Tidligere plejebarn: - Jeg skulle skydes med lunken lort, fordi krudt var for godt

Tirsdag begynder retssagen mod Vordingborg Kommune, som er stævnet for ikke at have grebet ind overfor årelange overgreb på flere plejebørn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Han havde sin haglbøsse på toilettet oppe på første sal. Den fik jeg for panden og skulle ligge ned som en lille hund. Så fik jeg at vide, at jeg bare skulle skydes med lunken lort, fordi krudt var for godt.

Sådan lyder det fra Jacob Svendsen, der er et af de tidligere plejebørn i den såkaldte Mern-sag.

Den lille by på Sydsjælland, Mern, blev for alvor landskendt, da en plejefamilie blev dømt for årelange svigt, indespærring, vanrøgt og vold mod i alt ni plejebørn. En sag, der blev døbt Mern-sagen. 

Plejefaren og plejemoren blev i 2012 idømt 2,5 og to års fængsel for overgrebene. To af de tidligere plejebørn er Jacob Svendsen og Martin Larsen, og for dem er Mern-sagen ikke et overstået kapitel.

De har nemlig lagt sag an mod Vordingborg Kommune for ikke at have grebet ind.

quote Da der var ingen af os, der ville indrømme det, så tog han os med ud i garagen og gav os pisk med en stor, sort el-ledning

Jacob Svendsen, tidligere plejebarn

- Jeg synes, vi er berettiget til en undskyldning, lyder det fra Martin Larsen.

En jul, han aldrig glemmer

Martin Larsen fortæller om, hvordan han blev sat til at løbe rundt om gården. Næsten nøgen. I al slags vejr.

- Det er faktisk bare dårlige minder. Der er ikke nogen gode minder derfra, siger han.

- Det skulle lige være den dag, jeg tog væk. Det er nok et af de bedste minder.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det tidligere plejebarn hos familien i Mern kan kun huske dårlige minder fra tiden i pleje.
Det tidligere plejebarn hos familien i Mern kan kun huske dårlige minder fra tiden i pleje. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Et af de dårlige minder er fra den første juleaften, Martin Larsen skulle holde hos plejefamilien i Mern.

- Så kan du godt smide tøjet. Og ud i gården. Så blev døren låst efter mig, og så fik jeg at vide, at jeg godt kunne begynde at løbe rundt. Og så fordi hundene blev vildet op, så blev de sendt bagefter mig. Og hans daværende schæfer, den løb og bed mig i røven. Og så kunne jeg se dem alle sammen inde fra stuevinduet, hvor de alle sammen pegede og grinte, fortæller Martin Larsen.

- Siden da har jeg ikke haft det samme for julen. Jul det er bare en dag for mig.

Blev pisket med en ledning

På samme måde har Jacob Svendsen en lang række dårlige minder at trække frem fra tiden hos plejefamilien.

- Jeg kan huske, at jeg har stået ude på græsplænen og skulle samle sten op sammen med et andet plejebarn. Der var det, at han kom ud og sagde, at hans pung var forsvundet, og vi havde to timer til at finde ud af, hvem af os, der havde taget den. Da der var ingen af os, der ville indrømme det, så tog han os med ud i garagen og gav os pisk med en stor, sort el-ledning, fortæller Jacob Svendsen.

Oplevelserne er mange. De satte også mærkbare spor hos Jacob Svendsen, som endte ud i et misbrug, efter han forlod plejefamilien. To gange har han forsøgt at tage sit eget liv, men i dag er han kommet ud på den anden side, som han siger.

- Det har været nogle traumatiske oplevelser hele vejen igennem. Det har jeg sådan set lagt på hylden, så det med at rippe op i de gamle følelser, det er ikke så fedt igen, siger Jacob Svendsen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Det tidligere plejebarn, Jacob Svendsen, er tilbage i den lille by Mern. Her kører han igennem byen for første gang i ti år.

Sagsøger kommunen for ikke at gribe ind

For de to tidligere plejebørn har valgt at sagsøge Vordingborg Kommune, fordi den ikke greb ind tidligere.

- Et eller andet sted kunne de have grebet ind meget tid før, men åbenbart ikke har valgt at gøre det, siger Jacob Svendsen.

Det var den daværende Højreby Kommune på Lolland, som i sin tid anbragte begge drenge hos plejeforældrene i Mern. Men fordi plejeforældrene var bosat i Vordingborg, så skal den kommune nu retsforfølges.

- Det, jeg gerne vil have ud af alt det her, er, at det ikke skal være i orden at fralægge sig ansvaret på den måde, som Vordingborg Kommune gjorde på daværende tidspunkt, siger Martin Larsen.

mern-sagen4.jpg
Læs også
Tidligere plejebarn fra Mernsag kræver nu erstatning fra Vordingborg Kommune
mern-sagen4.jpg
Læs også
Tidligere plejebarn fra Mernsag kræver nu erstatning fra Vordingborg Kommune

Fra Vordingborg Kommune lyder det, at den havde ansvaret for at videregive oplysninger – ikke selv at handle på dem.

- Vi har sendt de oplysninger videre, vi skulle. Vi havde ikke grundlag for at vide, at det stod så slemt til, som det gjorde. Det er først senere, at det er blevet afdækket. Blandt andet i forbindelse med den straffesag, der har været, siger Jakob Thune, der er børne- og kulturdirektør i Vordingborg Kommune.

Lolland Kommune siger til TV ØST, at de ikke har nogle kommentarer til den kommende retssag eller til Vordingborg Kommunes udlægning af ansvarsfordelingen.

quote Det er vigtigt at adskille her, at vi havde ansvaret for at føre tilsyn med plejefamilien og ikke plejebørnene

Jakob Thune, børne- og kulturdirektør, Vordingborg Kommune

Kun et tilsynsbesøg på tre år

Det var den anbringende kommune – altså daværende Højreby Kommune – som dengang havde ansvar for at holde øje med børnenes trivsel. Men den kommune, som plejeforældrene boede i – den nuværende Vordingborg Kommune – havde efter en lovændring i 2007 ansvaret for at holde øje med plejeforældrene.

Efter sagen om vanrøgt af de i alt ni plejebørn bad socialministeren Vordingborg Kommune om at lave en redegørelse af sagen. TV ØST har fået aktindsigt i redegørelsen, som viser, at Vordingborg Kommune kun var på et enkelt tilsynsbesøg i perioden 2007 til 2010.

- Det er vigtigt at adskille her, at vi havde ansvaret for at føre tilsyn med plejefamilien og ikke plejebørnene. Og det er det springende punkt i den her sag – og som er vigtigt at få afklaret. Betyder det så, at Langebæk Kommune ikke havde et ansvar? Det er jeg ikke i stand til at svare på, men det vurderer vi ikke, at vi havde. Det får vi så afklaret i retssagen, siger Jakob Thune.

Fra Langebæk til Vordingborg Kommune:

Før kommunesammenlægningerne i 2007 hørte plejeforældrene under Langebæk Kommune. Efter kommunesammenlægningerne kom Langebæk Kommune til at høre ind under Vordingborg Kommune. Derfor er det Vordingborg Kommune, der er stævnet i sagen.

 

Højreby Kommune, som var den anbringende kommune i sin tid, hører i dag under Lolland Kommune.

Retssagen begynder på tirsdag den 12. marts. Der forventes at falde dom i slutningen af april.


Nyhedsoverblik