- Jeg gør det bare. Jeg slår bare hovedet fra.
Sådan lyder det fra 16-årige Matias Steen Humlegård.
Den 22. oktober var han på vej på sin scooter for at besøge sin mormor i Sakskøbing på Lolland.
Da han kører forbi byens Aldi-butik, ser han en mand falde om.
- Jeg trækker scooteren ind, så den ikke holder i vejen, og så tjekker jeg, om der er tab af vejrtrækning, siger han.
Det bliver måske lidt teknisk, når Matias Steen Humlegård taler om tab af vejrtrækning og som første detalje fortæller, at han sørger for, at scooteren ikke holder i vejen for andre trafikanter.
Det er der dog en rigtig god grund til. For i cirka to år har Matias Steen Humlegård været brandkadet hos Lolland-Falster Brandvæsen - et særligt hold af unge, der får færdigheder inden for brandslukning og andet beredskabsarbejde.
- Det har rustet mig til situationen. Jeg ved, hvad man skal gøre, fortæller han.
Gentagelse, gentagelse og gentagelse
Foran Aldi bøjer Matias Steen Humlegård nakken på den ældre mand, der ligger livløs foran ham. Bøjet i nakken skal fortælle ham, om der er to normale vejrtrækninger. Det er der ikke, konstaterer han, og manden er livløs.
- Så tilkalder jeg hjælp ved at ringe til alarmcentralen, og der bliver tilkaldt en ambulance.
Herefter går han i gang med at yde hjertelungeredning på manden i 10 minutter.
De lærer os, at man skal tænke, at det er et familiemedlem
Fremgangsmåden, hvor han først får styr på sikkerheden, så tilkalder hjælp og til sidst begynder livreddende førstehjælp, er lige efter bogen.
Det mener hans underviser, Jesper Atkinson Pedersen, der er vicebrandinspektør og projektleder for brandkadetterne hos Lolland-Falster Brandvæsen.
- Vi træner dem så meget i førstehjælp og brandslukning, at de bare handler, når de ser sådan noget, fortæller han.
- De overvejer ikke, om det er et hjertestop, når de ser en falde om, og de har ikke berøringsangst med det, forklarer han.
På brandkadet-uddannelsen modtager eleverne 12 timers undervisning i førstehjælp. Når de overgår til ungdomskorpset, er der endnu en aften med tre til fire timers førstehjælp.
- Det handler om gentagelse, på gentagelse, på gentagelse, der gør, at de kan bevare roen, siger Jesper Atkinson Pedersen.
Han fortæller, at alle øvelserne er realistiske og eksempelvis kan være bygget op omkring en konstrueret bilulykke.
- Der kan være tre personer impliceret, hvor en skriger, en anden ligger henover rettet og har ingen vejrtrækning, hvor en tredje er helt stille og i chok. Så er det deres opgave først at få styr på sikkerheden på stedet og stoppe trafikken, så at tilkalde hjælp med præcise oplysninger om lokation, inden de til sidst skal vurdere, hvem der har mest brug for hjælp og så gå i gang med førstehjælp, forklarer Jesper Atkinson Pedersen.
Flere brandkadetter har reddet liv
Den førstehjælp som Matias Steen Humlegård ydede foran Aldi, var årsagen til, at den ældre mand i dag lever.
Da en frivillig hjerteløber efter ti minutter kom med hjertestarteren, skulle der to stød til at få hjertet i gang igen.
- Uddannelsen har rustet mig til at vide, hvordan jeg skal gøre. Hvis ikke, havde jeg bare ringet 112 og spurgt, hvordan man gør, siger Matias Steen Humlegård.
- Det er meget fedt at vide, at man har gjort en indsats, der gør, at den ældre herre lever i dag.
Det er dog ikke første gang, at en af brandkadetterne hos Lolland-Falsters Brandvæsen redder liv uden at være iført den professionelle uniform.
I løbet af de seneste år har tre andre brandkadetter trådt til og udført livreddende behandling.
Mads Andersen reddede en efterskolekammerat i forbindelse med en drukneulykke. Emil Steffensen ydede førstehjælp til en bevidstløs klassekammerat ved et julefodboldstævne i Toreby, mens Josefine Svensson holdt hovedet koldt og ydede førstehjælp, da hendes mor fik en hjerneblødning.
Det har rustet mig til situationen. Jeg ved, hvad man skal gøre
- Der er så dygtige instruktører, som gør, at de ikke har berøringsangst med det, siger Jesper Atkinson Pedersen.
- De lærer os, at man skal tænke, at det er et familiemedlem, fortæller Matis Steen Humlegård.
Som tak for indsatsen vil Jesper Atkinson Pedersen nu indstille den unge brandkadet til Lolland-Falster Brandvæsens fortjensttegn.
- Alle, der har foretaget en uselvisk handling, kan få tildelt tegnet, fortæller vicebrandinspektøren.
Tidligere har blandt andre brandkadetterne Mads Andersen og Emil Steffensen modtaget prisen, der bliver uddelt af beredskabskommissionen. Den består blandt andet af borgmestrene i Lolland og Guldborgsund Kommuner, frivillige og en politiinspektør.
Om det bliver endnu en brandkadet, der vinder fortjensttegnet, bliver afgjort i november.
Video: Se tv-indslaget her fra maj, hvor en undersøgelse viste, at flere end halvdelen af brandkadetterne ønsker at uddanne sig videre i brandvæsnet.