Uhyggelig hygge: Falsterborger omdanner sin have til halloweenudstilling

Dicte Stæchmanns have tiltrækker sig de forbipasserendes opmærksomhed. Nogle gange er det svært ikke at give dem et lille chok med på vejen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For tiden kræver det lidt ekstra mod at spadsere ned ad Engboulevarden i Nykøbing Falster. 

Her er der nemlig ret stor sandsynlighed for at løbe ind i både mumier, edderkopper og andre uhyggelige figurer.

Alle sammen bor i Dicte Stæchmanns forhave, og de fleste af dem er nogen, hun har bygget.

quote Nogle gange har jeg slet ikke lyst til at tage på arbejde, fordi det er sjovt se, når der kommer en vuggestue forbi. Det er fantastisk, og jeg bliver bare glad for det

Dicte Stæchmann, Nykøbing Falster

Uhyggen begyndte med en enkelt figur, der var landet i hækken med fødderne i vejret. Den fik så meget opmærksomhed, at de gode idéer blomstrede hos Dicte Stæchmann, og forhavens beboere blev til flere.

Mange af figurerne laver Dicte Stæchmann selv. Hun bruger blandt andet genbrugsmaterialer eller ting, der skulle smides ud, som hun får doneret fra supermarkeder.
Mange af figurerne laver Dicte Stæchmann selv. Hun bruger blandt andet genbrugsmaterialer eller ting, der skulle smides ud, som hun får doneret fra supermarkeder. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Dicte Stræchmanns uhyggelige have får flere af de forbipasserende til at stoppe op. Nogle bliver endda lidt nervøse for, om figurerne er levende.

- Ham med munden ser uhyggelig ud, og så synes jeg også, at det ser rigtig ægte ud, siger 7-årige Gry Døring Jensen.

Det synes 12-årige Cecilie Soj også, de gør:

- Man kommer da lige forbi og tænker: Hvordan har hun lavet det der? Og så tænker man, kan de egentlig bevæge sig, hvis man går forbi. Altså bare sådan pop, siger hun.

Og det er der da også en vis risiko for. Nogle gange er det nemlig ikke kun figurerne, der står i haven. For Dicte Stæchmann synes også, det kan være en fornøjelse at drille nogle af alle dem, der kommer for at se udstillingen.

- Man behøver ikke at have ret meget andet på end regntøj eller en lille maske, og så stiller man sig bare som en lille figur og løfter den ene arm, og så er der nogle, der bliver opmærksomme og siger: Den bevægede sig, og så bliver de sådan helt aaaaah. Og så kan jeg godt finde på at løbe efter dem ud på fortovet, siger hun.

12-årige Cecilie Soj og 7-årige Gry Døring Jensen var nogle af dem, der fik sig en oplevelse, da de kom forbi Dicte Stæchmanns have.
12-årige Cecilie Soj og 7-årige Gry Døring Jensen var nogle af dem, der fik sig en oplevelse, da de kom forbi Dicte Stæchmanns have. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Selvom det tager lang tid at pynte haven op til halloween, gør Dicte Stæchmann det gerne. Hun elsker nemlig, at gøre andre glade.

- Nogle gange har jeg slet ikke lyst til at tage på arbejde, fordi det er sjovt se, når der kommer en vuggestue forbi. Det er fantastisk, og jeg bliver bare glad for det.

Efter Halloween får Dicte Stæchmanns hus og forhave en lille pause. Men til jul bliver der igen pyntet op - nu med massevis af nisser.

211019 halloween10
Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST
211019 halloween11
Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST
211019 halloween6
Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST