¨

Støjberg om Anita-sagen: Det er bøvlet og indviklet

Anita Pedersen forsøger at få kontanthjælp, men ved ikke, hvordan hun skal forsørge sig selv, hvis ikke det lykkes.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) udtaler sig nu om udvisningen af Anita Pedersen fra Nyråd. Hun forstår kvindens frustration.

En måned uden ret til at forsørge sig selv er slut for den 29-årige Anita Pedersen, efter hun fredag fik en midlertidig opholdstilladelse i Danmark.

Og nu melder integrationsminister Inger Støjberg (V) sig på banen i sagen, hvor hun kalder reglerne for bøvlede og indviklede.

- Jeg kan oprigtigt godt forstå, hvis Anita Pedersen er blevet forvirret og frustreret over sin situation, siger Inger Støjberg i et skriftligt svar til TV ØST. 

Læs også Ny afgørelse: Anita får lov til at være i Danmark

Mistede statsborgerskab

Sagen startede for en måned siden, da Anita Pedersen selv ringede til Indfødselsretsstyrelsen for at hjælpe med sin søsters sag. 

Her opdagede man så, at der var sket en fejl, da Anita Pedersen blev registreret som dansk statsborger.

Årsagen er, at Anita Pedersens thailandske mor og danske far ikke er gift, og at hun derfor ikke automatisk ved fødslen har fået dansk statsborgerskab. Ved en fejl blev hun dog alligevel registreret som dansk i CPR-registret.

Siden har hun både fået frataget sit pas, retten til at arbejde og retten til at få dagpenge.

Fredag fik hun dog retten til at bo og arbejde i Danmark tilbage - og sager som denne skal behandles hurtigt, slår udlændingeminister Inger Støjberg (V) fast over for TV ØST. 

Læs også FOA går ind i sag om Anita: Det er tudetosset

Det er fast praksis, at Udlændingestyrelsen hastebehandler disse sager

Inger Støjberg (V), udlændingeminister

- Helt generelt kan jeg oplyse, at det et Folketingets Indfødsretsudvalg, der i denne type sager vurderer om en person, der er blevet omregistreret i CPR, og som efterfølgende søger om dansk statsborgerskab, har ret til at blive dansk statsborger og igen få dansk pas, siger hun i en skriftlig kommentar og tilføjer:

- I mellemtiden skal ansøgeren selvfølgelig have et opholdsgrundlag i Danmark, og derfor er det også fast praksis, at Udlændingestyrelsen hastebehandler disse sager.

Forstår det føles bøvlet

Ministeren understreger, at det er vanskeligt for hende at kommentere på personsager, fordi hun som minister skal ”holde armslængde til sagsbehandlingen”.

Jeg kan godt forstå, hvis det føles bøvlet og indviklet, og derfor har jeg nu bedt ministeriet om at se på, om vi kan gøre mere for at hjælpe i de her sager

Inger Støjberg (V), udlændingeminister

- Men jeg kan oprigtigt godt forstå, hvis Anita Pedersen er blevet forvirret og frustreret over sin situation, siger Inger Støjberg.

Hun vil nu bede ministeriet om at se nærmere på, hvad man kan gøre i lignende sager.

- Jeg kan godt forstå, hvis det føles bøvlet og indviklet, og derfor har jeg nu bedt ministeriet om at se på, om vi kan gøre mere for at hjælpe i de her sager – for at undgå unødig forvirring for borgerne.

Læs også Indfødsretsudvalget udskyder Anita Pedersens sag

Ikke mange sager

Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser til TV ØST, at de ikke oplever mange sager som Anita Pedersens, hvor en ansøger om dansk indfødsret fejlagtigt tidligere har fået udstedt et dansk pas.

I perioden august 2014 til december 2016 har der været forelagt 17 sager for Folketingets Indfødsretsudvalg. 

Læs også Efter 29 år i Danmark: Anita Pedersen har aldrig været dansk

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App