Tyve i spektakulært kup gik efter guldsmykke til 50 millioner – men kom til at tage en kopi

To tyve ville stjæle et unikt vikingesmykke, der forbindes med Harald Blåtand, da de i sommer brød ind i Borgcenteret i Vordingborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den er 44 centimeter lang, består af mere end et halvt kilo guld – og smykket ses som et centralt fund i den del af vikingetiden, hvor Danmark blev samlet til ét land.

Den smukke guldkæde Hiddenseer-smykket var således målet for det voldsomme indbrud, der i sommer ramte Danmarks Borgcenter i Vordingborg. Her flåede to mænd bogstaveligt sikkerhedsudstyret omkring museet i stykker, og stjal det udstillede guldsmykke og den originale støbeform.

Heldigvis var det dog kun tale om en kopi af det originale guldsmykke, som tyvene fik fingrene i. Originalen havde haft en værdi på omkring 50 millioner kroner. Det fremgår af politiets anklageskrift, oplyser Ritzaus Bureau.

Vild indbrudsplan standset af mejetærsker

De to anklagede mænd i sagen stammer fra København, og er 25 og 31 år gamle. Ifølge politiet kom de ind i borgcenteret ved at flå en sikret ståldør ud af muren ved hjælp af en bil.

Selve indbruddet blev overstået på kun to minutter – og her gik mændene direkte efter det store guldsmykke.

Flugten gik dog ikke, som tyvene havde håbet.

Indbruddet fandt nemlig sted midt i høst-tiden, og her kan store høstmaskiner få lov til at blive transporteret over Storstrømmen via Storstrømsbroen i bestemte tidsrum om natten, hvor broen så spærres af for øvrig trafik.

Og til københavnernes uheld havde de valgt netop sådan et tidspunkt til at flygte via broen i retning mod Lolland. De blæste direkte forbi en politiafspærring, for til gengæld at blive standset af en mejetærsker, der i lav hastighed var ved at krydse broen. Imens tyvene blev bremset, tilkaldte betjentene i politibilen forstærkninger til broen. En af tyvene prøvede at tage flugten med tyvekosterne kravlende på ydersiden af broen, 38 meter over havets overflade. Han blev dog pågrebet af politiet.

Føreren af mejetærskeren opdagede først dagen efter, at han havde haft en nøglerolle i at fange et par meget eftersøgte indbrudstyve.

Mejetærsker museumstyveri
Læs også
Claus bremsede museumstyve i sin mejetærsker – men opdagede det ikke selv
Mejetærsker museumstyveri
Læs også
Claus bremsede museumstyve i sin mejetærsker – men opdagede det ikke selv

Unik kæde

Hiddenseer-smykket er kendt over hele verden som et af vikingetidens allersmukkeste håndarbejder. Det er fremstillet i den dengang centrale danske handelsby Hedeby, der lå ved Flensborg Fjord i det nuværende Tyskland.

Smykket forbindes med den danske konge Harald Blåtand, men menes at være blevet båret af et barn eller en lille kvinde. Selve halsringen er nemlig ret lille.

Ud over at være meget smukt, så er fundet helt unikt, da man samtidig har fundet de seks oprindelige støbeforme til smykket i Hedeby. Dermed kan man præcist fastslå smykkets oprindelse.

Støbeformene blev også stjålet ved indbruddet den 28. august – og har en unik værdi langt over, hvad guldsmykke-kopien kostede.

Både smykke-kopien og støbeformene blev efter anholdelsen fundet på Storstrømsbroen af politiet  - uden skader.

Siden er sikkerheden på Danmarks Borgcenter - der i forvejen tilhørte de mest sikre museer i Danmark - blevet forbedret yderligere.


Nyhedsoverblik