Vil hellere arbejde end spille golf - flere ældre dropper pensionen

Flere og flere seniorer skifter pensionen ud med arbejde som selvstændig, viser tal fra Danmarks Statistik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For Hugo Max Nielsen er det at være 70 år ikke lig med et stille liv som pensionist. I stedet jonglerer han på femte år med skruer, søm og save som chef i sit eget tømrerfirma.

quote Jeg prøvede at spille lidt golf, men det var ikke lige mig, men det her, det har jeg det godt med

Hugo Max Nielsen, tømrer og bygningsingeniør

Efter en lang karriere hos Trafik og Park i Vordingborg Kommune var han egentlig gået på pension, men så trak hans gamle fag alligevel i ham.

- Når man kommer fra et hektisk arbejdsliv og pludseligt står uden noget, skal man tænke over, hvad man så vil. Jeg prøvede at spille lidt golf, men det var ikke lige mig, men det her, det har jeg det godt med, siger Hugo Max Nielsen, tømrer og bygningsingeniør.

Det er Hugo Max Nielsen ikke ene om, for et specialudtræk af tal fra Danmarks Statistik lavet til TV2 ØST viser, at tallet for enkeltmands- og personlige mindre virksomheder med en ejer på mindst 65 år er stigende.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Lonni H. H. Christensen

I 2008 var der 13.793 enkeltmands- og personlige mindre virksomheder med en ejer på mindst 65 år. I 2018 var antallet steget til 20.839 virksomheder.

Flere forklaringer på stigning

quote Det at være selvstændig er en vigtig del af ens identitet

Anna Debel, konsulent, Ældre Sagen

En ny bog, Senior og Selvstændig, skrevet af journalist og forfatter Abelone Glahn fra Falster, sætter fokus på nogle af de mange seniorer, der vælger arbejde frem for afslapning - som Hugo Max Nielsen.  

Ifølge Ældresagen er der mere end én forklaring på, at flere seniorer vælger at blive på arbejdsmarkedet.

- For nogen handler det om, at de ikke har sparet nok op til pension, så for at opretholde en rimelig indkomst er man nødt til at arbejde ved siden af. For andre handler det om, at man simpelthen ikke kan lade være. Det at være selvstændig er en vigtig del af ens identitet, siger Anna Debel, konsulent i Ældre Sagen.

Hugo Max Nielsen regner ikke med at lægge værktøjet fra sig foreløbig, for tømrerforretningen går godt.

- Det går rigtig fint. Jeg plejer at sige, at jeg har det ligesom lægerne, at jeg har lukket for ny tilgang. Jeg tager ikke nye kunder ind, siger Hugo Max Nielsen.