Corona får flere unge til at føle sig ensomme: - Hele ungdomsårgangen er presset

Undersøgelser viser, at op mod 25 procent af de unge føler sig ensomme under corona. Den frivillige organisation Ventilen forsøger at hjælpe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et metallisk heeej skratter ud af Louise Hvitfeldt Hansens bærbare computer, der står på sofabordet i hendes værelse, og hun lyser op i et stort smil. Flere felter på skærmen fyldes med smilende ansigter. 

Det er tirsdag aften, og der er online-møde for de unge, der er tilknyttet Ventilen i Næstved. For 19-årige Louise Hvitfeldt Hansen er det højdepunktet på ugen:

- Uanset om det er et online møde eller et fysisk møde, så glæder jeg mig rigtig meget til møderne, allerede søndag begynder jeg at tælle dage og timer. Man bliver hurtigt lukket ind i det fællesskab, der er. Det er rigtig rart, fortæller hun.

Online møde Ventilen

Louise har i perioder haft veninder, men hun begyndte at føle sig ensom, da hun blev teenager. Hun forsøgte at kontakte nogle tidligere klassekammerater, der dog ikke var interesserede.

- Det med ensomheden gik først op for mig i teenageårene. Det er der, folk tager ud og fester, og jeg har ikke kunnet være med i snakken. Det med, at folk ikke gider én, er virkelig ubehageligt. Sådan har det været i perioder, fortæller Louise Hvitfeldt Hansen og uddyber:

- Der har eksempelvis været dage i sommerferien, hvor jeg var ked af det en hel dag, fordi jeg følte mig alene. Jeg gik ned til min mor og begyndte at græde. Jeg kunne ikke komme i kontakt med nogen, og jeg kendte jo ikke nogen, fortæller Louise Hvitfeldt Hansen. 

Hun bor i udkanten af Nykøbing Falster og går i 2. g på Nykøbing Katedralskole.

Ventilen

  • Ventilen er en frivillig social organisation, der har til formål at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge. 

  • Ventilen har tilbud i hele Danmark for unge, der føler sig ensomme, og organisationen arbejder derudover for at skabe viden og debat om ensomhed blandt unge. 

  • Ventilen er en landsdækkende organisation med lokale tilbud i 21 byer, blandt andet Holbæk, Slagelse og Næstved. 

  • Sidste år var der 727 unge, der benyttede sig af Ventilens tilbud. 

  • Man kan være alene uden at føle sig ensom, og man kan være sammen med andre og samtidig føle sig ensom. Ensomhed opstår, når ens sociale relationer ikke lever op til ens behov, og man mangler et bestemt venskab eller en særlig relation.

De unge, der kommer til Ventilen, har oftest oplevet langvarig ensomhed. De unge hører om netværket via studievejlederne, lærere, pædagoger eller har fundet tilbuddet på nettet. Ventilen har afdelinger i hele Danmark, en af dem ligger i Næstved, hvor Ditte Rasmussen har været frivillig i seks år.

- Vi laver mad sammen og går ture sammen. Vi kan finde på at gå i biffen og i Tivoli eller i zoologisk have eller have en aften med brætspil og varm kakao, vi laver helt almindelige aktiviteter, som unge mennesker kan lide at lave, fortæller hun.

Ditte Rasmussen har været frivillig i Ventilen i seks år.
Ditte Rasmussen har været frivillig i Ventilen i seks år.

Online kontakt bedre end ingenting

De unge plejer at mødes fysisk, men på grund af coronarestriktioner er aktiviteterne nu rykket online.

- Det er rigtig trist, når alt bliver aflyst, det har de unge ikke brug for, når de nu endelig har fundet det her sociale fællesskab. Vores bedste råd til dem er at holde humøret oppe, og deltage i de sociale aktiviteter de kan. Den kontakt, vi kan have online, er bedre end ingen, og vi skal sørge for, at de ikke kommer tilbage i den isolerede følelse, og at de bliver ved med at række ud, siger Ditte Rasmussen. 

