Unikke vikinge-fund skal udstilles i Vordingborg

Danmarks Borgcenter får en særlig vikinge-udstilling til Vordingborg. Her skal Danmarks ældste fortid udstilles - for første gang udenfor Tyskland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danmarks Borgcenter i Vordingborg kan i påsken 2017 slå dørene op til en helt unik vikingesamling.

Det sker, når Danmarks Borgcenter låner Hedeby Museums vikinge-udstilling i et halvt år.

TV ØST var med, da de ansatte på Danmarks Borgcenter i starten af oktober besøgte den unikke vikinge-udstilling - og de ansatte var begejstrede for, hvad de så. 

- Det er en helt fantastisk mulighed for os, siger Thorbjørn Koldbo til TV ØST.

Det er første gang, at udstillingen kommer til Danmark. Og der er en helt bestemt grund til, at det netop er museet i Vordingborg, der er de heldige.

- Vordingborg lå sammen med Møn på vikingernes handelsrute og derudover har Danmarks Borgcenter det helt rigtige inventar til denne udstilling, fortæller Keld Møller Hansen, som er direktør på Danmarks Borgcenter.

Danmaks vigtigste handelsby

Hedeby var Danmarks vigtigste handelsby i vikingetiden. Den lå ved Danevirke for enden af fjorden Slien ved en indsø, der dannede en god havn for vikingernes skibe. Stedet ligger i dag i Tyskland, ikke langt fra Slesvig by.

Det var i Hedeby, at munken Ansgar i år 848 fik lov til at bygge Danmarks allerførste kristne kirke, og byen var igennem tiden centrum for en række barske magtkampe. En kirkeklokke med samme alder som Jelling-stenene er blevet fundet i resterne af byen. 

En helt unik udstilling

I stedet for de 50 genstande, som Danmarks Borgcenter i øjeblikket udstiller om middelalderen, kommer der til april i alt 2.000 genstande om vikingetiden.

- Det svarer til at få Bruce Springsteen til Herning, siger Keld Møller Hansen.

Keld Møller Hansen håber på, at det vil tiltrække mange besøgende.

- Jeg håber, at det vil kunne trække en masse besøgende til Vordingborg og give mange oplevelser for folk, siger han.

Udstillingen vil kunne ses på Danmarks Borgcenter fra april 2017.