Udlandet har fået smag for Eskos corona-lysvåben - udvider produktionen

Esko Schmidt-Sørensen opfandt i foråret et lysvåben mod corona. Salget går nu så godt - senest også til udlandet - at produktionen fordobles.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For få måneder siden havde opfinder Esko Schmidt-Sørensen fra Præstø bare to ansatte. Men opfindelsen af en såkaldt UVC-boks, der på et øjeblik fjerner virus og bakterier fra overflader, har vist sig så populær, at der i dag er ansat ti medarbejdere i produktionen for at kunne følge med efterspørgslen.

Og der er brug for endnu flere hænder.

quote Det gik meget godt. Vi fik aftaler med fem, og vi har allerede solgt de første bokse til Tyskland

Esko Schmidt-Sørensen, opfinder

- Vi udvider produktionen til det dobbelte i næste uge, fortæller Esko Schmidt-Sørensen.

Han er netop er hjemvendt fra en værnemiddels-messe i Erfurt, Tyskland. Også her var interessen til at tage og følge på.

- Det gik meget godt. Vi fik aftaler med fem, og vi har allerede solgt de første bokse til Tyskland, siger han og tilføjer:

- Det var jo ikke så ringe.

Bokse rives væk

Herhjemme har Esko Schmidt-Sørensen allerede solgt 150 bokse.

- Alt, hvad vi laver, får vi solgt – så det er mere et spørgsmål, om vi kan følge med.

Derfor får de ti medarbejdere i Esko Design snart flere kollegaer. Samtidig skal produktionen gøres mere strømlinet.

- Det skal gøres mere som på samlebånd. Det betyder også, vi skal ansætte flere. For der er meget håndarbejde i sådan en boks. Der er 70 meter ledning og sensorer, der skal trækkes rundt, siger opfinderen og tilføjer:

- Målet er at komme op på 50 bokse om ugen.

Hver boks bygges i hånden, hvor der skal trækkes 70 meter ledning til lysrør og sensorer.
Hver boks bygges i hånden, hvor der skal trækkes 70 meter ledning til lysrør og sensorer. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Selvom innovation og produktion ofte er to adskilte størrelser i mange virksomheder, og produktion tilmed kan sendes til lande, hvor arbejdslønnen er billigere, så ser Esko Schmidt-Sørensen store fordele ved at følge produktionen helt tæt.

- Det er sjovt at lave det i Danmark, for de bliver hele tiden dygtigere og dygtigere, og derved kan vi spare tid og gøre produktet bedre, siger han og tilføjer:

quote Ved at lave det i Danmark, kan vi hele tiden udvikle produktet og det synes jeg er sjovt

Esko Schmidt-Sørensen, opfinder

- Vi startede i juni, og der er kommet en masse forbedringer undervejs, fordi vi kan løse det, hver gang vi ser et potentielt problem. Ved at lave det i Danmark kan vi hele tiden udvikle produktet, og det, synes jeg, er sjovt.

Fjerner corona med overdosis

UVC-boksen fjerner corona-virus ved hjælp af lys.

- Man ved, hvilken dosis der skal til at fjerne corona-virus, fordi man kender SARS og MERS – der også er corona-virus. Der har vi sikret, vi har en dosis, der er meget højere, siger Esko Schmidt-Sørensen.

- Phillips – som vi bruger – siger, der skal 22 millijoule til. Der ligger vi på 125 millijoule.

Opfinderen leverede den første UVC-boks til første kunde 1. juli i år.

Det var til et plejecenter i Vordingborg. Siden har mange andre henvendt sig, hvor især børnehaver og ældresektoren efterspørger alternativet til sprit og sæbe i kampen mod corona.

Selvom UVC-boksen er udviklet særligt til corona, så tror Esko Schmidt-Sørensen også på et marked for desinfektion i fremtiden.

- Jeg tror, der er kommet en bevidsthedsændring med corona. Med bedre hygiejne har vi også set et fald i almindelig influenza, så det tror jeg, vi vil blive ved med at være opmærksomme på.