Rideudstyr for op mod en million kroner slæbt væk i ly af natten: - Jeg blev virkelig slået ud af det

Natten til fredag gav tyve sig god tid til at rømme sadelrum for alt udstyr hos Dressurstald Willum Thomsen på Stevns. Nu risikerer ryttere at misse mesterskab.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dressurrytter og underviser i dressur Joachim Thomsen fra Hårlev fik sig fredag morgen en grim overraskelse. 

For i løbet af natten havde ukendte gerningsmænd rippet stort set alt rideudstyret fra den stald, hvor han til dagligt træner og uddanner nogle af landets dygtigste heste og ryttere.

- Det er barske løjer. Jeg var bare en ludobrik, der var slået hjem. Jeg blev virkelig slået ud af det. Det er grænseoverskridende, fortæller Joachim Thomsen på en telefon til TV2 ØST og tilføjer:

- Lige nu har det store konsekvenser. Vi kan ikke arbejde, for vi har ikke vores udstyr.

quote Sandsynligvis sidder de og glor på mig, da jeg går op og lukker dørene

Joachim Thomsen, medindehaver, Dressurstald Willum Thomsen

Joachim Thomsen driver sammen med Rune Willum Dressurstald Willum Thomsen. Her uddannes heste og ryttere på den helt store klinge.

Det er således herfra, at blandt andre danske bidrag til OL er blevet skolet – og Joachim Thomsen selv har også deltaget ved EM. Der er med andre ord tale om en branche, som indebærer både dyre heste og dyrt udstyr.

- Det er vores hestepasser, som opdager det. Hun kommer om morgenen (fredag, red.) og ser, stalddøren står åben, fortæller Joachim Thomsen.

Indenfor plejer at stå en bænk, og under den plejer nøglen til sadelrummet at ligge gemt. Men fredag morgen var bænken væltet, og døren til sadelrummet stod på vid gab.

- Hun ringer til os, og så springer vi jo ud af huset lidt i syv og ser, alt bare er væk, fortæller Joachim Thomsen, der selv var i stalden og sadelrummet kort før midnat natten til fredag.

Præmierne fra diverse konkurrencer har fået lov at hænge, men alt læderudstyr er fjernet.
Præmierne fra diverse konkurrencer har fået lov at hænge, men alt læderudstyr er fjernet. Foto: Privatfoto

Her så alt ud til at være i skønneste orden, troede han.

- Både politi og forsikringsmand siger til mig, vi er blevet overvåget, fortæller Joachim Thomsen og tilføjer:

- Sandsynligvis sidder de og glor på mig, da jeg går op og lukker dørene.

Tyveri for en million

Ifølge Joachim Thomsen må der nødvendigvis have været flere personer om at stjæle udstyret, for det er både stort og tungt – og der er meget af det.

- Jeg tror ikke, en enkelt mand har gjort det her. Så skulle de sørme løbe frem og tilbage mange gange. Jeg tror, de har været flere.

Han vurderer, der foruden 30 sadler er stjålet mellem 40 og 45 såkaldte kandarer, altså hovedtøj til heste, samt trenser og andet rideudstyr. Næsten alt er er væk.

Anslået beløber det stjålne udstyr sig til en værdi på mellem 700.000 og en million kroner.

- Jeg synes virkelig, det er skræmmende, der er nogen, der er gået rundt inde blandt mine heste og har taget alt vores udstyr – jeg kan slet ikke forholde mig til det – det er ikke okay, siger Joachim Thomsen og tilføjer:

- Jeg havde en kandar, som jeg red på, da jeg var med til europamesterskabet for mange år siden, og det hang flot i sadelrummet og ventede på, at der måske kom en og skulle bruge det – den er stjålet – den havde noget affektionsværdi for mig.

Blandt andet et særligt hovedtøj til Joachim Thomsens hest Mikado ved europamesterskabet i dressur i 2007 er blevet stjålet.
Blandt andet et særligt hovedtøj til Joachim Thomsens hest Mikado ved europamesterskabet i dressur i 2007 er blevet stjålet. Foto: Privatfoto

Et lyspunkt i mørket

For at forstå, hvilke konsekvenser et sådant tyveri har for en dressurstald, skal man blot se på leverancen af nyt udstyr.

quote Det er helt rørende, der er nogen, der er så søde, for vi har ingen ting

Joachim Thomsen, medindehaver, Dressurstald Willum Thomsen

- Vi har ventetid på alt. Jeg var nede at købe bid i dag – det blev til fire, siger Joachim Thomsen, som fortæller at han har mistet mindst 27 bid fra en væg med ekstraudstyr.

- Vi er lige sat ud af spillet indtil, vi får noget nyt udstyr frem og tilpasset de enkelte heste, fortæller han videre og tilføjer:

- De sadler, vi bruger, kan der være 3-6 måneders levering på. De er jo specialsyede til hest og rytter, det er ikke bare at købe nyt.

Og med en mellemrunde i danmarksmesterskabet for ungheste – på fagsprog kaldet championat – har det manglende udstyr givet mange udfordringer for Dressurstald Willum Thomsen og de heste med ryttere, som trænes der.

Dog har Joachim Thomsen et lille håb. For midt i alt ulykken har mange budt sig til for at hjælpe.

- Jeg skrev på Facebook, "hvad er det for en verden vi lever i" - men nu kan jeg lave et nyt opslag - at det ikke er så forfærdeligt, for der er så mange mennesker, der har sendt beskeder - endda en dame på Fyn, som vi ikke kender - men hun er gravid, og hun har sagt, vi må låne hendes sadel. Det er helt rørende, der er nogen, der er så søde, for vi har ingen ting.

Hos Dressurstald Willum Thomsen tog man allerede lørdag konsekvensen af de ubudne gæster.

- Vi har fået sat alarmer og kameraer op på samtlige indgange. Det har vi gjort i lørdags. Jeg kunne ikke være i det ellers.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi bliver anmeldelsen om tyveri bekræftet. Her modtog man meldingen om tyveri klokken 7.20 fredag morgen fra landejendommen på Tjørnevej ved Store Tårnby på Stevns.

Dressurstald Willum Thomsen fik tirsdag sat yderligere overvågningsudstyr op på deres område. Dermed håber de, at tyve kan holdes ude i fremtiden.
Dressurstald Willum Thomsen fik tirsdag sat yderligere overvågningsudstyr op på deres område. Dermed håber de, at tyve kan holdes ude i fremtiden. Foto: Line Strand - TV2 ØST