¨

Trist godsejer efter ny brand: - Nej, fandeme ikke igen

Det er et trist syn, siger ejeren af Algistrup Gods efter den voldsomme brand, der betyder, at beboerne i to lejligheder skal genhuses.

01:24

Algistrup Gods var søndag eftermiddag udsat for en voldsom brand. Video: Jens Nielsen

- Nej, fandeme ikke igen.

Det var godsejer Poul Henrik Prahls første tanke, da han søndag eftermiddag fik at vide, at Algistrup Gods stod i flammer.

I 2015 købte han det vestsjællandske gods, der ligger ved Føllenslev øst for Kalundborg, og driver i dag et kommercielt landbrug og dyrker byg, hvede, raps og frø på de knap 275 hektar jord. 

Det er aldrig rart at se en 150 år gammel bygning være nedbrændt.

Poul Henrik Prahl, ejer af Algistrup Gods

Samtidig har han ført en lang tradition videre om at udnytte en del af godset til lejligheder, og det er den længe, der er brændt ned. 

I de to lejligheder boede der et ægtepar og en enlig kvinde, som ikke er kommet til skade ved brænden. Den første opgave bliver nu at få dem genhuset og få reddet så mange af deres genstande som muligt, fortæller Poul Henrik Prahl. 

- Den ene lejlighed kan der nok ikke reddes nogle ting fra, fra den anden kan der reddes en del. Det er aldrig rart at se en 150 år gammel bygning være nedbrændt. Det er et trist syn, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet 

Branden har medført store skader, og en af godsets længer er totalt udbrændt. Foto: Jens Nielsen

Tror ikke, branden er påsat

Vestsjællands Brandvæsen modtog meldingen om branden søndag klokken 15.39 og arbejdede frem til mandag morgen med at slukke og efterslukke branden, før politiet tog over og nu skal klarlægge brandårsagen.  

Poul Henrik Prahl tror, at branden er opstået i forbindelse med en kortslutning i et HFI-relæ i en jagtstue søndag formiddag. 

- Noget tyder på, at det er en kortslutning, og det gør mig mere rolig, end hvis det havde været en påsat brand, siger han og henviser til en brand i sommer, hvor en lade med 600 halmballer brændte, og hvor man på videoovervågning ifølge godsejeren kunne se en person antænde laden. 

Heller ikke politiet har på nuværende tidspunkt en teori om, at branden er påsat. 

- Vi har ikke nogen grund til at tro, at den er påsat, men vi har ikke kunnet klarlægge, hvad brandårsagen har været.

Men det er tredje gang siden 2008, at der har været brand på godset. Begynder man at kunne se et mønster?

- Det er selvfølgelig noget, vi er opmærksomme på, men det betyder jo ikke, at den er påsat. Vi kan i hvert fald sige, at vi ikke har nogle oplysninger, der gør, at vi tror, at den er påsat. Men vi har omvendt heller ikke noget, der indikerer, at den er opstået i en elinstallation eller noget. Det er det, vi skal have undersøgt, siger Charlotte Tornquist, kommunikationsmedarbejder hos Midt og Vestsjællands Politi. 

Her et døgn efter branden er Poul Henrik Prahl sikker på, at han vil bygge lejlighederne op igen. 

- Og med det resterende areal er det spørgsmålet, om jeg skal bygge flere lejligheder, eller hvad jeg skal. Det skal jeg lige bruge lidt tid på at tænke over, siger han.

Politiet har afhørt godsets beboere og vil gerne i kontakt med borgere i lokalområdet, der har oplysninger om branden. De kan ringe på 1-1-4.

Godset blev også ramt af en brand i sommer. Her brændte 600 halmballer. Se videoen her:

01:09 Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App