Unge om rygning: Det er vores eget valg

Hvad skal en pakke cigaretter koste? Det har været et af valgkampens store spørgsmål. Der er især fokus på de unge, men hvad siger de selv?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det har handlet om klima og flygtninge, og så har det handlet om cigaretpriser.

Et af valgkampens store spørgsmål har været et meget konkret et af slagsen. Hvor meget skal en pakke cigaretter koste i Danmark? Og debatten er især gået på, at færre unge skal begynde at ryge. 

quote 90 kroner? Nej, det ville jeg slet ikke have råd til, uanset hvilken løn jeg fik.

Sabrina Valbjørn, elev på Strømmen, Vordinborg

I rygeskurene på produktionsskolen Strømmen i Vordingborg sidder flere af netop de unge, og flere af dem er ikke særligt begejstrede over, hvis deres cigaretter fremover skal koste mere end de cirka 40 kroner, de koster i dag.

- Jeg synes, vi skal leve vores eget liv, og så gør vi, hvad vi har lyst til. Og hvis vi vælger at ryge, så gør vi jo det. Så er det vores eget valg at stoppe eller blive ved, siger Oliver Knud Nielsen, som er elev på Strømmen.

Hvor meget skal de koste?

Alt tyder på, at prisen på cigaretter vil stige efter folketingsvalget, uanset hvem der skulle løbe med regeringsmagten. Der former sig nemlig et flertal for, at pakkerne med smøger skal være dyrere.

Hvad skal en pakke cigaretter koste ifølge partierne?

Spørgsmålet er blot, hvad de skal koste. I den milde ende af skalaen ligger Dansk Folkeparti, der vil lade prisen på en pakke cigaretter stige med et beløb i omegnen af otte kroner. I den anden ende finder man Kristendemokraterne, der skæver til Norge. Her koster en pakke 90 kroner.

Den pris falder ikke i god jord hos Sabrina Valbjørn, der er ryger og elev på Strømmen.

- 90 kroner? Nej, det ville jeg slet ikke have råd til, uanset hvilken løn jeg fik. 90 kroner, det er sgu mange penge, konstaterer hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

For Sabrina Valbjørn ville en cigaretpris på 90 kroner betyde et rygestop.
For Sabrina Valbjørn ville en cigaretpris på 90 kroner betyde et rygestop. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Helt så forskrækket er Oliver Knud Nielsen ikke over det, der ville være mere end en fordobling af den nuværende pris.

- Hvis de bliver sat op til 90 kroner, vil jeg nok stadig ryge. Jeg vil måske ikke ryge så meget som nu, men jeg vil stadig ryge, siger han.

Anders Friholdt Larsen, der også er elev på produktionsskolen i Vordingborg, tror, at folk vil finde smutveje, hvis cigaretter skulle blive meget dyrere.

quote Hvis de sætter priserne op, så kan folk bare finde dem et andet sted

Anders Friholdt Larsen, elev på Strømmen, Vordingborg

- Hvis de sætter priserne op, så kan folk bare finde dem et andet sted. For eksempel tage til Tyskland. Det er lidt ligesom med hash. Der er jo allerede nogle, der finder det på den ene eller den anden måde, spår han.

Det argument benytter Anders Samuelsen fra Liberal Alliance også. Partiet ønsker ikke en stigning på cigaretpriserne.

Til gengæld er flere af partierne opmærksomme på, at forhøjede priser kan blive dyrt for Danmark i grænsehandel. Derfor lander for eksempel Venstre på 60 kroner for en pakke cigaretter, hvis det står til dem.

Fokus på de unge

I debatten om rygning har det især handlet om netop de unge mennesker. Det er her, man kan gribe ind i tide og ændre et mønster, inden de unge starter med smøgerne, mener flere af partierne.

quote Jeg har ikke de store planer om at stoppe med at ryge i fremtiden

Oliver Knud Nielsen, elev på Strømmen, Vordingborg

Derfor har Socialdemokratiets Mette Frederiksen luftet tanken om, at cigaretter skulle være dyrere for unge end for ældre. Den tanke har partilederen dog droppet og går nu ind for en generel stigning.

Oliver Knud Nielsen fra Strømmen ser heller ingen rimelighed i, at priserne skulle være forskellige.

- Jeg kan ikke se, hvorfor ældre skulle have billigere smøger end yngre. De har jo selv haft virkeligt billige smøger, da de var unge, forklarer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Oliver Knud Nielsen synes ikke, at det skal være dyrere for unge end for gamle at købe cigaretter. Han ser desuden ikke sig selv droppe smøgerne i fremtiden - heller ikke, hvis de skulle koste 90 kroner for en pakke.
Oliver Knud Nielsen synes ikke, at det skal være dyrere for unge end for gamle at købe cigaretter. Han ser desuden ikke sig selv droppe smøgerne i fremtiden - heller ikke, hvis de skulle koste 90 kroner for en pakke. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Han ser da heller ikke sig selv kvitte cigaretterne i fremtiden.

- Jeg har ikke de store planer om at stoppe med at ryge i fremtiden. Fordi det giver mig et pusterum, når jeg er sur eller har det nederen, lyder det.

Anders Friholdt Larsen tilslutter sig den forudsigelse.

- Når jeg får børn på et tidspunkt eller ikke kan træne længere, så vil jeg overveje at stoppe. Men lige nu har jeg ikke nogen planer om det, for jeg kan sagtens træne, og jeg kan få børn, konstaterer han.