Voldsomt uvejr over Møn – tage revet af, og træer slynget flere meter væk

En tornado opstod under søndagens voldsomme tordenvejr og skabte store skader på Møn. Blandt andet er et tag på et udhus revet af.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Artiklen er opdateret:
Ordet skypumpe er flere steder erstattet med tornado, efter TV 2's meteorolog Sebastian Pelt har vurderet, at der var tale om en lille tornado.

- Det var skræmmende. Og det var simpelthen så voldsomt. Det var meget vildere end decemberorkanen i 1999.

Sådan siger Inge Sundberg Petersen fra Neble på Møn, der under det store tordenvejr søndag aften blev ramt af det, der med meget stor sandsynlighed var en mini-tornado.

I Neble har tre bygninger fået revet taget af, ligesom et drivhus er ødelagt - og i to nærliggende moser er de høje træer knækket som tændstikker. Billeder fra stedet viser, hvordan store træer er slynget 20-30 meter hen ad jorden, ligesom en bil er ramt af et tag.

Skader på et piletræ, der er blevet meget ødelagt i uvejret søndag aften.
Skader på et piletræ, der er blevet meget ødelagt i uvejret søndag aften. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

- Vi blev ramt af et meget voldsomt tordenvejr, og jeg gik ovenpå for at lukke et vindue på grund af regnen. Så var det, at det hele pludselig begyndte at larme og brage. Det var, som om at taget ville flyve af vores hus også, fortæller hun om det øjeblik, hvor huset blev ramt af vinden.

- Selvom det tordnede og blinkede udenfor, så overdøvede larmen fra husets kamp mod vinden de store tordenbrag fra himlen over mig, fortæller hun.

Slog til ved midnat

Tordenvejret startede så småt ved 22-tiden i Neble - men tornadoen ramte først omkring midnat.

Hos Inge Sundberg Petersen er der kun sket få skader i uvejret - nogle grene er knækket af hendes træer, og en parasol er trods den massive fod blevet kastet rundt. Hos nogle af de andre indbyggere i byen er skaderne større. Der er dog tale om meget lokale skader - og der er en tydelig grænse mellem områderne med skader og områderne uden skader, der kan være få meter derfra.

Inge Sundberg Petersen tog mandag morgen dette billede ud af sit vindue. På billedet ses et træ, der er blevet efterladt på en mark under uvejret.
Inge Sundberg Petersen tog mandag morgen dette billede ud af sit vindue. På billedet ses et træ, der er blevet efterladt på en mark under uvejret. Foto: Inge Sundberg Petersen

Den formodede tornado har at dømme efter sporene i landskabet bevæget sig i en bane på mindst tre kilometers længde og med en bredde på op mod 150 meter tværs igennem landsbyen.

DMI kan ikke se skypumper

Hos DMI kan man hverken be- eller afkræfte, at der har været en skypumpe eller tornado på Møn søndag aften.

- Skypumper er normalt for små til, at vi kan fange dem med vores udstyr. Vores viden om skypumper bygger vi derfor typisk på øjenvidneberetninger, siger vagthavende meterolog hos DMI, Henning Gisselø, til TV2 ØST.

En række træer langs en dam i byen har fået skader.
En række træer langs en dam i byen har fået skader. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

Han siger dog, at det sagtens kan lade sig gøre med de vejrforhold, der var på Møn søndag aften.

- Vejrforholdene var bestemt til det. En almindelig tordenbyge kan ikke danne skypumper - men sådan et kraftigt tordenvejr, som vi så i går, kan godt, siger han.

Skypumper er meget lokale hvirvelvinde, der bedst kan beskrives som en lillebror til de tornadoer, der kendes fra USA og fra Centraleuropa. I Danmark opstår de typisk i eftersommeren.

En tornado opstår inde i torden- og uvejrsskyer, mens skypumper kan opstå på en mere eller mindre fredelig sommerdag.