Minister om social eksport: Bonus er en misforståelse i pressen

Ifølge økonomi- og indenrigsministeren er det en misforståelse, at der skulle være en form for bonus i det kommunale udligningssystem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag får kommunerne en økonomisk bonus, hver gang de får en arbejdsløs i arbejde.

Det samme gør de, hvis den pågældende flytter ud af kommunen. 

Men der går tilsvarende mange år, før den nye kommune modtager fuldt tilskud for den nye borger. Sådan lød det på et samråd i Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer i onsdags. Her ville oppositionen kræve en reform af udligningssystemet.

quote Den enkelte person indgår i opgørelsen med kommunens udgiftsbehov i det antal år, hvor personen bor i kommunen

Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), økonomi- og indenrigsminister

Men spørger man Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), økonomi- og indenrigsminister, så er det en misforståelse, at der skulle være en form for bonus i det kommunale udligningssystem. Det skriver Altinget.

- Kritikken skulle gå på det forhold, at udligningen er baseret på de seneste offentliggjorte statistikker, som typisk vil vise situationen cirka to år før tilskudsåret. Det vil sige, at der går et par år, før ændringerne i en kommunes forhold slår igennem i udligningen. Det har ført til den misforståelse i pressen, at der skulle være en udligningsmæssig gevinst i fraflytningskommunen, mens tilflytningskommunen skulle lide et tab, siger han til Altinget. 

Læs også
Byrådskandidater: Social eksport til Lolland skal stoppes
Læs også
Byrådskandidater: Social eksport til Lolland skal stoppes

Ministeren understreger, at udligningen ikke giver tilskyndelse til social eksport.

- Det er altså ikke rigtigt. Den enkelte person indgår i opgørelsen med kommunens udgiftsbehov i det antal år, hvor personen bor i kommunen. Hverken mere eller mindre, siger han.

Syv kommuner har hjulpet borgere til Lolland

I november fremlagde Lolland Kommune bevis for, at Ballerup Kommune har givet 17.220 kroner til en socialt udsat borger i indskudslån til en bolig på Lolland.

Men Ballerup Kommune er langt fra den eneste. Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S) mente nemlig at kunne bevise, at visse kommuner hjælper borgere på overførselsindkomst med at bosætte sig på Lolland. 

1471875323_flyttemand.jpg
Læs også
Hovedstadskommuner betaler for socialt udsattes flytning til Lolland
1471875323_flyttemand.jpg
Læs også
Hovedstadskommuner betaler for socialt udsattes flytning til Lolland

Syv kommuner, primært i hovedstadsområdet, har i løbet af 2016 og 2017 hjulpet borgere på overførselsindkomst med at flytte til Lolland.

- Det tager penge fra vores velfærd og vores fællesskab og de ting, som vi rigtigt gerne vil gøre godt for Lolland Kommune. I stedet skal vi bruge for stor en del af vores økonomi til at hjælpe borgere, der kommer til fra andre kommuner.

- Det er ikke, fordi de ikke skal være velkomne her. Men problemet er, at der bare ikke er fuld kompensation for den udgift, som det her medfører, sagde borgmesteren til TV ØST. 


Nyhedsoverblik