Voldsom og trist landsbybrand giver også vigtige erfaringer

Nyord ved Møn var mandag genstand for en voldsom brand, hvor en gård brændte ned til grunden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En kvik reaktion fra lokale indbyggere kombineret med en hurtig udrykning fra brandvæsnet var årsagen til, at en brand i en firlænget gård i landsbyen Nyord nord for Møn mandag ikke spredte sig til de omkringliggende hus.

Det vurderer Kenneth Lau Rentius fra byens brandværn.

- Alle hjalp, hvor de kunne, uanset om de kom i klipklapper eller gummisko, eller om det var mand eller kvinde. Hvis ikke det var gået så stærkt, så havde de gårde og huse, der ligger ved siden af, ikke været her i dag, siger han.

Branden blev opdaget omkring klokken 17:47, og en vaks borger ringede med kirkeklokkerne for at signalere til resten af det lille lokalsamfund, at et hus stod i flammer.  

Selvom borgere i byen straks indledte slukningsarbejdet med haveslanger og vandkander, indtil brandvæsenet og senere Beredskabsstyrelsen nåede frem, så stod det hurtigt klart, at gården ikke stod til at redde. Den fik i stedet lov til at brænde ud ved en såkaldt kontrolleret nedbrænding.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 

Ingen personer kom til skade , og i de kommende dage skal politiet nu forsøge at klarlægge årsagen til branden.

Der skal udveksles erfaringer

Onsdag skal indbyggerne mødes og tale sammen og udveksle erfaringer efter den voldsamme brand.  En grundlæggende erfaring, der kan drages, er, at det slukningsmateriale, Nyord har, virker, mener Kenneth Lau Rentius.

- Der kan så være noget om organiseringen eller styringen af indsatsen, vi skal have snakket om. Der er måske også noget udstyr, vi skal have ændret på, så det går hurtigere. Og så skal vi også tale om den kæmpe indsats, folk gjorde. Jeg synes, den var fantastisk, og den kan man ikke rose nok, siger han og roser i samme ombæring også brandvæsnet, der først kørte hjem tirsdag morgen efter cirka 12 timers slukningsarbejde.