Markant fund i vold i vikingeborg

Der er anvendt avancerede byggeteknikker i volden omkring den store borg ved Virket på Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var ikke bare en stor, befæstet vold. Det var også et avanceret bygningsværk, hvor voldene blev pakket ind i forstærkende træ.

Sådan ser status ud på vikingeborgen Trygge Slot, hvor arkæologer fra Museum Lolland-Falster og Aarhus Universitet nu på tredje uge foretager undersøgelser.

Mandag blev der fundet rester af træværk, der er blevet brugt til at forstærke volden under en af de tidlige byggefaser.

Det oplyser arkæolog Leif Plith Lauritsen fra Museum Lolland-Falster til TV2 ØST.

- Der er tale om et fletværk af pil, der har skulle stabilisere den allerede dengang store vold. Det er lavet, så volden kunne gøres mere stejl. Det er ikke unikt – det er også noget vi har set i den fase af Dannevirke, der blev bygget omkring år 772, siger han.

Vikingeborg vestfra trygge Falsters Virke
Læs også
Danmarks største vikingeborg - og alle dens hemmeligheder
Vikingeborg vestfra trygge Falsters Virke
Læs også
Danmarks største vikingeborg - og alle dens hemmeligheder

Artiklen fortsætter under billedet.

Dette pileflet har spillet en stor rolle i volden på Trygge Slot, hvor det har sikret, at volden var ekstra stærk.
Dette pileflet har spillet en stor rolle i volden på Trygge Slot, hvor det har sikret, at volden var ekstra stærk. Foto: Leif Plith Lauritsen - Museum Lolland-Falster

Arkæologerne indledte for to uger siden undersøgelsen af voldene – og der er siden gjort en række fund i området fra både middelalder, sen vikingetid, tidlig vikingetid og muligvis også fra jernalderen.

Det ses i en række lag, hvor de forskellige tidsaldre er fordelt logisk, så de ældste kommer først, og de yngre tidsaldre ovenpå.

Samtidig har arkæologerne nu fastslået, at volden midt i borgen rent faktisk er en vold, og ikke bare er et læhegn mellem to marker fra moderne tid.

Læs også
Arkæologernes teori - vikingeborgen på Falster kan være blevet brændt ned af fjender under et slag
Læs også
Arkæologernes teori - vikingeborgen på Falster kan være blevet brændt ned af fjender under et slag

En avanceret bygmester

Faskinen i volden ses i dag helt tydeligt. Den er skabt af pileflet, og der er fundet spor af den over en længere strækning. Nu har arkæologerne dog fundet rester af de enkelte pilegrene, og den måde, som de var flettet på.

- Det er en ret simpel pileflet-faskine, men det er samtidig ret fedt at finde, fordi det er med til at fastslå, at der har været en bygmester bag dette forsvarsværk, der har vidst, hvad han ville, og hvordan man greb det an. En bondemand ville ikke gå i gang med sådan et projekt midt på en mark, der så udmærket i stedet kunne dyrkes, siger Leif Plith Lauritsen .

Læs også
Opdagelsen af vikingeborg begejstrer - ejer af jorden kalder fundet enestående 
Læs også
Opdagelsen af vikingeborg begejstrer - ejer af jorden kalder fundet enestående 

Den avancerede konstruktion føjer dermed flere lag til fortællingen om, at borgen kan være blevet opført af en stærk fyrste eller en egentlig konge, der har været interesseret i at skabe en stærk fæstning midt på Falster.

Arkæologerne mangler fortsat at finde de ældste spor af borgen, der menes at have været aktiv mellem vikingetidens 850 og middelalderens 1250 – men som muligvis har rødder helt tilbage i jernalderen og måske endda i folkevandringstiden. Årets udgravninger viser dog, at borgen tilsyneladende er langt ældre end hidtil antaget – og at den har haft en ganske dramatisk historie.

- Vi har jo endnu ingen svar på vores dateringer  - men der er ganske mange spor, der tyder på, at der er tale om et meget gammelt bygningsværk, som generation efter generation er blevet udbygget og forstærket, siger Leif Plith Lauritsen.

 

Mysterium opklaret

Arkæologerne valgte tirsdag for første gang at grave i den såkaldte midtervold mellem den nordlige og den søndre del af borgen.

Disse undersøgelser afgjorde samtidig et spørgsmål, som både arkæologer og historikere har diskuteret siden borgen blev fundet – nemlig om volden på tværs af selve anlægget rent faktisk var en vold, eller om det bare ser sådan ud, efter der er blevet pløjet på begge sider af et moderne plantet læhegn.

Det tog dog kun ganske få minutter for arkæologerne at fastslå, at der rent faktisk er tale om en gammel vold i borgen.

- Vi kunne tydeligt se, at det er tilfældet. Den er menneskeskabt, og selvom den er mindre end de ydre forsvarsvolde, så er der også her tydelige byggefaser – og vi fandt også en stensko, som vi også fandt i sydvolden, siger Leif Plith Lauritsen.

Han oplyser, at der desuden blev fundet trækul, der betyder, at det muligvis også vil kunne lade sig gøre at datere volden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Denne perle fra den tidlige vikingetid blev fundet i volden på Trygge Slot,
Denne perle fra den tidlige vikingetid blev fundet i volden på Trygge Slot, Foto: Leif Plith Lauritsen - Museum Lolland-Falster

Enorm interesse for åbent hus

Der har været en enorm interesse for det store fortidsminde på Falster, hvor interesserede borgere er strømmet til i meget stort tal.

Tirsdag aften afholdes der åbent hus på udgravningen – og trods en billetpris på 50 kroner, så har arrangementet været stort set udsolgt siden de første billetter blev udbudt til salg.

- Det er fedt at opleve opmærksomheden. Det er jo virkelig noget, som borgerne går op i. Entreen går ubeskåret til flere kulstof-14-dateringer – og når nød nu skal være, fordi vi på grund af corona-virus skal organisere besøgene, så er det dejligt, at det gør gavn, siger Leif Plith Lauritsen.

Var du ikke en af dem, der fik billet til det åbne hus, så kan du onsdag aften følge en rundvisning Facebook. Denne rundvisning, der foretaget af museets folk,  vil være gratis.

Årets udgravning af Trygge Slot foregår med støtte fra Dronning Margrethe II’s Arkæologiske Fond.


Nyhedsoverblik