Teltlejre til flygtninge har kostet 65 millioner - nu lukker de

En teltlejr i Vordingborg skulle stå klar til at modtage flygtninge, men har aldrig været i brug. Nu lukker den.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I over fire år har en teltlejr stået gabende tom på Vordingborg Kaserne. Lejren har aldrig været i brug, men har skulle stå klar, hvis store mængder flygtninge kom hertil.

Men det er nu slut. I en mail til TV2 ØST oplyser Justitsministeriet nemlig, at lejren til flygtningene i Vordingborg lukker.

- I lyset af den aftagende tilstrømning til Danmark er der løbende foretaget justeringer i Danmarks beredskabskapacitet. Nu lukker vi så politiets modtagecentre på kasernen i Vordingborg og Søgårdlejren (ved Aabenraa, red.), som har stået ubrugte i mange år. Men vi er samtidig bevidste om, at vi aldrig skal stå i en situation som i 2015, og centrene kan hurtigt komme op at stå igen, hvis det bliver nødvendigt, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i mailen.

quote Jeg synes, det lyder meget fornuftigt

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune

Begge teltlejre blev opstillet som beredskabslejr, fordi tusindvis af flygtninge tilbage i 2015 vandrede over de danske grænser. De to lejre skulle fungere som modtagecentre, hvor man kunne tilbageholde flygtninge og migranter kortvarigt, indtil deres identitet og formål med at opholde sig i Danmark var afklaret.

Teltlejren er dog aldrig blevet brugt. Alligevel har den sammen med en lejr i Sønderjylland skulle stå klar til en eventuel nødsituation, så de to lejre i løbet af seks dage skulle kunne modtage 2.150 personer.

Vordingborgs borgmester Mikael Smed (S) er glad for lukningen at teltlejren.
Vordingborgs borgmester Mikael Smed (S) er glad for lukningen at teltlejren. Foto: Frederik Hagedorn - TV ØST

Borgmester: Meget fornuftigt

Nyheden bliver modtaget med glæde af Vordingborg Kommunes borgmester Mikael Smed (S), der over for TV2 ØST tidligere har udtalt sig kritisk om de penge, der blev brugt på de tomme telte.

- Jeg synes, det lyder meget fornuftigt, at man fjerner centrene nu, så man ikke har tomme telte stående, når vi ikke ved, om der kommer nogen, siger Mikael Smed (S) til TV2 ØST.

Siden oprettelsen i 2015 har de to teltlejre i Vordingborg og Sønderjylland kostet i alt 65 millioner kroner samlet, og udgifterne til dem udgør omkring 4 millioner kroner årligt.

- Man har sat dem op for at tage imod flygtninge. Ud fra den devise at man hurtigt kan genetablere dem, er det en god beslutning, at man lukker ned, så man ikke bruger penge på tomme telte, siger borgmester Mikael Smed.

Arbejdet med at fjerne lejren i Vordingborg begynder i juli 2020 og vil blive afsluttet hurtigst muligt, opyser Justitsministeriet.