muted

Da coronakrisen ramte:

En mennesketom region set fra oven

Siden 11. marts er hverdagen blevet en anden for de fleste danskere, efter Mette Frederiksen (S) lukkede store dele af det offentlige Danmark ned. Dronebilleder fra flere steder i regionen taler sit tydelige sprog. Virkeligheden er blevet en ganske anden.

- Jeg er patient nul.

Sådan lød det fra Jakob Tage Ramlyng, der er ansat på TV2, den 27. februar. Han var netop testet positiv for coronasmitte på Roskilde Sygehus, efter han havde været på skiferie i det nordlige Italien.

Knap 14 dage skulle der gå, før regeringen med Mette Frederiksen (S) i spidsen tonede frem på skærmen i mange danske hjem.

Den 11. marts fortalte statsministeren, at alle skoler og institutioner skulle lukke fra den efterfølgende mandag. Alle offentligt ansatte, der ikke varetog kritiske funktioner, ville blive sendt hjem.

Statsministeren opfordrede alle private arbejdsgivere til også at overveje, hvor mange af deres ansatte, der kunne arbejde hjemmefra.

Forsamlinger på flere end 100 personer blev forbudt. På et pressemøde den 6. marts havde regeringen allerede forbudt forsamlinger på flere end 1.000 personer.

muted

Tre dage senere tonede statsministeren atter frem.

- Danskerne skal lade være med at rejse. Udlændinge skal lade være med at rejse hertil, lød det fra Mette Frederiksen ved et pressemøde fra Statsministeriet.

De danske grænser lukkede klokken 12 dagen efter. Rejsevejledningerne til resten af verden var allerede ændret, så man, medmindre det var absolut nødvendigt, skulle lade være med at rejse væk fra Danmark. Udlændinge skulle have et anerkendelsesværdigt formål for at krydse grænsen til Danmark.

quote Det er jo en usædvanlig situation, som hele samfundet står i

Martin Østergaard, pressechef hos Vejdirektoratet

Men det er ikke kun de danske grænser, der står stille. Trafikken over broerne er stilnet af. Sund & Bælt følger nøje udviklingen over Storebæltsbroen, som siden restriktionernes indtog er godt og vel halveret.

Det samme er meldingen fra Vejdirektoratet, hvor de på de danske veje har oplevet et voldsomt fald i trafikken.

- Især personbilstrafikken er næsten nede på halvdelen af det niveau, det plejer at være på. Det har været et meget brat og voldsomt fald, vi har kunnet se ude på vejene, at personbilstrafikken er næsten halveret, siger Martin Østergaard, der er pressechef hos Vejdirektoratet.

- Jeg kan ikke huske, vi tidligere har set sådan en trafikal situation ude på vores veje. Det er helt usædvanligt, at der sker så voldsomt et fald fra den ene dag til den anden.

Ifølge Martin Østergaard har de ikke oplevet så drastisk en ændring i de år, de har opgjort statistik på den måde, de gør i dag. 

- Det er jo en usædvanlig situation, som hele samfundet står i, siger han.

muted

17. marts strammede regeringen igen restriktionerne for danskerne.

Nu var det ikke længere tilladt at forsamles flere end ti personer. Shoppingcentre, restauranter, barer, natklubber, fitnesscentre, frisører, solcentre, tatovører, vandpibecaféer og andre butikker, hvor personer kommer i tæt kontakt, skulle lukke.

- Det er bare stille, lyder det fra Gitte Kirkegaard, der er i Ringsted Outlet. 

Butikkerne er nu lukkede og stedet affolket.

- I virkeligheden er det lidt hyggeligt, men det er også en parallelverden og lidt trist, fordi det minder en om, hvordan verden står til.

19. marts præsenterede regeringen sammen med alle partier i Folketinget en hjælpepakke til små og mellemstore virksomheder, som skulle give støtte til selvstændige, fuld kompensation for lukkede virksomheders faste udgifter og hjælp til rejseselskaber.

Formålet var at hjælpe virksomheder, der risikerede at skulle dreje nøglen om som følge af coronakrisen. Samlet set blev der ifølge Erhvervsministeriet afsat 287 milliarder kroner til at støtte virksomhederne. 

muted

Statsminister Mette Frederiksen (S) inviterede den 23. marts igen til pressemøde, hvor hun fortalte, at coronatiltagene forlænges frem til 13. april.

Efter en uges stilhed fra statsministeriet blev der igen indkaldt til pressemøde.

quote Jeg savner altså at se mennesker, og at tale med mennesker

Inge Regitze Jørgensen, Næstved

Danmark kunne være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen efter påsken.

- Hvis vi danskere i de næste to uger hen over påsken fortsætter med at holde afstand, og hvis tallene fortsat er fornuftige i de næste to uger, så vil regeringen fortsætte med en gradvis kontrolleret åbning af Danmark efter påsken, lød det fra statsministeren.

Og på Axeltorv i Næstved er afstanden bevaret. Så meget, at de fleste folk er forsvundet fra pladsen. 

- Egentlig er det jo ret så fredfyldt, men jeg savner altså at se mennesker, og at tale med mennesker, fortæller Inge Regitze Jørgensen fra Næstved, der er en af de få, der har placeret sig på en bænk på torvet.

I Marielyst, som på denne tid plejer at summe af liv, er hverdagen også en anden. 

- Det er en stor forskel. Der er ingen mennesker. Folk passer på sig selv. Vi har ikke mødt nogen mennesker, der ikke har vist hensyn og afstand, og det er dejligt. Det er jo bare nogle livsvilkår, vi har i øjeblikket, siger Anette Hvidsten. 

 

Tekst af Christina Jul Nielsen
Video af Jacob Bagge, Frederik Thorup & Thomas Nielsen

Redigering af Line Strand