¨

I dag får Lolland-Falster en ny biskop

Søndag skal Marianne Gaarden iføres denne bispekåbe, når der er bispevielse i Maribo Domkirke. Foto: TV ØST

Det kommer ikke til at gå stille for sig, når Marianne Gaarden søndag bliver indsat som ny biskop af Lolland-Falster Stift - en såkaldt bispevielse.

Indvielsen af en ny biskop er nemlig en af de mest internationale begivenheder i folkekirken. Både Dronning Margrethe, kirkeminister Mette Bock og en række udenlandske biskopper deltager i bispevielsen, der også vil blive sendt direkte på DR K.

Klokken 14 går selve højtideligheden i kirken i gang. Der er helt særlige regler for, hvilke bønner, salmer og bibeltekster, der skal bruges.

Læs også Marianne Gaarden bliver ny biskop i Lolland-Falsters Stift

Undervejs vil Marianne Gaarden blive iført bispekåbe og bispekors, hvorefter tre andre biskopper og to assisterende præster vil lægge hænderne på hende og bede for hende, hvilket er selve højdepunktet for bispevielsen. 

En politimand og tilhørende politihund tjekker, at alt er som det skal være inden bispevielsen. Foto: Peter Kryger - TV ØST

Efterfølgende skal der være reception og middag i Bangs Have i Maribo.

Valgt efter valggyser

I juni vandt Marianne Gaarden bispevalget med kun fem stemmer mere end modkandidaten Christina Rygaard Kristiansen.

Læs også Dronning Margrethe kommer til bispevielse på Lolland

Marianne Gaarden overtager biskoppehvervet fra Steen Skovsgaard, der efter 12 års tjeneste har valgt at flytte til Aarhus for at skrive en ph.d.

Hvem er den ny biskop?

Den 53-årige Marianne Gaarden drømte egentlig om at blive kunstner. Hun endte dog med at læse teologi, blev præst og begyndte at forske i prædikener.

For ni år siden mistede Marianne Gaarden pludseligt sin mand, der også var far til hendes to drenge, Malte og Magnus. Det blev starten på en lang livslektion: at livet også handler om at give slip.  

Siden Marianne Gaarden blev ordineret i 2006, har hun været præst i Frederiksborg Slotskirke - og i Præstø og Skibinge.

Fakta

  • Lolland-Falster Stift blev udskilt af Fyens Stift i 1803 og er landets mindste stift.
  • Biskoppen er stiftets øverste myndighed i kirkelige sager.
  • Der er en biskop i hvert stift, og dermed 10 biskopper i Danmark og en i Grønland.
  • Det er biskoppens ansvar at føre teologisk tilsyn med præsterne.
  • Biskoppen fører også tilsyn med forretningsgangen i menighedsråd og provstiudvalg, og han eller hun er på en række områder klageinstans i forhold til deres afgørelser.
  • Biskoppen er også ansvarlig for fordelingen af præstestillinger i stiftet og skal give tilladelse til at dispensere fra ritualer og gudstjenesteordninger.
  • Biskoppen bliver valgt af stiftets præster og menighedsrådsmedlemmer.
  • For at blive biskop skal man være teologisk kandidat fra et dansk universitet, og man skal opfylde betingelserne for at være præst i folkekirken.

    Kilde: Folkekirken.dk
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App