Over 100 arbejdspladser er på vej til Kalundborg

Chr. Hansen Holding har købt den forhenværende Pronova-bygning i Kalundborg. Det kommer til at kaste flere end hundrede arbejdspladser af sig.   

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kalundborgs borgmester Martin Damm (V) har svært ved at få armene ned. Tirsdag kom det frem, at biosciencevirksomheden Chr. Hansen Holding køber den gamle Pronova-fabrik i byen, efter at den har stået tom siden 2014.

- Det er rigtig dejligt, at bygningerne får liv igen. Det er en fantastisk fabrik, der ulykkeligvis ikke kunne køre videre, siger borgmesteren, der dog ikke kun glæder sig over, at bygningerne atter kommer i brug.

- Der er to ting i det. Dels det med bygningerne, men det er fantastisk, at en verdensomspændende virksomhed som Chr. Hansen har valgt at placere sig i Kalundborg. Det er en stor anerkendelse af området, siger Martin Damm.

Endnu en streg under biotekby

Kalundborg huser allerede virksomheder som Novo Nordisk, Equinor og Novozymes og sætter med tilføjelsen af Chr. Hansen Holding endnu en streg under, at de er gode til at tiltrække den type selskaber.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kalundborg Kommunes borgmester Martin Damm (V) glæder sig over, at der kommer nye arbejdspladser og en verdensomspændende virksomhed til.
Kalundborg Kommunes borgmester Martin Damm (V) glæder sig over, at der kommer nye arbejdspladser og en verdensomspændende virksomhed til. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Vi kalder os selv for biotekby, så i den kontekst er vi et godt match, og så har vi et miljø af underleverandører, der kan levere til virksomhederne, lyder det fra borgmesteren.

En by med kompetencer

Indtil 2014 producerede Pronova Biopharms fiskeolie i bygningerne på Juelsmindevej i Kalundborg. Det er BASF A/S, der ejer Pronova, og det er dem, der nu altså har solgt fabriksbygningerne med al inventar til Chr. Hansen Holding.

quote Kalundborg har en god infrastruktur med blandt andet en havn, og så har vi oplevet Kalundborg som en meget erhvervsvenlig kommune, så vi har følt os godt behandlet gennem hele processen.

Torsten Steenholt, Executive Vice President, Chr. Hansen Holding

Købsprisen forbliver en hemmelighed for offentligheden, men den nye ejer afslører gerne, hvorfor valget faldt på netop Kalundborg.

- Kalundborg har en god infrastruktur med blandt andet en havn, og så har vi oplevet Kalundborg som en meget erhvervsvenlig kommune, så vi har følt os godt behandlet gennem hele processen. Samtidig er det en by med kompetencer, som vi skal bruge. Blandt andet procesoperatører og dygtige håndværkere og laboranter, siger Torsten Steenholt, der Executive Vice President i Chr. Hansen Holding.

Klar i 2023

De ansatte på fabrikken kommer til at producere HMO, der er den ingrediens, der gør, at modermælkserstatning kan komme helt tæt på de egenskaber rigtig modermælk har.

100113_Pronova_fiskeoliefabrik.jpg
Læs også
Fiskeoliefabrik har succes
100113_Pronova_fiskeoliefabrik.jpg
Læs også
Fiskeoliefabrik har succes

Chr. Hansen Holding har udover bygningerne i Kalundborg også i dag, tirsdag, overtaget den tyske virksomhed Jennewein, og de to fabrikker skal nu gøre Chr. Hansen Holding til en førende spiller indenfor modermælkserstatning.

Torsten Steenholt regner med, at produktionen kan begynde i Kalundborg i 2023.

- Det er en fabrik i fin stand, men den har været brugt til at producere fiskeolie, som er noget helt andet, end det vi laver. Så nu skal vi have hevet det udstyr ud, som vi ikke skal bruge, og så skal vi i gang med at designe en fabrik, der er tilpasset vores behov, siger han.

Skaber arbejdspladser

Forventningen er, at omkring 100 personer bliver ansat direkte på fabrikken, men at det tal skal vokse på sigt, og så er der de job, som indirekte opstår i forbindelse med, at der bliver behov for underleverandører, rengøring og kantinedrift.

091001_fiskeolie_piller.jpg
Læs også
100 nye arbejdspladser til Kalundborg
091001_fiskeolie_piller.jpg
Læs også
100 nye arbejdspladser til Kalundborg

Chr. Hansen Holding blev i 2019 kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af det canadiske medie- og investeringsanalysefirma Corporate Knights.

Virksomheden har omkring 3700 ansatte i 32 lande.


Nyhedsoverblik