38-årig mistede livet i arbejdsulykke - nu har lokal virksomhed fået strakspåbud

En arbejdsulykke i Dalmose med dødelig udgang har udløst et strakspåbud fra Arbejdstilsynet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 4. oktober mistede en 38-årig mand hos Dalmose Vognmandsforretning livet i en tragisk arbejdsulykke.

En aktindsigt, som TV2 ØST har fået, viser, at den ansatte blev klemt i en maskine, som bruges til at knuse murbrokker.

Der var ifølge aktindsigten ingen vidner til episoden, og ledelsen har svært ved at forstå, hvordan det kan være sket. Den ansatte, som afgik ved døden, var vant til at betjene maskinen, og sikkerhedsforanstaltningerne blev jævnligt gennemgået, har ledelsen udtalt til Arbejdstilsynet.

Efter ulykken har Arbejdstilsynet aflagt virksomheden besøg og har påbudt dem at rette op på de forhold, som strider mod Arbejdsmiljølovgivningen. 

Det vurderes, at maskinen ikke er sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarlig under de betingelser, den er egnet til. Aktindsigten viser dog, at der tilsyneladende ikke er blevet konstateret hverken fejl eller mangler på maskinen. 

Eftersom der ikke var nogen vidner til stede, da ulykken indtraf, er det umuligt at fastlægge, hvad der præcist har udløst den.

Det var i denne maskine at den ansatte mistede livet den fjerde oktober i år.
Det var i denne maskine at den ansatte mistede livet den fjerde oktober i år. Foto: Arbejdstilsynet

Risikerer straf og bøde

Arbejdstilsynet vil nu vurdere, om der er grundlag for at melde virksomheden til politiet, eller om de skal have en bøde. Dette er fast praksis, når Arbejdstilsynet undersøger så alvorlige arbejdsulykker, eller hvis en virksomhed ikke har efterkommet det eller de påbud, den er blevet underlagt.

Næste skridt er, at en gruppe jurister fra Arbejdstilsynet skal vurdere, om der er tale om en grov overtrædelse, eller om ulykken kunne have været undgået. Hvis de mener dette, overdrages sagen til politiet.

Tager ulykken alvorligt

Hos Dalmose Vognmandsforretning tager man påbuddet meget alvorligt. Efter påbuddet har ledelsen besluttet at ændre maskinens aktiveringshåndtags placering, så man ikke ved et uheld, kan komme til at gå ind i det med knæet. 

Det er ikke sikkert, ulykken er indtruffet sådan, men af sikkerhedsmæssige årsager har ledelsen besluttet at ændre placeringen og afmærke tydeligere, at maskinen skal være stoppet, inden man må træde op på maskinens repos.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dalmose Vognmandsforretnings direktør, Henrik Jørgensen.