Tiltalte forklarer sig i sag om sprængstoffer gemt på gods – fandt det, da han legede soldat som barn

En 41-årig reserveofficer er tiltalt for at have gemt farligt sprængstof på et gods i Vordingborg. Han fandt det som barn, forklarer han i retten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En 41-årig mand sidder onsdag på anklagebænken ved Retten i Nykøbing Falster.

Anklagen mod ham lyder på, at han havde stjålet sprængstoffer fra Forsvaret og gemt det væk i to plastiksække på loftet i en lade på Petersgaard Gods på Sydsjælland. Den tiltalte er ven med godsejeren, men hun er ikke tiltalt i sagen.

Den 41-årige mand forklarer onsdag i Retten i Nykøbing Falster, at han fandt de i alt 7,5 kilo sprængstoffer som dreng. Han legede soldat på et øvelsesterræn ved Kulsbjerg, hvor han stødte på sprængstofferne, der angiveligt lå ved skydebanerne.  

Petersgaard Gods
Læs også
Mand tiltales for at gemme farligt sprængstof på gods
Petersgaard Gods
Læs også
Mand tiltales for at gemme farligt sprængstof på gods

Tiltalte forklarede, at han som barn flyttede sprængstofferne til et skur ved en ejendom, der er en del af Petersgaard Gods. 

Har gemt sprængstoffer i 25 år

Den tiltalte er i dag handicaphjælper, bor i København og har ingen relationer til rocker- eller bandemiljøet.

Som 14-årig blev han smidt ud hjemmefra. Faren fandt ham en lejlighed i Vordingborg. Han havde gået på Herlufsholm sammen med to piger fra godset. Derfor blev han plejebarn ved familien på Petersgaard Gods, og her fik han sin daglige gang.

Den tiltalte forklarer i retten, at han ikke vidste, hvad han skulle gøre ved sprængstofferne. Derfor gemte han dem i skuret, hvor han kun så til den et par gange i løbet af de mere end 25 år, der er gået.

Den nuværende godsejer har overtaget godset efter sin mor, og hun skulle i 2017 flytte ind på godset. Da andre skulle flytte ind i det hus, der lå tæt på skuret ved Blegen, besluttede tiltalte at flytte sprængstofferne til Petersgaard Gods.

Det var det sikreste sted, jeg kendte, forklarede han i retten. 

Uddannet inden for Forsvaret

Den tiltalte forklarer i retten, at han omplantede nogle af sprængstofferne i fryseposer, hvor han med tusch angav sprængstofferne. Det specielle ved tiderne er, at de er angivet i halve sekunder. Altså stod der 12 på en pose, tager det seks sekunder, før de sprænger. Det var ifølge et vidne fra Forsvaret ekspertviden, som kun 10 procent af Forsvaret ville kende til. Tiltalte forklarer, at han havde læst det i en biblioteksbog. 

Som voksen er tiltalte uddannet i Forvaret, selvom han i dag arbejder som handicaphjælper. 

Kvinder til Forsvarets inspirationsdag i Slagelse
Læs også
Feltrationer, camouflage og uniform - flere kvinder vælger en karrierevej i Forsvaret
Kvinder til Forsvarets inspirationsdag i Slagelse
Læs også
Feltrationer, camouflage og uniform - flere kvinder vælger en karrierevej i Forsvaret

I retten fortæller en major fra Forsvaret, at sprængstofferne kunne gøre alvorlig skade på bygninger og have en effekt op til 800 meter væk. 

Vedkommende fortæller også, at sprængstofferne ville godt kunne gå af i brand, men det er meningen, der skal sættes strøm til, før de virker optimalt. 

Den enhed, der kunne sætte strøm til sprængstoffet, var dog ikke blandt poserne på loftet

Holdt på hemmelighed i 25 år

Tiltalte forklarer, at han aldrig havde til hensigt at bruge sprængstofferne, og at han ikke vidste, hvordan han skulle komme af med det.

Han har holdt på hemmeligheden i 25 år og har aldrig sagt det til nogen - heller ikke godsejeren, som han er ven med.

Retten i Nykøbing Falster
Læs også
Fandt højeksplosivt sprængstof hos 27-årig mand på Falster: I næste uge falder dommen
Retten i Nykøbing Falster
Læs også
Fandt højeksplosivt sprængstof hos 27-årig mand på Falster: I næste uge falder dommen

Ifølge hans egen forklaring har han som voksen selv opsøgt politiet i Næstved. Han forklarede dem, at han hypotetisk set ville kunne indlevere en stor mængde sprængstof. Det kunne man ikke, havde politiet svaret, og han forklarer i retten, at han derfor var blevet bange og ikke turde indlevere det.

I forbindelse med tiltalen har politiet fået adgang til den 41-åriges telefon. I en besked råder en ven den tiltalte til at skabe en empatisk fortælling om, hvordan han skaffede det.

Anklageren spørger onsdag den tiltalte, om fortællingen, han gav i retten, er opdigtet, men det afviser den tiltalte.

Flere militærfolk har dog vidnet i retten og beskrevet det som "meget usandsynligt", at sprængstoffet er blevet fundet som beskrevet. Siden sagen er startet, er den 41-årige mand smidt ud af Forsvaret. 

Erkender ikke skærpede omstændigheder

Den tilttalte er anklaget for under særligt skærpende omstændigheder, at have været i besiddelse af 35 trotyl sprænglegemer, 550 gram formbart sprængstof, 55 meter sprængsnor, 46 el-detonatorer og 30 el-kanonslag. Det beskrivs som særdeles farligt og egnet til at forvolde betydelig skade.

Det fremgår af det anklageskrift, som TV2 ØST har fået aktindsigt i.

Tiltalte erkender overtrædelse af våbenloven men ikke forholdet omkring straffeloven.  

Tiltalte erkender altså at have haft omgang med sprængstofferne, men ikke at det handler om andre våben end skydevåben af særdeles farlig karakter, der kan forvolde betydelig skade.

Der falder dom i sagen torsdag.


Nyhedsoverblik