Sygemeldte Joan solgte ting på Facebook: Nu stopper kommunen hendes ydelse

Joan Hansen fra Vordingborg er sygemeldt og på offentlig ydelse. Men nu har kommunen stoppet ydelsen, fordi hun er for aktiv på Facebook.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden 2014 har 45-årige Joan Hansen fra Vordingborg ikke kunne tage hånd om et arbejde.

Hun lider af sygdommen Fibromyalgi, som er kendetegnet ved smerter i musklerne, træthed og nedsat udholdenhed.

- Jeg har smerter 24 timer i døgnet. Jeg føler, det sidder i muskler og led. Det sidder meget i mine hofter. Det sidder meget i mine lår og i mine albuer, siger Joan Hansen.

quote Jeg har vel også lov til at have et privatliv ved siden af

Joan Hansen, Vordingborg

Joan Hansen er i dag i gang med et jobafklaringsforløb, hvor hun er i praktik. Derfor får hun en såkaldt ressourceforløbsydelse, der svarer til kontanthjælp, hos Vordingborg Kommune.

Men hendes læge har sygemeldt hende fra praktikken

Kommune stopper offentlig ydelse

Nu har Vordingborg Kommune stoppet ydelsen til Joan Hansen, fordi det kommunale jobcenter mener, at hun bør kunne gennemføre sin praktik, blandt andet fordi hun er aktiv på Facebook.

Den udmelding er Joan Hansen ikke tilfreds med.

- Jeg har vel også lov til at have et privatliv ved siden af, uden at det skal omregnes til arbejdsevne, og uden at jeg skal tages i ydelse, fordi jeg bruger to minutter på at smække et billede op på Facebook, siger hun.

Lægger vægt på Joans aktive liv på Facebook

I en partshøring, som TV ØST er i besiddelse af, henviser jobcenteret blandt andet til, at Joan Hansen har solgt flere ting på Facebook, som for eksempel en skjorte, en taske og lysestager.

Desuden nævner jobcenteret, at Joan Hansen har deltaget i to liveinterviews på Facebook om hendes situation. 

Hun har også haft overskud til at være i kontakt med en journalist fra avisen.dk og deltaget i en demonstration foran jobcenteret tilbage i november.

quote Joan Hansen har blandt andet deltaget i to liveinterviews på Facebook om hendes situation, været i kontakt med en journalist fra avisen.dk og deltaget i en demonstration foran jobcenteret 

Lægger det kommunale jobcenter vægt på i en partshøring

Kommuner må gerne bruge viden fra sociale medier

Hendes historie har sat gang i debatten om, hvordan kommuner kontrollerer borgernes aktive liv på de sociale medier, hvis kommunerne er i tvivl om, hvorvidt sociale ydelser bliver uberettiget udbetalt til en borger.

Men ifølge John Klausen, lektor ved juridisk fakultet ved Aalborg Universitet, gør Vordingborg Kommune og andre kommuner intet forkert.

Det er lovligt for dem at bruge disse informationer, når de er offentligt tilgængelige på de sociale medier.

Ifølge Helle Linnet fra Vordingborg Kommune kan det være relevant at bruge informationer om en borgers aktive liv på Facebook, når man skal vurdere en borgers arbejdsevne.
Ifølge Helle Linnet fra Vordingborg Kommune kan det være relevant at bruge informationer om en borgers aktive liv på Facebook, når man skal vurdere en borgers arbejdsevne.

- Hvis det er udelukkende tale om offentligt tilgængelige oplysninger, så er det ikke udelukket, at kommunen henter og bruger dem. Men de skal stadigvæk være saglige og relevante for den sag, som de behandler, siger John Klausen.

Bruger sociale medier som del af vurdering

Vordingborg Kommune kan ikke kommentere den konkrete sag om Joan Hansen.

Men Helle Linnet, der er social- og arbejdsmarkedsdirektør i Vordingborg Kommune, fortæller, at det kan være relevant at bruge oplysninger fra Facebook til at vurdere en borgers arbejdsevne.

- Aktiviteterne bliver en del af den vurdering, der vil være af den enkeltes situation. Der vil man se på, om man kan bruge det til at gå i dialog med borgeren. For hvis man kan sælge noget et andet sted, hvis man kan være aktiv i forhold til nogle andre aktiviteter, kan man så omsætte noget til et arbejdsliv, siger Helle Linnet.

Ifølge afgørelsen fra Vordingborg Kommune var det en anonym henvendelse, der gav anledning til at undersøge Joan Hansens aktiviteter på Facebook.