Vicedirektør i psykiatrien: Vi halverer antallet af bæltefikseringer inden 2020

​Vicedirektør i Region Sjælland roser Psykiatrien Syd i Vordingborg for at nedbringe antallet af bæltefikseringer. Snart er hele regionen med.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De kan noget helt særligt, når det kommer til at nedbringe antallet af bæltefikseringer på Psykiatrien Syd i Vordingborg.

Her lægger personalet i stigende grad fokus på forbyggende samtaler og større inddragelse af patienter i eget forløb for på den måde at undgå brugen af bæltefikseringer over for patienterne.

Det betyder, at Psykiatrien Syd i Vordingborg har halveret antallet af bæltefikseringer, hvilket Landsforeningen Sind er yderst begejstret for. Og hos Region Sjælland holder man sig heller ikke tilbage med at rose personalet i Vordingborg.

- Det er en rigtig fornuftig model, som faktisk allerede bliver praktiseret på alle seks afdelinger i Region Sjælland. Men Vordingborg har bare været tidligere i gang, og det høster de nu frugterne af, siger Søren Bredkjær, vicedirektør i Psykiatrien i Region Sjælland, til TV ØST.

Arbejder målrettet med forbyggende samtaler

De seks psykiatriafdelinger ligger fordelt i Vordingborg, Slagelse og Roskilde, og har ifølge vicedirektøren arbejdet målrettet med at nedbringe bæltefikseringer i cirka to år. 

Læs også
Psykiatrien i Vordingborg bruger mindre tvang
Læs også
Psykiatrien i Vordingborg bruger mindre tvang

Sundhedsministeriet og de danske regioner har indgået aftale om at halvere brugen af bæltefikseringer i psykiatrien frem mod 2020. De mål er nu stort set opfyldt på de psykiatriske afdelinger i Vordingborg.

- Vi forventer faktisk at indfri det mål inden 2020 her i Region Sjælland, siger Søren Bredkjær.

Skaber ro på afdelingerne

Når antallet af bæltefikseringer falder, betyder det ifølge Søren Bredkjær, at der bliver en bedre stemning på det psykiatriske afdelinger.

- Det betyder meget for afdelingerne. Når en person skal bæltefikseres, så kan det skabe meget uro blandt patienterne. Det er bedre, hvis der en åben tone mellem personale og patienter, siger han.

Men modellen med forebyggende samtaler og større inddragelse af patinter i eget forløb er ikke udelukkende positivt. Der kan nemlig opstå problemer, forklarer vicedirektøren:

- Man skal være meget opmærksom på, at man ikke lader nogle konflikter køre for længe, hvis man ønsker at undgå bæltefikseringer. 


Nyhedsoverblik