DM i Skills sætter fokus på næsten ukendte håndværksfag

Det er et problem, at unge ikke kender til de forskellige muligheder inden for håndværksfagene. Virksomheder kan nemlig komme til at mangle hænder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kræver rolige hænder og en stor koncentration, når Cecilie Nielsen og hendes medstuderende i de her dage viser deres fag frem til DM i Skills i Høng.

- Du kan for eksempel have meget med styring, overvågning og regulering at gøre, men du kan også komme ind i noget industri, hvor du skal lave forskellige ting, forklarer Cecilie Nielsen.

Den unge kvinde er i gang med at uddanne sig til procesoperatør. Cecilie Nielsen fik selv øjnene op for uddannelsen, fordi hun i forvejen kendte til faget.

Cecilie Nielsen er ved at uddanne sig til procesoperatør.
Cecilie Nielsen er ved at uddanne sig til procesoperatør. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Processkolen, jeg går på, kom faktisk ud på folkeskolerne og stod og havde et oplæg og fortalte om, at du skal have de her krav, og at du lærer det her. Så det er den måde, jeg kom frem til det. Og så har jeg selvfølgelig familiemedlemmer, der er inden for samme industri.

quote Jeg havde slet ikke regnet med, at der var så mange forskellige uddannelser overhovedet, eller så mange forskellige ting man kunne se

Laura Uth, Rønnede

Men det er langt fra alle, der kender til håndværksfaget procesoperatør.

- Der er rigtig mange, som ikke ved, hvad vi er, og hvad vi kan, siger Michael Gransøe, der er vejleder på Processkolen i Kalundborg.

Læs også
Julie kæmper for at blive Danmarks bedste skiltetekniker
Læs også
Julie kæmper for at blive Danmarks bedste skiltetekniker

Ifølge vejlederen er det vigtigt, at de unge får øjnene op for de mere ukendte uddannelser. For de store virksomheder i Danmark får snart behov for flere hænder.

- De udvider hele tiden. Altså Novo Nordisk og Chr. Hansen udvider, så vi har brug for rigtig mange. Vi vil gerne have flere.

Antallet af håndværksfag overrasker

Til DM i Skills er 71 forskellige håndværksfag repræsenteret. Men der er flere af dem, som dagens besøgende aldrig har hørt om før.

- Der er nogen, som jeg overhovedet ikke vidste fandtes. Jeg vidste ikke, at der var noget, som hed procesoperatør, fortæller Jonathan Larsen fra Kalundborg.

Faktisk kommer antallet af håndværksfag bag på flere af de unge gæster.

- Jeg troede kun, at der lige fandtes tømrer og mekaniker, siger Jimmy Laursen fra Stubbekøbing.

- Altså jeg havde slet ikke regnet med, at der var så mange forskellige uddannelser overhovedet, eller så mange forskellige ting man kunne se i dag, lyder det fra Laura Uth fra Rønnede.

Læs også
DM i Skills er skudt i gang med indmarch, taler og show
Læs også
DM i Skills er skudt i gang med indmarch, taler og show

Det er et problem, at de unge ikke kender til de forskellige muligheder inden for håndværksfagene, når de skal vælge en uddannelse. Det er noget, som børne- og undervisningsministeren Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er opmærksom på.

- Der er 108 erhvervsuddannelser, og cirka halvdelen af dem er med til konkurrencen. Tyve af dem er ved at blive testet af til det, men de fleste af os kan måske nævne ti af dem. Derfor er det rigtig vigtigt, at de unge får en forståelse for, hvor ufatteligt forskelligt det er.

Arbejder på at tiltrække flere

Hos SkillsDenmark er problematikken heller ikke ukendt. Derfor arbejder de sammen med virksomhederne for at tiltrække flere.

DM i Skills finder sted i Høng Kultur- og Bevægelsespark.
DM i Skills finder sted i Høng Kultur- og Bevægelsespark. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Vi er i SkillsDenmark dybt afhængige af, at virksomhederne bakker op omkring det her, fordi de her fag giver ikke nogen mening uden en virksomhed og et produkt. Vi ville ikke kunne illustrere, hvad det er, man laver, hvis ikke vi også kunne pege over på en virkelighed, forklarer Michael Boas Pedersen, Næstformand hos SkillsDenmark.

Og skulle de unge få øjnene op for håndværksfag såsom procesoperatør, er de næsten sikret arbejde.

- En ud af 200 får ikke jobs, og det er en rigtig god statistik, må man sige. Som min kollega siger, vi uddanner ikke til arbejdsløshed, siger Michael Gransøe.

Lørdag bliver det afgjort, hvem der løber afsted med titlen som Danmarksmester inden for hvert fag.


Nyhedsoverblik