Sparekasse åbner studenterhus for at holde unge i provinsen

Studerende i Holbæk får snart et mødested, som Sparekassen Sjælland-Fyn står bag. Hvis det bliver en succes, kan flere studenterhuse være på vej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Inden længe åbner det gule pakhus på Ahlgade i Holbæk som et særligt tilbud til unge mellem 16 og 27 år.

Her har Sparekassen Sjælland-Fyn gennem de seneste år arbejdet på at etablere et samlingssted for unge studerende, og onsdag den 15. december åbner studenterhuset på tre etager samt en kælder.

quote Der er ikke nogen økonomisk bagtanke

Søren Kjærsgaard, udviklingsdirektør i Sparekassen Sjælland-Fyn

- Det er et helt privat initiativ, som kommunen ikke har noget med at gøre, siger Søren Kjærsgaard, der er udviklingsdirektør i Sparekassen Sjælland-Fyn og tidligere Venstre-borgmester i Holbæk Kommune.

Igennem flere år har man arbejdet på at gøre Holbæk til uddannelsesby. Uddannelser er kommet til og flere er på vej de kommende år.

- Der er ikke nogen økonomisk bagtanke, men hvis man skal tale om en bagtanke, så er det på den lange bane helt vildt afgørende, også for os som pengeinstitut, at vores område udvikler sig.

- Alternativet er det triste og modsatte, at tingene afvikler. Hvis der er færre, der ønsker at bo, arbejde og uddanne sig i området, så bliver det et fattigt område for os alle sammen. Vores ambition er et gøre Sjælland og Fyn til at bedre sted at bo, siger Søren Kjærsgaard og tilføjer:

- Studenterhuset på Ahlgade 3f kommer til at hedde Lucerna, der betyder lys på latin, og det er unge, som er i gang med en ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse, der kan bruge huset. Står man i overgangen mellem de to, er man også velkommen.

quote Holbæk har aldrig nogensinde haft et hus, hvor alle uddannelser kan mødes

Katrine Ibsen, daglig leder

De unge skal desuden enten studere i Holbæk Kommune eller være bosat i kommunen, og de skal være medlemmer af Lucerna for at kunne benytte stedet.

- Holbæk har aldrig nogensinde haft et hus, hvor alle uddannelser kan mødes, og det vil vi gerne bidrage til for at understøtte Holbæk som uddannelsesby. Her kan folk mødes på tværs og lære af hinanden, siger daglig leder Katrine Ibsen.

Flere studenterhuse kan være på vej

Studenterhuset rummer blandt andet en kultursal til teater, foredrag og andre offentlige arrangementer, et åbnet kontorfællesskab, fællesrum med køkken og et kreativt værksted.

- Køkkenet står knivskarpt og ligner noget fra Den Store Bagedyst. Men ellers er det planen, at de unge selv skal bestemme, hvad der skal ske i huset, siger Katrine Ibsen.

Sparekassen ejer i forvejen bygningen og skal derfor kun bruge penge på selve driften af studenterhuset.

Det kommer studenterhuset til at rumme

Det er samtidig første gang, at Sparekassen Sjælland-Fyn etablerer et studenterhus, og hvis det bliver en succes i Holbæk, vil man ifølge Søren Kjærsgaard overveje at etablere lignende tilbud i andre byer.

- Vi håber, at de unge tager godt imod det, for så er det måske noget, som vi kan gøre andre steder, siger han.

Desuden arbejder sparekassen på at åbne en ny studentercafé, der efter planen åbner næste år på Ahlgade 3, hvor restauranten DaMichele førhen lå.