Livet for 20-årige Morten Skov er ikke længere det samme, som det var engang.
Da han var 16 år, fik han konstateret dødelig leukæmi. Kræftsygdommen blev behandlet med en knoglemarvstransplantation - men operationen har skadet ham, og i dag er han afhængig af sin kørestol og må ofte sige fra overfor vennerne.
- Jeg er afhængig af min kørestol, men jeg kan gå lidt selv. Jeg får hjælp til rengøring af mine forældre, og så har jeg de seneste tre år brugt en time om ugen på genoptræning, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Han blev tilbudt et ophold på klinik for rygmarvsskader i Hornbæk, men her blev drømmen om at kunne komme til at gå almindeligt igen hurtigt taget fra ham.
- Jeg kom gående derop, og jeg kom kørende ud. Jeg fik en kørestol, da jeg var der. Det er i sig selv fint nok, den har jo gjort, at jeg kan komme mere omkring. Men man brugte bare meget af tiden på at lære mig at færdes i kørestol frem for at træne mine ben, siger Morten Skov.
Kommune har afvist ansøgning
Hans fysioterapeut foreslog i stedet det private genoptræningsforløb Back To Life i Jylland. Det har Morten Skov nu prøvet to gange og med fremskridt: Han har blandt andet lavet en gangtest, hvor han forbedrede sig med cirka et minut.
På centret i Jylland tror man på, at man kan hjælpe Morten Skov.
- Det er der ikke nogen tvivl om, vi kan. Men det, der er afgørende for ham, er dygtig fysioterapi, men i særdeleshed også tiden og kvantiteten af det, siger stifteren af projektet, Mikkel Salling Holmgaard.
Artiklen fortsætter under billedet.
Morten Skov har netop færdiggjort sin studentereksamen og vil nu tage et sabbatår i håbet om at lære sig selv at gå igen.
Derfor søgte familien om at få betalt et 20 ugers genoptræningsforløb til cirka 120.000 kroner hos Guldborgsund Kommune, men kommunen har afvist ansøgningen.
I begrundelsen, som TV2 ØST har set, lægger kommunen vægt på, at Morten Skov ikke er i målgruppen og derfor ikke er berettiget til servicelovens paragraf 102, hvor kommunerne kan give tilbud af behandlingsmæssig karakter til borgere med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer.
I begrundelsen skriver kommunen også, at Morten Skov ikke får pædagogisk hjælp nu. Det skyldes, at han ikke er visiteret til paragraf 85, som er pædagogisk støtte i eget hjem, da Morten Skov lige er flyttet hjemmefra og får hjælp af sin mor.
Morten Skovs søster, Dorthe Skov Rasmussen, kan godt se, at kommunerne er nødt til at begrænse deres midler.
- Men jeg kan ikke forstå det til en ung mand på 20 år, der har hele livet foran sig. At man ikke vil hjælpe ham det sidste stykke af vejen, siger hun.
Starter indsamling
Efter afslaget fra Guldborgsund Kommune har familien klaget til Ankestyrelsen, men afgørelsen her kan de ikke vente på. Derfor har Dorthe Skov Rasmussen startet en privat indsamling i forsøget på at hjælpe sin bror.
- Det er så vigtigt for ham, og nu har han taget det her sabbatår. Så ramte det bare rigtigt hårdt, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Målet er at samle lidt over 100.000 kroner ind. Indtil videre er en fjerdel blevet doneret.
- Jeg kan godt blive en smule rørt over det... Jeg har fået screenshots... Når det så er folk, man ikke ser så meget længere, men de alligevel vælger at bidrage til det her..., siger Morten Skov.
Guldborgsund Kommune har ikke ønsket at kommentere sagen eller svare på generelle spørgsmål omkring serviceloven.