SSP-konsulent har fokus på unge på nettet: Ville man selv bryde sig om, at det her blev delt?

SSP-konsulent Morten Brandt Jakobsen fra Vordingborg Kommune fortæller, at man har øget fokus på unges deling af fotos på sociale medier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I politikredsene i vores region er der i alt 68 unge, der er sigtede for at dele børnepornografisk materiale  - både piger og drenge.

Unge, som er sigtede for at have overtrådt straffelovens paragraf 236.  

quote Langt de fleste unge er med på, hvordan man omgås materiale af den karakter, som den her store sag drejer sig om

Morten Bang Jakobsen, SSP-konsulent, Vordingborg Kommune

Hos SSP (Skole, Socialforvaltning og Politi) i Vordingborg Kommune har man længe haft fokus på at klæde de unge på til at begå sig på de sociale medier.

For udover at SSP-arbejdet blandt andet handler om at oplyse om kriminalitet og misbrug, så handler det også om undervisning i, hvordan man begår sig på de sociale medier.

- I dag er det helt almindeligt, at unge har adgang til digitale medier allerede som børn. Derfor har vi en læreplan indbygget i alle klassetrin for digital dannelse, som helt enkelt handler om regler og lovgivning men også om kildekritik, siger Morten Brandt Jakobsen, SSP-konsulent hos Vordingborg Kommune.

Dele af undervisningen handler om reglerne, men der er også en del fokus på etik, forklarer SSP-konsulenten:

- Fra 5. klassetrin har vi mere fokus på en form for social pejling. Det handler især om at fortælle, hvad der er almindeligt på sociale medier. Mange unge har det med at sige at de deler noget, for "det gør alle jo", men det gør alle ikke. Her forsøger vi at gøre dem bevidste om, at det ikke er normalt at dele billeder af andre, siger han.

I den store sag, der blev offentliggjort i dag, er over tusind unge sigtede. Men ifølge Morten Bang Jakobsen ved de fleste unge godt, hvad man må på de sociale medier.

- Langt de fleste unge er med på, hvordan man omgås materiale af den karakter, som den her store sag drejer sig om, siger han.

Uvidenhed blandt forældre

Sagen har tråde i politikredse landet over, men er startet i Nordsjælland, hvor den 15-årige pige på videoen også er fra.

Videoen er delt eller gemt af de over tusinde sigtede personer. Men langt flere har ifølge politiet set videoen. Man skønner, at godt 5.000 personer har set videoen, ifølge efterforskningsleder Carsten Høj Hansen fra Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi. 

Ifølge Morten Bang Jakobsen er der en del uvidenhed på området - også fra forældrene, som man skal forsøge at komme til livs.

- Jeg tror, der er mange - både børn og forældre - der måske ikke ved, at det er forbudt bare at dele et helt almindeligt billede af en anden person, siger Morten Bang Jakobsen.

Derfor håber han, at sagen vil skabe fokus på området.

- Jeg tror, at den her sag er så stor, så den vil skærpe opmærksomheden omkring det, og den vil nok også gøre forældrene bekendt med, at det er en snak man må tage rundt om spisebordet, siger han.

- Det vil være en af de sager, når der er faldet dom, som vi tager frem, når vi er ude og undervise. Det virker ikke med skræmmekampagner eller forbud, men det virker med oplysning.

Opfør dig på Facebook som i virkeligheden

En grundregel, som Morten Bang Jakobsen gør meget ud af at fortælle de unge omkring sociale medier er simpel men virker, mener han:

- Sociale medier er fuldstændig som virkeligheden - man skal opføre sig ordentligt. Vi gør en del ud af at fortælle, det er vigtigt at sætte sig i den andens sted. Ville man selv bryde sig om, at det her blev delt? siger Morten Bang Jakobsen.

Her nedenunder kan du læse SSP-konsulent Morten Bang Jakobsens råd til forældre til teenagere.

Du kan også læse mere på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside.

Det kan du gøre som forælder: