Region Sjælland er tæt på at øge corona-beredskab til trin 1

Alice Grønnegård er en af de i alt 26 patienter, der lige nu er indlagt med corona-virus her i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er formiddag på medicinsk afdeling M3 på Sjællands Universitetshospital i Køge. Her ligger der i øjeblikket ti covid-19 patienter i isolation.

En af dem er 72-årige Alice Grønnegaard fra Kalundborg.

quote I går lå jeg og græd, fordi jeg var helt nede

Alice Grønnegaard, covid-19 patient, Kalundborg

Hun blev indlagt for fire dage siden og var så syg, at hun knapt kunne stå på benene:

- Det er en dum sygdom. Jeg håber snart, den forsvinder ud af verden. De første dage sov jeg hele tiden, og i går lå jeg og græd, fordi jeg var helt nede, og jeg kunne ikke få luft. Men nu kan jeg mærke, at min krop har overskud igen. Den er på vej tilbage, fortæller hun. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

 Cecilie Lund Larsen er afdelingssygeplejerske på Medicinsk Afdeling M3 på  Sjællands Universitetshospital i Køge. Her er der i øjeblikket indlagt 10 covid-19 patienter. 
 Cecilie Lund Larsen er afdelingssygeplejerske på Medicinsk Afdeling M3 på  Sjællands Universitetshospital i Køge. Her er der i øjeblikket indlagt 10 covid-19 patienter.  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Medicinsk Afdeling M3 har plads til i alt 11 coronasmittede patienter. Siden sommeren er antallet af indlagte covid-19 patienter begyndt at stige igen.

- Siden sommeren har vi haft 3-4 patienter om ugen,  og i andre uger har vi haft otte patienter. Det har svinget meget, men lige nu har vi ti og er tæt på at nå vores grænse for, hvor mange covid19 patienter, vi kan tage. For når vi rammer 11 patienter, så er vi der, hvor vi har svært ved at håndtere flere. Det er krævende at have så mange isolerede på én gang, fortæller afdelingssygeplejerske Cecilie Lund Larsen.

Tal bliver nøje overvåget 

Det stigende antal smittede med coronavirus kan mærkes på regionens akutsygehuse i Nykøbing Falster, Slagelse, Holbæk og Køge.

I alt er der netop nu 26 patienter indlagt med COVID-19 her i regionen, fire patienter er indlagt på Nykøbing Falster Sygehus, seks er indlagt i Slagelse, seks i Holbæk og altså ti på Sjællands Universitetshospital i Køge. Antallet af Covid-19-patienter, der har behov for at blive indlagt, bliver nøje overvåget.

- Vi er i den heldige situation i Danmark, at vi har gode data og en god registreringspraksis, så vi har meget præcise meldinger om, hvor mange der er smittet, og hvor de er indlagt. De tal kigger vi på flere gange om dagen og holder møder, hvor vi vurderer, om det er tid til at skifte gear i beredskabet, fortæller Jesper Gyllenborg, der er lægefaglig vicedirektør for Sjællands Universitetshospital. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Region Sjællands smertegrænse for indlagte corona-patienter er omkring 24, altså to færre end nu. Derfor følger ledelsen i Region Sjælland udviklingen tæt for at vurdere, om trin 1 skal sættes i værk snart.
Region Sjællands smertegrænse for indlagte corona-patienter er omkring 24, altså to færre end nu. Derfor følger ledelsen i Region Sjælland udviklingen tæt for at vurdere, om trin 1 skal sættes i værk snart. Foto: Thomas Nielsen TV2 ØST

Region Sjællands corona-beredskab består af i alt fire trin. Foreløbig er sygehusene i laveste beredskab, det kaldes for trin 0. Men antallet af indlagte er nu så højt, at regionen er tæt på at hæve niveauet. Smertegræsen for antallet af indlagte covid19-patienter er omkring 24. Eftersom der netop nu er 26 indlagte, følger ledelsen i Region Sjælland udviklingen meget tæt, fordi der skal meget lidt til, før trin 1 skal aktiveres.

- Status er, at vi er tæt på at aktivere trin 1, det vil betyde at vi skal skabe sengepladser til covid-19 patienter og at vi er nødt til at skære ned på nogle andre sengepladser. Helt konkret vil det betyde, at der er nogle patienter, der får udskudt deres planlagte operationer. Det er en situation, vi meget nødigt vil ud i. Men det kan blive nødvendigt, siger Jesper Gyllenborg.

På trin 0 har sygehusene altså helt almindelig aktivitet. På trin 1 vil en mindre del planlagte operationer og undersøgelser blive aflyst og skubbet. På trin 2 vil mange planlagte operationer blive udskudt og på trin 3 vil alle planlagte operationer blive udskudt,  og der vil udelukkende være akutberedskab og behandling for kræft. Altså en situation som i foråret.

Vi er forberedt

Bekymring om, hvorvidt vi kan komme ud i en situation, hvor sygehusenes personale er presset i bund, som det er sket i Belgien og Tjekkiet dette efterår, mener han dog ikke, at der er grund til. 

