I dag får Lolland-Falster en ny biskop

Det kommer ikke til at gå stille for sig, når Marianne Gaarden søndag bliver indsat som ny biskop af Lolland-Falster Stift - en såkaldt bispevielse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Indvielsen af en ny biskop er nemlig en af de mest internationale begivenheder i folkekirken. Både Dronning Margrethe, kirkeminister Mette Bock og en række udenlandske biskopper deltager i bispevielsen, der også vil blive sendt direkte på DR K.

Klokken 14 går selve højtideligheden i kirken i gang. Der er helt særlige regler for, hvilke bønner, salmer og bibeltekster, der skal bruges.

Undervejs vil Marianne Gaarden blive iført bispekåbe og bispekors, hvorefter tre andre biskopper og to assisterende præster vil lægge hænderne på hende og bede for hende, hvilket er selve højdepunktet for bispevielsen. 

En politimand og tilhørende politihund tjekker, at alt er som det skal være inden bispevielsen.
En politimand og tilhørende politihund tjekker, at alt er som det skal være inden bispevielsen.
Foto: Peter Kryger - TV ØST

Efterfølgende skal der være reception og middag i Bangs Have i Maribo.

Valgt efter valggyser

I juni vandt Marianne Gaarden bispevalget med kun fem stemmer mere end modkandidaten Christina Rygaard Kristiansen.

Marianne Gaarden overtager biskoppehvervet fra Steen Skovsgaard, der efter 12 års tjeneste har valgt at flytte til Aarhus for at skrive en ph.d.

Hvem er den ny biskop?

Den 53-årige Marianne Gaarden drømte egentlig om at blive kunstner. Hun endte dog med at læse teologi, blev præst og begyndte at forske i prædikener.

For ni år siden mistede Marianne Gaarden pludseligt sin mand, der også var far til hendes to drenge, Malte og Magnus. Det blev starten på en lang livslektion: at livet også handler om at give slip.  

Siden Marianne Gaarden blev ordineret i 2006, har hun været præst i Frederiksborg Slotskirke - og i Præstø og Skibinge.

Fakta