¨

Regeringen åbner grænser yderligere - kærestepar fra Lolland og Holland kan endelig se hinanden

Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Regeringen har åbnet yderligere for de danske grænser, så nu kan Charlotte Dyhrberg fra Lolland endelig se sin hollandske kæreste.

103 dage.

Så lang tid er der gået, siden Charlotte Dyhrberg har set sin hollandske kæreste. Grænselukningen har adskilt parret i månedsvis, men onsdag kom der gode nyheder.

Endelig sker der noget

Charlotte Dyhrberg, Græshave

For her offentliggjorde Justitsministeriet, at Danmark åbner yderligere for grænserne. Det betyder blandt andet, at listen over anerkendelsesværdige formål bliver udvidet, så personer, der er bosat i EU- og Schengenområdet samt Storbritannien, fra den 15. juni kan rejse ind i Danmark for at besøge kærester.

- Jeg læste det seks-syv gange, og hver gang jeg læste det, begyndte jeg at græde. For det er fuldstændig vanvittigt, at det endelig kan lade sig gøre, siger Charlotte Dyhrberg fra Græshave på Lolland.

- Endelig sker der noget.

- Det har været ødelæggende

Parret har ikke set hinanden siden 29. februar.

Selvom de er vant til, at der går lang tid mellem deres gensyn, har det været sværere at håndtere savnet, fordi det har været uvist, hvornår de kunne se hinanden igen.

- Et langdistanceforhold er altid svært, men lige nu er det ekstra hårdt, fortalte Jan Ruiter fra en videoforbindelse i Holland tilbage i maj.

VIDEO: Tilbage i maj besøgte vi Charlotte Dyhrberg fra Lolland, som ikke har set sin hollandske kæreste siden 29. februar.

01:23

Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Luk video

Og for Charlotte Dyhrberg har det været mindst lige så hårdt.

- Det har været ødelæggende. I går var første nat, jeg har sovet uden at græde mig selv i søvn. Den der uvished. Og det gør mig så ked af det, for der sidder stadig en masse mennesker, der stadig ikke kan se deres partner, og som stadig ikke ved noget, siger hun.

Et skridt mod en mere normal hverdag

Justitsminister Nick Hækkerup udtaler i en pressemeddelelse, at de nu tager et skridt tættere mod en normal hverdag.

- Det har været en hård tid for blandt andet kærestepar, der har været adskilt på grund af grænserestriktionerne. Vi tager nu et skridt på vejen mod en mere normal hverdag og åbner for, at man kan få besøg af blandt andet kærester, bedsteforældre og børnebørn, der bor i EU eller Storbritannien.

Den 14. marts lukkede de danske grænser for alle, der ikke havde et anerkendelsesværdigt formål. Den 22. april slog udlændige- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fast, at besøg fra ægtefæller, faste samlevere, børn og forældre generelt skulle anses for anerkendelsesværdige formål.

Den 29. maj blev listen over anerkendelsesværdige formål udvidet i forbindelse med udvidelsen af fase 2 i genåbningen af Danmark. Det gjaldt kun for personer med fast ophold i Norge, Island og Tyskland.

Men med regeringens seneste udmelding den 10. juni må kærester fra EU- og Schengenområdet samt Storbritannien krydse de danske grænser.

Danmark åbner grænserne yderligere:

Den 10. juni meldte Justitsministeriet ud, at de danske grænser åbner yderligere.

 

For det første kan personer med bopæl i Slesvig-Holsten fra den 15. juni 2020 indrejse i Danmark uden at opfylde kravet om et anerkendelsesværdigt formål. De skal alene dokumentere, at de bor i Slesvig-Holsten.

 

Listen over anerkendelsesværdige formål bliver samtidigt udvidet for indrejsende med fast bopæl i EU og Storbritannien. Personer, der er bosat i EU- og Schengenområdet samt Storbritannien, kan derfor også rejse ind i Danmark fra den 15. juni, for at besøge kærester, forlovede, bedsteforældre og børnebørn samt ved erhvervsrejser og jobsamtaler mv. Derudover åbnes der for personer, der er bosat i EU- og Schengenområdet samt Storbritannien, og som ejer sommerhus i Danmark, eller som kan dokumentere alene at være i transit i Danmark med henblik på ferieophold eller turisme uden for Danmark. Ferielejligheder, kolonihaver eller både beliggende i Danmark vil i den forbindelse fremover blive sidestillet med sommerhuse. Det samme gælder fastliggerpladser på campingpladser i Danmark.

 

Regeringen vil endelig se på en snarlig regional åbning i forhold til Sydsverige og en åbning over for hele Finland.

 

Kilde: Justitsministeriet.

Se mere
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App