Rillo Snerup Rud er direktør i Ventilen, en frivillig social organisation, der har eksisteret i 20 år og som har til formål at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge.
Rillo Snerup Rud er direktør i Ventilen, en frivillig social organisation, der har eksisteret i 20 år og som har til formål at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge.

Coronakrisen har gjort de unges ensomhed endnu værre, fortæller direktør i Ventilen, Rillo Snerup Rud:

- Hele ungdomsårgangen er presset, særligt dem under uddannelse. Hele deres liv er lagt om, deres måde at lære på og deres måde at gå til eksamen på. De fleste er rigtig pressede i deres eget liv, og når man er presset i sit eget liv, så har den enkelte mindre overskud til at række ud til de unge, der er i periferien af deres omgangskreds, fortæller hun. 

I sommer inviterede Louise Hvitfeldt Hansen flere gange de unge i Ventilen hjem til middag og samvær hos hende. Privat foto.
I sommer inviterede Louise Hvitfeldt Hansen flere gange de unge i Ventilen hjem til middag og samvær hos hende. Privat foto.

Forskere fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet har i forskningsprojektet Stå sammen ved at holde afstand undersøgt, hvordan coronakrisen opleves og håndteres i Danmark og undersøgt ensomhed i forskellige aldersgrupper.

Det mest markante resultat i undersøgelsen er den høje andel af ensomhed blandt de unge i alderen 16 til 29 år. Næsten hver fjerde, 22 procent, føler sig ensomme under coronakrisen.

Det er en stigning i forhold til før krisen, hvor Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil viste, at mellem 10 og14 procent af de unge følte sig ensomme.

Studiet HOPE fra Aarhus Universitet peger i samme retning. Her angiver 25 procent af de unge, at de føler sig alene under corona.

Hver tirsdag mødes op mod 20 unge i Ventilen i Næstved. På grund af coronasituationen foregår møderne lige nu online.
Hver tirsdag mødes op mod 20 unge i Ventilen i Næstved. På grund af coronasituationen foregår møderne lige nu online.

For Louise Hvitfeldt Hansen betød nedlukningen i foråret, at hun besluttede sig for at få gjort noget ved sin ensomhed.

- Uden corona kom jeg trods alt i skole, og der skete lidt. Men under nedlukningen i foråret, hvor man sidder dag ud og dag ind og laver det samme i 12 timer, så følte jeg bare, at hvis jeg ikke gjorde noget ved det, så ville jeg komme til at spilde mit liv, og jeg har ikke fortrudt det overhovedet, fortæller hun.

Læs også
Skyder til måls mod ensomhed - det er rart at snakke med et andet menneske indimellem
Læs også
Skyder til måls mod ensomhed - det er rart at snakke med et andet menneske indimellem

Og gode, trygge fællesskaber er netop den bedste medicin mod følelsen af ensomhed.

- Vi plejer at sige, at vi giver de unge et trygt øverum. Når du er ung og har været ensom i lang tid, er der nogle sociale kompetencer, der kommer til at mangle. Ungdomsårene er der, hvor man lærer, hvordan man skal agere. Men det lærer man kun, hvis man er tryg og sammen med jævnaldrende, siger Rillo Snerup Rud.

Louise Hvitfeldt Hansen har nu fundet et fællesskab sammen med de unge i Ventilen og har taget flere initiativer i sommerperioden, hvor de unge har set hinanden til middag og samvær hjemme hos hende.

- Det er mega rart, at de gider komme ned til mig, det har jeg ikke været vant til. Ventilen hjælper én til at komme i gang og tage de der lidt ligegyldige samtaler, der fører til dybere, seriøse samtaler og venskaber. Det har jeg ikke været så god til tidligere, men nu er jeg blevet bedre til at hygge og smalltalke, fortæller Louise Hvitfeldt Hansen.



Nyhedsoverblik