unge oplevede på Take Care. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Han retter stor kritik af Take Care og stedets personale. Han mener ikke, at stedets personale har haft de rigtige kompetencer.

- Det er klart, at man skal forvente, at når man sætter en masse unge mennesker sammen, som har forskellige problemer, så vil der opstå konflikter. Nogle af dem vil blive fysiske, men der skal tages hånd om det. Det synes jeg ikke, der er blevet på Take Care.

Hvorfor synes du ikke det?

- Fordi, så ville det ikke ske så ofte, siger Christian.

Christian beskriver, at det har været svært at være vidende til, og han har kunnet mærke på Maria, at situationen på Take Care var anspændt.

- Det er en kæmpe stressfaktor som pårørende at vide, at hun er et sted, hvor der hersker vold, utryghed og et hierarki, som bliver håndhævet med vold. Det er det sidste, hun har brug for.

Også gode stunder

Selvom Maria har oplevet flere voldsomme episoder, så understreger hun, at der til tider også var godt at bo på Take Care. Faktisk synes hun, at det er vigtigt at fortælle, at der også var søde medarbejdere, der ville de unge det bedste.

- Der var nogle gode pædagoger, og så kom vi ud på mange aktiviteter. Vi tog ud og spillede fodbold hver dag, siger Maria.

Især én af Take Cares afdelinger var hun glad for at være på.

- Jeg kunne med alle, der boede i huset. Og med alle pædagogerne. Der var det godt at være, siger Maria.

TV2 ØST har været i kontakt med Take Care, men opholdsstedet ønsker ikke at udtale sig i sagen.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi bekræfter at have modtaget flere politianmeldelser. De kan dog ikke oplyse yderligere, da de fortsat er i gang med at efterforske sagen.

VIDEO: En anden af de videoer, de unge selv har filmet. Her ses en ung gå ud i køkkenet. Herefter eskalerer situationen.

VIDEO: Yderligere en video, som de unge bosiddende på Take Care selv har filmet.


Nyhedsoverblik