Wusjjj... Flammerne står tre-fire meter op i luften.
- Sådan går det, når man hælder vand på brandvarm olie. Det må man aldrig gøre, gjalder det over gårdspladsen på Midt- og Sydsjællands Brand og Rednings afdeling i Vordingborg.
Jeg kan godt tænke mig at blive brandmand
16 unge mennesker står og følger forløbet. De rykker helt automatisk et par skridt tilbage, da flammerne slår op i luften.
Trygfonden har netop tildelt Ungdomsskolen og 10. klasse i Vordingborg en donation på lidt over en million kroner til et brandkadet-forløb.
Projektet, som løber over de næste tre år, skal være med til at lære de unge om førstehjælp, sikkerhed og brandbekæmpelse - og ikke mindst udvikle et nyt og stærkt fællesskab mellem de unge.
Hvert år etableres to hold, med opstart i henholdsvis september og marts.
Efter endt kursusforløb optages kadetterne i Midt- og Sydsjællands Brand og Rednings ungdomskorps, hvor man kan fortsætte, til man fylder 18 år.
Karriere i beredskabet
Projektet vækker begejstring hos de unge, som har meldt sig. Blandt andet 15-årige Mads Christian Andersen.
- Det giver et stærkt fællesskab og sammenhold. Vi lærer rigtigt meget om sikkerhed og hvordan, man håndterer brande, siger han og fortsætter:
- Vi prøver også røgdykkerudstyr, lærer førstehjælp og meget mere. Jeg har fået en masse selvtillid, erfaring og viden med i bagagen, som jeg helt sikkert kan bruge i fremtiden. Jeg vil helt klart anbefale andre unge at prøve.
Jeg har oplevet unge, som ikke turde gå til eksamen, men tør det nu på grund af forløbet
Projektet har faktisk givet ham lyst til at fortsætte en karriere inden for beredskabet, når han er færdig med skolen.
- Jeg kan godt tænke mig at blive brandmand. Det er et krævende job - men jeg kan godt lide, at der er noget fysisk og udfordrende i et job, siger Mads Christian Andersen.
Sikkerhed og fællesskab
Det var 14-årige Anna Langgaards veninde, der inspirerede hende til at melde sig til kadetforløbet.
- Min veninde var startet på et tidligere hold, og det lød så spændende, at jeg også meldte mig. Jeg har kun været med to gange, men jeg har allerede lært en masse, siger hun.
Hun er glad for fællesskabet - men også de mange konkrete ting, de bliver undervist i.
- Vi lærer at slukke ild med et grydelåg og tæpper. Vi laver en masse øvelser, hvor vi skal stole på hinanden og får også en masse viden om sikkerhed, hvor jeg lærer at beskytte mig selv. Det synes jeg, er ret spændende, siger Anna Langgaard.
Giver selvtillid til udfordrede unge
Der er ifølge projektleder i Vordingborg Kommune, Pernille Rasmussen, flere lag i projektet.
For en ting er, at lære de unge en masse værdifuld viden om sikkerhed og brandbekæmpelse, men det giver også selvtillid.
- For nogle unge er projektet et sted at få noget mere meningsfuldt at lave og som senere kunne få en interesse for beredskabet. For andre handler det om at opbygge noget selvtillid og lære at stole på sig selv og andre - i et miljø, hvor de egenskaber er afgørende, siger Pernille Rasmussen.
- Nogle kommer fra socialt belastede hjem og har brug for den opbakning og det fællesskab, der er her, siger hun og fortsætter:
- Jeg har oplevet unge, som ikke turde gå til eksamen - men tør det nu på grund af forløbet. Andre kunne ikke lide at gå i skole, men har fået en masse selvtillid og møder i skole hver dag nu, siger Pernille Rasmussen.
Hun håber, at projektet på den lange bane kan få stor betydning for de unge i Vordingborg.
- Vi har mange unge, der ikke får en uddannelse eller har en række udfordringer i deres sociale liv. Jeg tror, at det her kan være med til at styrke de unge og give dem mod på en uddannelse. Eventuelt inden for beredskabet, siger Pernille Rasmussen.
Masse oplevelser
Beredskabsmester og holdleder i Midt- og Sydsjællands Brand og Redning, Mark Brix Jensen, er glad for forløbet - og stolt af de unge.
- De er fyldt med gå på-mod, og er nysgerrige på at lære mere. De vil det her. Projektet er rigtig godt, da det giver de unge en god ballast og en masse oplevelser i bagagen. Især de unge, der kommer fra mere socialt belastede hjem eller har nogle udfordringer i hverdagen, siger Mark Brix Jensen og tilføjer:
- Forløbet giver dem noget selvtillid og et socialt netværk. Brand og redning er krævende både fysisk og psykisk. Derfor skal man have god selvtillid - men også stole blindt på de andre i teamet, siger han.