Vordingborg gymnasium kritiserer forslag om adgangskrav for kommende elever

En ny undersøgelse understreger, at eleverne på Vordingborg Gymnasium lever fuldt op til landsgennemsnittet, når de afslutter uddannelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Politikerne vil have adgangskrav for kommende gymnasieelever. Venstre og Dansk Folkeparti taler om et gennemsnit på 7 fra folkeskolens afgangseksamen, hvis man vil videre på gymnasiet. På Vordingborg Gymnasium kritiserer man forslaget, fordi nye tal nu viser, at deres elever lever op til landsgennemsnittet, når de afslutter gymnasiet.

Jeg mener ikke man bør straffe de unge, der måske har haft nogle andre ting i hovedet i folkeskolen end høje karakterer. Vi ser jo tydeligt at de ændre adfærd, når de kommer ind til os. Faktum er også at landsgennemsnittet sidste og forrige år lå på 7,1, hvor vores elever også ligger når de går ud, siger Rektor Ib Brøkner fra Vordingborg Gymnasium.

Vil gå ud over brud med den sociale arv
Den nye undersøgelse er lavet af tænketanken Cevea, som har analyseret på tal fra Undervisningsministeriet.

Hvis man for eksempel sætter adgangskravet til gymnasiet til et karaktergennemsnit på 6,5, vil der være masser af helt almindelige, gennemsnitlige folkeskoleelever i regionen, som ikke kan komme i gymnasiet, selvom netop disse gymnasier faktisk er blandt de bedste i landet, når det kommer til at bryde den negative sociale arv, siger analysechef i Cevea, Jens Jonatan Steen.

Og netop den pointe understreger Rektor på Vordingborg Gymnasium

De elever der kommer fra såkaldte gymnasiefremmede miljøer, de elever som kommer fra familier, som ikke er så velstående som man er i andre dele af Danmark, det er dem der bliver sorteret fra, og så skævvrider vi Danmark, siger Ib Brøkner.

Flere gode gymnasier
Analysen viser, at vi i vores del af regionen har andre gymnasier, der har succes med at løfte elevernes gennemsnit fra folkeskolen. Midtsjællands Gymnasium løfter i dag deres elevers afgangsgennemsnit med 0,4 hvor Vordingborg Gymnasium løfter med 0,3, mens Maribo Gymnasium løfter med 0,2.

Det kunne se ud til, at disse gymnasier har fundet måder at undervise på, der kompenserer for det efterslæb, som eleverne kommer med fra folkeskolen. Derved bliver det ekstra grotesk, hvis de skulle komme i vanskeligheder på grund af skrappe adgangskrav, siger Jens Jonatan Steen.