Stjal kopi af vikingesmykke: Museumstyve idømmes to års fængsel

To mænd er blevet idømt to års fængsel for indbrud på Danmarks Borgcenter i Vordingborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

To mænd er onsdag ved Retten i Nykøbing Falster blevet idømt to års fængsel for et indbrud på Danmarks Borgcenter i Vordingborg.

Dommeren lægger vægt på, at det på overvågningskameraet kan ses, at de to tyve er gået direkte til montren med forme og smykke. Retten mener derfor, at det er bevist, at det var med forsæt, at tyvene stjal, hvad de troede, var det originale smykke.

De to mænd, på henholdsvis 32 og 25 år, brød ind i museet i august sidste år, hvor de stjal museumsgenstande til en værdi af flere millioner kroner. De stjal det, som de selv troede var et uvurderligt smykke fra vikingetiden samt seks støbeforme.

Smykket var dog en kopi af en Hiddensee-guldkæde, men støbeformene er ifølge museumsdirektør, Keld Møller Hansen fra Museum Sydøstdanmark helt unikke.

Anklageren krævede fængselsstraffe på tre til tre et halvt års fængsel til begge. Begge forsvarerer mener ikke, at deres klienter skulle have mere end ni måneders fængsel.

Hiddensee-smykket sidestilles med kronjuvelerne i værdi

Kopien af Hiddensee-smykket har en værdi af 40.000 kroner, mens det originale smykkes værdi beløber sig til 6,5 millioner euro, hvilket er lavt sat. Smykket sidestilles med kronjuvelerne i værdi.

Under anklagerens procedure argumenterede hun for, at de to tiltalte tog til Vordingborg for at stjæle Hiddensee-smykket.

- Det var nøje planlagt og bestilt, lød det i anklagerens procedure.

- Man bryder ikke ind på et museum og stjæler et guldsmykke, hvis ikke man ved, at det er meget værdifuldt.

Vikingesmykke stjålet
Læs også
Tiltalt for museumsindbrud: Vi tog bare det, der skinnede mest
Vikingesmykke stjålet
Læs også
Tiltalt for museumsindbrud: Vi tog bare det, der skinnede mest

Men ifølge begge de tiltalte, så tog de bare det, der skinnede mest. Det var altså helt tilfældigt, at det var Hiddensee-smykket, de tog.

- Det kunne lige så godt have været en udstoppet ørn, siger den 25-årige.

Klammeri inden retssag

Inden retssagen overhovedet gik i gang, opstod der klammeri mellem den 32-årige og politiet, som endte med, at den tiltalte blev lagt i benlås.

Politiet ville nemlig ikke have, at de tiltalte talte sammen, da de stadig er underlagt delvis besøgs- og brevkontrol. Men det faldt ikke i god jord hos den 32-årige tiltalte.

Den 25-årige er opvokset i Københavnsområdet. Han har gået på specialskole og har ikke nogen afsluttende eksamen. Han er uden indtægt og har en diagnose med ADHD. Han bor lige nu hos sin far og har en datter. 

Den 32-årige mand har ikke haft nogen bolig, siden han var 18 år. Han har boet rundt omkring, og også i et telt i en park. Han har også ADHD og et hashmisbrug, som han ønsker at komme ud af. Han siger, at det giver ham et kick at stjæle og er måske kleptoman. 


Nyhedsoverblik