- Der er meget langt til, at vi kommer derud. Vi har gode og solide planer for, hvordan vi kan opgradere. Vi har gjort meget for at planlægge i god tid. Alle sundhedsvæsener kan blive presset, men i Danmark er vi forberedte, det er os, der kontrollerer smitten med de restriktioner, der løbende bliver indført, siger Jesper Gyllenborg. 

En af de afdelinger, der har mulighed for at udskyde operationer, er Ortopædkirurgisk Afdeling på Sjællands Universitets Hospital i Køge. Afdelingen, der står for at operere brud på blandt andet knæ, hofter, ryg og håndled, har cirka 28.500 undersøgelser og cirka 7000 operationer om året.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Jesper Gyllenborg, der er lægefaglig vicedirektør for Sjællands Universitetshospital følger udviklingen i antallet af indlagte covid-19 patienter tæt. 
Jesper Gyllenborg, der er lægefaglig vicedirektør for Sjællands Universitetshospital følger udviklingen i antallet af indlagte covid-19 patienter tæt.  Foto: Thomas Nielsen TV2 ØST

En del af medarbejderne var i foråret udlånt til covid-afsnittet på Roskilde Universitetshospital i Roskilde, og blandt personalet har flere meldt sig til en anden runde. De har fået undervisning og er blevet opdaterede på det sidste nye inden for behandling af covid-19 patienter af deres kolleger på Medicinsk Afdeling M3. 

- Vi har spurgt ud i personalegruppen, og en stor gruppe har meldt sig frivilligt, og det er dem, vi bruger først, vi giver mulighed for, at man kan flekse ud og ind, hvis det i en periode bliver for meget,  så kan man tage andre vagter, fortæller Trine Nordstrøm Alstrup, der er ledende oversygeplejerske på Ortopædkirurgisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital i Køge.

- Vi havde en model i foråret, hvor medarbejderne blev flyttet fysisk til Roskilde, men det er meget bedre at blive her i afdelingen med de samme kolleger, siger hun. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Vi ved meget mere om covid-19 nu end vi gjorde i foråret. Derfor har vi kunnet forberede os, fortæller Susanne Rønn Haunsvig. Hun er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne og radiograferne på Sjællands Universitetshospital i Køge. 
Vi ved meget mere om covid-19 nu end vi gjorde i foråret. Derfor har vi kunnet forberede os, fortæller Susanne Rønn Haunsvig. Hun er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne og radiograferne på Sjællands Universitetshospital i Køge.  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Afdelingen skal åbne mellem seks og ti sengepladser, hvis der bliver brug for det. Det vil betyde, at mellem syv og 12 operationsstuer skal lukkes ned. 

Coronasituationen og beredskabet kræver en del af de ansatte på sygehusene, men det hjælper, at der nu er lagt en plan:

- Det er positivt, at man ved, hvornår der sker hvad. Det, at man vælger, at sygeplejerskerne kan blive på deres egen afdeling med deres egne kolleger og ledelse, betyder rigtig meget for arbejdsmiljøet, fortæller Susanne Rønn Haunsvig, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne og radiograferne på Sjællands Universitetshospital i Køge.

Samtidig er det godt, at det ikke er et "alle-kald", altså hvor det forventes, at alle skal deltage. Nu er det sådan, at man lader personalet melde sig frivilligt, hvis de synes, at det er en spændende opgave. Mens de, der har brug for mere tryghed, kan sige fra og har lov til det, siger hun.   

Artiklen fortsætter under billedet. 

Trine Nordstrøm Alstrup er ledende oversygeplejerske på ortopædkirurgisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge. Hendes afdeling er klar og stand by til at træde til på beredskabsplanens trin 1. 
Trine Nordstrøm Alstrup er ledende oversygeplejerske på ortopædkirurgisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge. Hendes afdeling er klar og stand by til at træde til på beredskabsplanens trin 1.  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

På medicinsk afdeling M3 er Cecilie Lund Larsen i gang med at iføre sig værnemidler for at gå ind og kigge til Alice Grønnegaard, der er isoleret.

- Det er klart, at hvis vi når dertil, hvor vi skal arbejde ekstra og løbe stærkt, så er det ikke sjovt at være på arbejde med så mange isolerede patienter. Men vi har det heldigvis godt og har fokus på arbejdsmiljøet. Vi ved, at vi står i en beredskabssituation, og jeg synes faktisk, at situationen har fået os til at rykke tættere sammen, fortæller hun.

Skal træne lungerne

Alice Grønnegaard ved ikke, hvordan hun er blevet smittet. Nu gælder det om at komme til hægterne igen. Sygdommen har taget hårdt på hendes lunger, og hun får to typer medicin, nemlig remdesivir og et binyrebarkhormon, der hedder dexametason. Samtidig er hun blevet udstyret med en PEP-fløjte, som hun skal træne lungerne med hver tredje time.

- Det skal træne min beskadigede lunge op, så vi kan redde så meget som muligt. Jeg skal gerne kunne komme til at danse igen, for jeg elsker at danse, det skal jeg meget gerne være klar til efter jul, fortæller hun.


Nyhedsoverblik