Tilsyn sender Vordingborg Bank til tælling

Vordingborg Bank er i knæ, og nu har Finanstilsynet fundet yderligere nedskrivninger for 46 millioner kroner. Alligevel fortsætter fusionsplanerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Finanstilsynets undersøgelse af Vordingborg Bank har ikke just gjort situationen bedre for det i forvejen pressede pengeinstitut. Ifølge Finanswatch konkluderer tilsynets undersøgelse, at banken langt fra har egenkapital nok til at overholde sit individuelle solvenskrav, og så er der fundet nedskrivninger for yderligere 46 millioner kroner.

- I februar foretog vi selv nedskrivninger for 60 millioner kroner, så at Finanstilsynet vurderer, at vi skal nedskrive for yderligere 46 millioner kroner, er et meget højt beløb. Vi er ikke enige i deres måde at nå frem til vurderingen på, men vi tager udmeldingen til efterretning og glæder os over, at vi har en plan for fremtiden, siger Morten Lynge, formand for bestyrelsen i Vordingborg Bank og konstitueret direktør i banken til TV2 ØST.

Fusionsplaner intakte

Undersøgelsen betyder, at banken har en negativ overdækning på 7,1 procentpoint. Oversat til et sprog uden for bankverdenen betyder det, at Finanstilsynet kræver en solvens på 15,5 procent, men i Vordingborg Bank ligger den kun på 8,5. Solvensen er et udtryk for, hvor solid banken er, og tallene afslører, at banken næsten kun er halvt så solid, som tilsynet kræver.

- Vi har en egenkapital på 50 millioner kroner og ville skulle ud og skaffe næsten 50 millioner kroner mere for at leve op til Finanstilsynets krav, siger Morten Lynge og understreger, at fusionsplanerne med Lollands Bank til en fælles Vor Bank fortsætter uhindret.

- Hvis ikke vi havde fusionsplanerne, ville det nok se svært ud for Vordingborg Bank. Selvfølgelig er vi en ansvarlig bestyrelse, der ville have flere planer klar for banken, men situationen kunne godt betyde, at vi ville blive nødt til at lukke, hvis ikke det var for fusionsplanerne. Både Lollands Bank og vi har i dag meldt ud, at planerne kører som aftalt, så vi kan skabe en solid bank, når fusionen er en realitet, siger Morten Lynge til TV2 ØST.

Aktionærerne betaler

Finanstilsynets rapport får dog betydning for værdien af Vordingborg Bank, og regningen kommer til at hænge på bankens aktionærer.

- Det bliver jo desværre aktionærerne, der kommer til at betale. Hvor de før stod til 20 procent af aktierne i den nye bank, står de nu kun til 10-15 procent, så de får en mindre del af kagen i den nye bank, lyder det fra Lynge.