Uro i Møns Bank

Aktionærerne i Møns Bank er uenige om, hvordan banken skal drives. Nogle vil tjene penge, mens andre vil tjene lokalsamfundet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vandene er delt i to mellem repræsentantskabet og aktionærforeningen i Møns Bank.

- Man kan ikke lave forretning i dag, uden man har fokus på at skabe egenkapitalforrentning. Det tror jeg simpelthen ikke på, siger Jesper Bak, som til dagligt er direktør for Dansk OTC og bor i Virum. Han er medlem af aktionærforeningen for Møns Bank.

- Hvis man udelukkende går efter ren profit, så mener jeg ikke, man skal satse på en lokal bank. Så skal man gå til de store banker enten her eller i udlandet, siger Bente Bille, som til dagligt er registreret revisor i Stege, hvor hun også bor. Hun sidder i repræsentantskabet for Møns Bank.

Mistillidsvotum
Tingene er nu så tilspidsede, at storaktionær Jesper Bak og aktionærforeningen har nedlagt mistillidsvotum overfor bestyrelse og ledelse.

De har bedt om en ekstraordinær generalforsamling.

- Hvis du ser på de sidste tre års indtjening i Møns Bank, så har aktionærerne netto tjent under en million kroner. Og man har en egenkapital på 250 millioner kroner. Det er i min verden alt for lidt, selvom der har været finanskrise.

Lokal forankring
På den anden side står Bente Bille, der har været aktionær i Møns Bank i mange år. Hun sidder i bankens repræsentantskab, men har ikke det samme behov for profit til sig selv.

- Jeg er Mønboer. Og noget af det jeg ikke får ind på min bankbog, det får blandt andet hele Møn glæde af, siger Bente Bille.

Hun forklarer, at banken har kørt sin sikre stil gennem finanskrisen, og derfor er de også kommet ud med skindet på næsen.

- Vi forstår slet ikke den kritik der kommer fra aktionærforeningen. Man skal se værdierne på en anden måde. Det er en investering som Møns Bank gør ved at engagere sig i alt det lokale, siger Bente Bille

Stor aktionær kritiserer ledelse
Jesper Bak har 40.000 aktier sammen med sit netværk.

De mener ikke bankens ledelse, bestyrelse og repræsentantskab er villige nok til at gribe de muligheder, han mener, de har.

- Vi tror på, at hvis vi laver en rentable forretning og laver de rigtige opkøb, sætter nogle finansielle kompetencer ind i bestyrelsen og i repræsentantskabet, så tror vi rent faktisk, at vi kunne tilføre en rigtig god værdi til alle aktionærer, siger Jesper Bak.

Men for de lokale aktionærer betyder det ikke ret meget, om de får et stort afkast.

- Jeg synes at den måde Møns Bank gør tingene på, og det udbytte vi får af vores aktier er ganske fin. Og fusion, siger du? Hvem skulle dog have råd til at fusionere med os, siger aktionær Alfred Jensen fra Skælskør.

- Møns Bank gør meget for lokalsamfundet. De deltager i store og små aktiviteter og er med fremme, hvor de skal være, siger aktionær Erik Esmann fra Stege.