Bryggeri lukker efter 157 år

Et alt for energikrævende produktionsanlæg på bryggeriet i Haderslev betyder nu, at Royal Unibrew fremover vil producere den sønderjyske øl Fuglsang i blandt andet Faxe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kun lidt mere end et år efter overtagelsen, bliver bryggeriet Fuglsang i Haderslev nu lukket, og produktionen af ølmærket vil fremover foregå i blandt andet Faxe.

Det oplyser Royal Unibrew.

Årsagen til lukningen skal ses i bryggeriets bæredygtighedsstrategi, oplyser selskabet, der oplyser, at det for nuværende er den eksisterende produktionskapacitet i Odense og Faxe, der fremover skal løse bryggeriopgaverne. De ansatte fra bryggeriet i Haderslev er i stedet tilbudt ledige stillinger andetsteds i Royal Unibrew. 

- Vi danskere glemmer ikke, hvor vi kommer fra, selvom vi flytter til andre dele af landet i løbet af vores liv. Fuglsang er født i Haderslev, og vi vil holde fast i de lokale værdier, som brandet er bygget på.

- Det betyder, at vi fortsat vil tilbyde vores kunder og forbrugere gedigent øl brygget efter sønderjysk tradition – nu blot brygget og tappet fra vores mere energieffektive anlæg i Faxe og Odense, siger Kasper Ryttersgaard Jacobsen, der er direktør for Royal Unibrew Danmark.

På Royal Unibrews fabrik bryggeri i Faxe vil Fuglsang-øllene kunne produceres mere energieffektivt.
På Royal Unibrews fabrik bryggeri i Faxe vil Fuglsang-øllene kunne produceres mere energieffektivt. Foto: TV2 ØST

Og det er ikke tilfældigt, at Faxe kommer i spil, når produktionen andre steder bliver dyr. 

- Vi har blandt andet investeret i en solcellepark i Faxe, som forventes at dække 40 procent af vores elforbrug i produktionen i Faxe. Vi sigter mod allerede at være CO2-neutrale i vores produktion i 2025, så vi har travlt. I lyset af dette vil vi løbende sikre, at vores virksomhed er energieffektiv og klimavenlig, siger Kasper Ryttersgaard Jacobsen.

Lang historie i Sønderjylland

Beslutningen har skabt stor sorg i Sønderjylland, hvor ølmærket anses som legendarisk

Fuglsang blev stiftet i 1865, året efter Haderslev som resten af Sønderjylland var blevet en del af den tyske stat Preussen.

quote Vi har blandt andet investeret i en solcellepark i Faxe, som forventes at dække 40 procent af vores elforbrug i produktionen i Faxe

Kasper Ryttersgaard Jacobsen, direktør for Royal Unibrew Danmark

Bryggeriet voksede i de følgende år sig stort i Sønderjylland - og selvom firmaet efter genforeningen kom ud i krise, så overlevede det, og blev efterhånden Sønderjyllands største ølmærke.

Siden 1865 har Fuglsang Bryggeri haft hjemme i Haderslev.
Siden 1865 har Fuglsang Bryggeri haft hjemme i Haderslev. Foto: Royal Unibrew

Meldingen fik da også uddannelses- og forskningsminister minister Jesper Petersen (S), der stammer fra Haderslev, til at begræde tabet af ølmærket på Facebook.

- Den gør ondt, den her. Sønderjyder vil føle med mig 😔 Haderslevs ikoniske Fuglsang-øl tappes snart i Faxe, skrev han på Facebook fra sin verificerede profil.

- Det føltes forkert, da bryggeridelen blev solgt til Royal Unibrew. Men Fuglsang-familien havde sine grunde. Det er barskt - men god kvalitet, stolt historie og lokalpatriotisme er ikke altid nok i en konkurrencepræget markedsøkonomi, skriver han.

Fuglsang er blandt andet kendt for deres "Black Bird" - en mørk, undergæret lagerøl.
Fuglsang er blandt andet kendt for deres "Black Bird" - en mørk, undergæret lagerøl. Foto: TV SYD

Flytter til december

Det er meningen, at bryggeriet i Haderslev lukker ned 1. december.

Det store malteri i byen fortsætter dog med at arbejde fra adressen - og sønderjyderne skal ikke frygte, at Royal Unibrew glemmer, hvad Fuglsang står for.

- Vi har siden overtagelsen af Fuglsang styrket markedsføringen af brandet både lokalt og nationalt. Det vil vi fortsætte med, siger Kasper Ryttersgaard Jacobsen.


Nyhedsoverblik