Stribevis af underretninger: Børns Vilkår er bekymrede for børn fra Bandholm

Børns Vilkår har sendt adskillige underretninger til Lolland Kommune. De er bekymrede for børnene af de tidligere medlemmer af menigheden Faderhuset.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det drejer sig om en del sager, så det er klart, vi ser med en vis alvor på den her sag.

Sådan lyder reaktionen fra Rasmus Kjeldal, der er direktør i Børns Vilkår, efter interesseorganisationen har sendt underretninger vedrørende 25 børn fra Bandholm til Lolland Kommune.

- Vi underretter ligeså snart, vi har et grundlag for bekymring, vi går ikke ud og leder efter bevis for, der er noget galt, men ligeså snart vi tænker, her er noget myndighederne bør interessere sig for, så underretter vi, siger Rasmus Kjeldahl, der er direktør i Børns Vilkår.

Børns Vilkår vil ikke komme nærmere ind på, hvad der har vakt bekymringen, men ifølge TV ØST's oplysninger drejer det sig om nogle videooptagelser af børnene. 

Børn sendt til Tjekkiet

Flere af børnene, hvis forældre har været medlemmer af Faderhuset, har boet i Tjekkiet i en længere periode, og produktionsselskabet Dokumentarkompaniet har været i Tjekkiet, for at lave optagelser af børnene. Det er angiveligt disse optagelser, der har ført til de mange underretninger.

Artiklen fortsætter under billedet. 

På sin facebookside har Ruth Kristiansen lagt dette billede op af nogle af børnene i Tjekkiet for at vise, at de trives og har det godt. TV ØST har valgt at skjule børnenes ansigter.
På sin facebookside har Ruth Kristiansen lagt dette billede op af nogle af børnene i Tjekkiet for at vise, at de trives og har det godt. TV ØST har valgt at skjule børnenes ansigter. Foto: Ruth Kristensen på Facebook.

På Facebook løfter Faderhusets tidligere leder Ruth Kristiansen (tidl. Evensen, red.) lidt af sløret for, hvad der er på optagelserne:

- Dokumentarkompagniet har ligget skjult i haven ved et hus, som et firma i vores koncern har erhvervet i forbindelse med et firma, der er oprettet i Tjekkiet. Nu påstår de, at børnene er i arbejdslejr (sindssygt), fordi de sagesløst sammen med deres forældre går rundt i og på en grund med et hus, der trænger til istandsættelse. Hvor er det dog latterligt, skriver hun og fortsætter:

- Flere af forældrene har set klip, hvor en pige på 15 år står med en pind (som så bliver tolket som våben og militærlejr). 

Hetz og løgnehistorier

Ruth Kristiansen har ikke ønsket at udtale sig til TV ØST. Men på de sociale medier giver tidligere medlemmer af miljøet udtryk for, at de er udsat for en mediehetz.

- Jeg synes, det er vanvittigt, at enhver kan anmelde hvem som helst og opdigte alle mulige løgnehistorier, og at vi skal stå model til alt denne chikane. Hvornår stopper denne hetz mod uskyldige mennesker, skriver Naomi Fouché, der er en af de mødre, Lolland Kommune har fået en underretning på.  

Lolland Kommune bekræfter, at de har modtaget underretningerne og er gået i gang med at undersøge sagen nærmere:

- Vi undersøger forholdene og er i tæt dialog med både VISO (Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation, red.) og Ankestyrelsen. Ankestyrelsen følger aktivt alle sager, hvorfor sagerne ligeledes behandles i Ankestyrelsens regi, skriver Lotte Christensen, der er Børn og Ungechef i Lolland Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet. 

På sin facebookside har Ruth Kristiansen lagt et billede op af en af underretningerne, hvor det fremgår, at Lolland Kommune har været på hjemmebesøg hos et par, der tidligere var medlem af Faderhuset og nu er forældre til en ni måneder gammel pige.
På sin facebookside har Ruth Kristiansen lagt et billede op af en af underretningerne, hvor det fremgår, at Lolland Kommune har været på hjemmebesøg hos et par, der tidligere var medlem af Faderhuset og nu er forældre til en ni måneder gammel pige. Foto: Ruth Kristiansen

I de sociale myndigheders søgelys

Det er langt fra første gang, de sociale myndigheder holder et vågent øje med børnene af de tidligere medlemmer af Faderhuset. Også i 2008 lavede Børns Vilkår 14 underretninger, der omhandlede i alt 44 børn, som Børns Vilkår mente var udsat for vold og vanrøgt. Politiet rensede dog senere Faderhuset og dets medlemmer, og der blev aldrig rejst sigtelse eller foretaget andre indgreb fra myndighedernes side.

Børns Vilkår afviser, at de nye underretninger er led i en hetz mod de tidligere medlemmer af Faderhuset:

- Det kan jeg helt afvise, vi underretter her flere hundrede gange om året myndighederne, når vi er bekymrede for børns trivlsel, og det gælder om børnene er på Lolland, i Jylland eller på Sjælland, det er lige meget, det er, når vi er bekymrede, vi underretter, det har vi en særlig pligt til som Børns Vilkår, siger Rasmus Kjeldahl.

070326_Faderhuset_VO_lobesedler.jpg
Læs også
Faderhuset anklages for vanrøgt
070326_Faderhuset_VO_lobesedler.jpg
Læs også
Faderhuset anklages for vanrøgt

Faderhuset kom for alvor i mediernes søgelys i 2007 i forbindelse med opkøbet og rydningen af ungdomshuset på Nørrebro i København.

I 2008 flyttede menigheden til Bandholm på Lolland, hvor de fortsatte deres religiøse aktiviteter frem til 2013, hvor menigheden blev nedlagt. Selv om menigheden er blevet nedlagt, bor de tidligere medllemer fortsat i Bandholm og flere af dem arbejder på Bandholm Hotel.