Minister om social eksport: Det er usympatisk og asocialt

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille kommer nu med konkret forslag til at dæmme op for den sociale eksport kommunerne imellem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sender én kommune bevidst kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister videre til en anden kommune for at spare penge?

Det mener borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S), som tidligere har fortalt TV ØST, at andre kommuner betaler udsatte borgeres flytteudgifter, hvis de flytter til Lolland.

Han har derfor sendt et brev med titlen ”Social eksport truer det kommunale selvstyre” til KL. 

Betaler indskud

Heri kritiserer han, hvordan kommuner spiller sorteper om de udsatte borgere i stedet for at løse deres problemer og hjælpe dem ind på arbejdsmarkedet.

Holger Schou Rasmussen kommer desuden med konkrete eksempler på udsatte borgere, som andre kommuner aktivt har hjulpet med at flytte til Lolland ved blandt andet at skaffe dem en bolig og betale deres indskud.

På baggrund af dette brev har Udvalget for landdistrikter og Øer bedt økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) om at redegøre for sin holdning til problematikken. 

Usympatisk og asocialt

Det gjorde han her til eftermiddag på et åbent samråd, og hans holdning var klar.

- Det er både usympatisk og asocialt, hvis fraflytterkommunenen skubber ansvaret fra sig. Hvis det sker, er der ingen tvivl om, hvad jeg mener om det. Så er vi nødt til at finde en løsning, siger økonomi- og indenrigsministeren.

I et konkret forslag åbner han derfor op for at stramme reglerne på området, så kommuner ikke kan tjene penge på social eksport. 

Fraflytterkommune får bonus

I dag får kommunerne en økonomisk bonus, hver gang de får en arbejdsløs i arbejde.

Det samme gør de, hvis den pågældende flytter ud af kommunen. I første omgang er det dog ikke dette incitament til at få folk til at flytte, ministeren vil dæmme op for.

Han vil i stedet kun lade fraflytterkommunerne betale de arbejdsløse og socialt udsattes flytningerne, hvis tilflytterkommunen siger god for det.

Han mener dog, at man først skal undersøge, hvor stort problemet egentligt er.

- Vi skal tilpasse krudt og kanoner, så det passer til problemets størrelse, siger Simon Emil Ammitzbøl-Bille.