¨

Lokalpolitiker oplever gruppepres: - Man må ikke sige, at man ikke kan det hele på en gang

02:49

Jeppe Klenitz-Jakobsen fortæller, at han ikke er den eneste, der har svært ved at få familielivet til at hænge sammen med et politisk virke. Video: Jacob Bagge - TV2 ØST

Det er et tabu at tale om, hvordan familieliv og en politisk karriere hænger sammen, mener afgående lokalpolitiker.

I fredags besluttede politiker Jeppe Klenitz-Jakobsen (DF) at stoppe i Holbæks kommunalbestyrelse.

Han skal være far og mener ikke, at den rolle kan forenes med at være politiker. 

- Det er kombinationen af de idealer, jeg har omkring, hvad man skal gøre som politiker, og hvad man skal gøre som far, siger Jeppe Klenitz-Jakobsen.

Der er sådan et gruppepres fra de andre politikere, om at man ikke må sige, at man ikke kan det hele på en gang

Jeppe Klenitz-Jakobsen (DF), medlem af kommunalbestyrelsen, Holbæk. 

Den 31-årige politiker fortæller, at han ikke er den eneste, der har svært ved at få familielivet til at hænge sammen med et politisk virke.

Men han mener ikke, at de danske politikere er gode nok til at tale om, hvordan de prioriterer deres tid.

- Jeg synes sådan set, det er lidt ærgerligt, at vi som politikere ikke også træder frem og siger, der er nogle ting, der faktisk er svære at få til at gå op i en højere enhed, siger han.

- Der er sådan et gruppepres fra de andre politikere, om at man ikke må sige, at man ikke kan det hele på en gang, for så er man illoyal over for de andre, siger Jeppe Klenitz-Jakobsen.

Formand: - Man kan godt tale om det

Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S) kan godt genkende, at det kan være besværligt at få det politiske arbejde til at hænge sammen med et familieliv.

- Jeg har selv også været igennem den rumle, da jeg blev medlem af Folketinget havde jeg små børn, fortæller han.

Men den garvede politiker synes ikke, at der er tendens til, at folketingets medlemmer ikke taler om, hvordan de får hverdagen til at hænge sammen.

Det kan godt ske, at man udadtil i nogle situationer måske har en eller anden form for panser på

Henrik Dam Kristensen (S), formand for Folketinget.

- Det kan godt ske, at man udadtil i nogle situationer måske har en eller anden form for panser på eller holder lidt afstand, siger han.

- Men i forhold til det kollegiale er det min opfattelse, at man godt kan tale om det, man synes, der er udfordringerne, siger Henrik Dam Kristensen.

Han mener, det er vigtigt, at Folketinget afspejler befolkningen, og derfor skal der også være øje for, at politikere med børn, kan arbejde på Christiansborg.

- Der skal jo gerne være plads til det hele, og det synes jeg også, vi skal arbejde på, siger han.

Folketingets formand peger dog på, at arbejdet som politiker i folkestyret er mere krævende end mange andre jobs. Når der for eksempel er forhandlinger om finanslov, kan man ikke forudsige, hvor lang tid det kommer til at tage.

- Når jeg siger det, så siger jeg samtidig, at jeg gerne vil være med til, at vi kan pille så meget af det uforudsigelige af det, men jeg vil ikke foregøgle nogen, at vi kan pille alt det uforudsigelige af det, for det kan vi ikke.

Ville være blevet på Christiansborg

Ved det seneste folketingsvalg fik Dansk Folkeparti ikke nok stemmer til, at Jeppe Klenitz-Jakobsen kunne blive siddende i Folketinget.

Men hvis, han havde haft en plads på Christiansborg, ville han ikke have droppet politikken, fortæller han.

- Jeg havde nok ikke valgt at forlade politik helt, men jeg havde stensikkert stoppet med at være byrådspolitiker, hvis min kone stadigvæk var blevet gravid, og jeg var blevet genvalgt til Folketinget, siger han.

- Jeg havde faktisk en aftale med min hustru om, at hvis jeg var blevet genvalgt, så var vi nødt til at se på, hvor meget hun kunne være på arbejde, for at vi kunne få vores familieliv til at gå op i en højere enhed, siger Jeppe Klenitz-Jakobsen.

 Den tidligere folketingspolitiker stopper i kommunalpolitik til årsskiftet. Han læser nu til pædagog. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App