Trods ramaskrig i Korsør: Nu vil DSB lukke toiletter på flere stationer

DSB vil næste år lukke toiletterne i Vordingborg og Glumsø. Det oplyser transportministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Først blev toiletterne på Korsør Station lukket. Et ramaskrig i byen fik dog toiletterne genåbnet via en midlertidig aftale med kiosken i stationsbygningen.

Siden er toiletterne på Kalundborg Station lukket, og nu står toiletterne på stationerne i Vordingborg og Glumsø også til at blive lukket i løbet af 2019.

Det oplyser transportminister Ole Birk Olesen (LA) i et skriftligt svar til Folketingets Transportudvalg.

Lukningen af toiletterne i Glumsø og Vordingborg sker i forbindelse med ombygningen af jernbanen mod Falster. DSB har nemlig besluttet, at byerne er for små og har for få rejsende til at de vil tilbyde toiletterne til kunderne.

Borgmester vred

Beslutningen vækker vrede i Vordingborg Kommune, hvor borgmesteren mener, at DSB med sin beslutning modarbejder kommunens arbejde med at få flere til at benytte offentlig transport.

- Vi har i årevis arbejdet på at gøre det let og attraktivt at pendle med tog fra Vordingborg mod eksempelvis Næstved og København. Det handler om at gøre det let og attraktivt at tage toget. Og når DSB lukker toiletterne, så gør de det til en mindre behagelig rejse for dem, der faktisk har brug for at komme på WC. På den måde er de med til at tvinge flere over i bilerne, siger Vordingborgs borgmester Michael Smed (S) til TV ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

Vordingborg Kommunes borgmester, Michael Smed (S), mener DSB bør tilbyde toiletter på Vordingborg Station. 
Vordingborg Kommunes borgmester, Michael Smed (S), mener DSB bør tilbyde toiletter på Vordingborg Station.  Foto: TV2 ØST

Beslutningen om at lukke toiletterne kommer efter, at kravet om at tilbyde toiletter til kunderne på stationen forsvandt ud af statens kontrakt med DSB i 2015.

Siden har DSB sat fart på en moderniseringsplan, hvor toiletterne på stationerne skal moderniseres, så de både er handicapvenlige og har en pusleplads. Tilbuddet gælder dog ikke for stationer i byer med mindre end 15.000 indbyggere eller færre end 10.000 dagligt rejsende. Her henviser DSB i stedet til toiletterne i togene.

Skarp politikerkritik fra Folketinget

At lukke toiletter i stationsbygningerne er dog en beslutning, der mødes med kritik i Folketinget.

- Jeg synes, at det her er en helt forkert prioritering, siger Lennart Damsbo-Andersen (S), der er formand for Folketingets Transportudvalg. Han siger, at når så mange kender toiletterne på de mindre stationer, så er det også fordi, at vi rent faktisk på et tidspunkt har haft behov for at bruge dem.

- Tog henvender sig ikke kun til flertallet, der kan holde sig til toget kommer. Der er mange børn, unge og ældre, der måske er kommet med en bus og for hvem det måske vil være et problem, at de ikke kan komme på WC, før deres bus ankommer, siger han.

I Kalundborg har lukningen angiveligt ført til, at rejsende besørger i området omkring stationen – og sådan skal det ikke være, siger Lennart Damsbo-Andersen.

- Jeg synes, at det er en fejl, at kontrakten med DSB ikke kræver, at de opretholder den service, som det er at tilbyde toiletter på stationerne. Men når det er sagt, så synes jeg også, at DSB selv burde se en fordel i at give kunderne det her tilbud, siger politikeren.

Korsør Station
Læs også
Godt nyt til de trængende - DSB genåbner toiletter
Korsør Station
Læs også
Godt nyt til de trængende - DSB genåbner toiletter

Borgmester: Åbenlyst at der er behov for toiletter

Vordingborgs borgmester Michael Smed mener, at DSB med beslutningen reelt skubber opgaven med at have toiletter over på eksempelvis kommunen.

- Jeg tror det er åbenlyst for alle, at der faktisk er et behov for at have toiletter. Og når DSB så kan slippe udenom at have dem, så vil kravet i stedet blive stillet overfor kommunerne. Og det synes jeg faktisk ikke er helt fint. DSB's kunder har et behov, og det risikerer nu at blive borgerne i kommunen, der skal betale regningen for det, siger borgmesteren.

Vordingborg Kommune har ifølge Danmarks Statistik 46.037 indbyggere, og at det skulle være en lille by er borgmesteren nu heller ikke enig i.

- Vordingborg er ikke nogen lille by – langt fra – og vi har rigtig mange pendlere her fra byen. Det er i hvert fald sikkert, at DSBs beslutning ikke sikrer flere pendlere i togene. Jeg tror, at det betyder det modsatte, siger borgmesteren.


Nyhedsoverblik