Styrelse frikender Lalandia – det er ikke deres opgave at informere om coronasmitte

Badelandet er kommet i modvind over at have holdt igen med informationen om, at en gæst har været smittet med corona under et ophold.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bør et ferieland som Lalandia informere sine kunder bredt, hvis en person smittet med corona har været på besøg i et par dage. Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er svaret: nej.

- Der er ikke nogen steder krav om, at private virksomheder informerer deres kunder, fordi en kunde oplyser, at man er covid-19 positiv, siger Bente Møller, der er konstitueret enhedschef Tilsyn og Rådgivning Øst hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

quote Der er ikke nogen steder krav om, private virksomheder informerer deres kunder

Bente Møller, konstitueret enhedschef, Styrelsen for Patientsikkerhed

- Det er en konkret vurdering i samarbejde med os. Vi taler med de smittede, og vi vurderer, om der skal informeres bredt, tilføjer hun.

Spørgsmålet bredte sig efter, at en gæst i weekenden i et flittigt delt Facebook-opslag stillede sig kritisk overfor, at Lalandia ikke informerede bredt, da hun dagen efter sit tredages ophold i badelandet var konstateret positiv med den smitsomme corona-virus. Spørgsmålet blev også taget op her på TV2 ØST.

Lalandia fortalte her til TV2 ØST, at de ikke havde taget kontakt til myndigheder, men i stedet havde foretaget sin egen smitteopsporing. De bekræftede, at de havde kendskab til den smittede gæst. 

Opgaven med at opsøge smittekæder ligger hos Styrelsen for Patientsikkerhed og enheden coronaopsporing, som to gange i døgnet modtager svar på coronaprøver fra borgere.

Kortlægger smittedes færden

Når Styrelsen for Patientsikkerhed modtager svar om, hvem der er smittet med corona, foretager en af Bente Møllers medarbejdere et interview med den smittede. Derigennem finder man frem til de personer, som vedkommende har været i nær kontakt med.

110326_lalandia_flag.jpg
Læs også
Myndighed undersøger mulig smittespredning i Lalandia
110326_lalandia_flag.jpg
Læs også
Myndighed undersøger mulig smittespredning i Lalandia

- Vi bliver informeret om alle smittede, og så vil vi interviewe den smittede og høre, hvilken færden de har haft i perioden, hvor de har kunnet være smitsomme.

Dette vil typisk være to døgn, op til patienten har de første symptomer.

I den forbindelse vil man spørge ind til, hvilke personer den smittede har haft nær kontakt til – herunder i forbindelse med besøg i ferieparker, som er tilfældet i den konkrete sag, forklarer Bente Møller.

- I den situation vurderer vi, hvad der er nødvendigt for at forebygge smittespredning. Er der brug for at tale med de konkrete personer, eller om der er brug for en større offentliggørelse, siger hun og tilføjer:

quote Det viser vores borgere er opmærksomme og gerne vil gøre de rigtige ting

Bente Møller, konstitueret enhedschef, Styrelsen for Patientsikkerhed

- Der kan i konkrete situationer være, at vi siger, det er nødvendigt at informere bredt for at stoppe smittespredning.

Dette har Styrelsen for Patientsikkerhed på nuværende tidspunkt ikke fundet behov for i forbindelse med sagen fra Lalandia,.

- Dette gør vi kun i situationer, hvor der er en grund til det med baggrund i at stoppe smittespredning. Gør vi det hele tiden, så kommer det ikke til at ske på det tidspunkt, hvor det er vigtigt, påpeger enhedschefen.

- Det har vi gjort ved Black Lives Matters-demonstrationen, hvor vi ved, at mange folk har været i en situation, hvor de ikke har kunnet overholde de almindelige afstandskrav.

Godt borgere er opmærksomme

Dermed ikke sagt, at borgere ikke må handle aktivt for at give besked til deres nære kontakter, inden Styrelsen for Patientsikkerhed er med inde over.

- Det er rigtig godt, det viser vores borgere er opmærksomme og gerne vil gøre de rigtige ting. De bliver bedt om, når de får et positivt svar, at informere deres nære kontakter, siger Bente Møller.

20200403-083639-l_23mb.jpg
Læs også
Overlæge svarer: Kan man få en falsk positiv coronatest?
20200403-083639-l_23mb.jpg
Læs også
Overlæge svarer: Kan man få en falsk positiv coronatest?

Når det kommer til risikoen for smittespredning i eksempelvis et badeland som Lalandia, arbejder Styrelsen for Patientsikkerhed ud fra en forventning om, at alle undgår at blive det, som kaldes nære kontakter:

- Ved at holde afstand, ved at have god hygiejne og ved at blive hjemme, hvis man er syg, understreger Bente Møller.

Hun vil ikke i den konkrete situation kommentere på spørgsmålet om, hvorvidt den smittede gæst i Lalandia kan have smittet andre i badelandet.

- Vi håber, at alle følger de generelle anbefalinger, så man ikke sætter sig selv i en situation, hvor man risikerer at blive smittet ved at holde afstand, har god hygiejne og bliver hjemme ved sygdom.

Men derudover er der ikke grund til at være nervøse, vurderer enhedschefen.

- Vi har styr på sagen og sat de ting i værk, der skal til for at stoppe smittespredningen.

Styrelsen for Patientsikkerhed har ikke nye oplysninger i arbejdet med smitteopsporing af smittekæden knyttet til Lalandia.

Lalandia
Læs også
Lalandia åbner igen i morgen - også for badende gæster
Lalandia
Læs også
Lalandia åbner igen i morgen - også for badende gæster

Lalandia genåbnede 8. juni for gæster igen efter at have været lukket under corona-nedlukningen.

Redaktionen har uden held forsøgt at få en kommentar fra Lalandias ledelse.


Nyhedsoverblik