Sorteret affald bliver blandet sammen i skraldebilerne: - Det er spild af vores tid

Skjulte optagelser, TV ØST har foretaget, viser, at borgernes affald i flere tilfælde blandes sammen i skraldebilerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skulle være så godt og så grønt, da Vordingborg Kommune i efteråret gik med på den grønne bølge, hvor affaldet skulle sorteres for klimaets skyld.

Borgerne fik nye skraldespande og skulle til at lære, hvor hvilket affald skulle smides hen. Æbleskrog og andre madrester i bioaffald og mælkekartoner og remouladetuber i restaffald.

- Vi har købt nogle skraldespandsbeholdere, så vi kan sortere affaldet. Den grønne skal der madaffald i og den anden er til restaffald. Vi har gjort det meget pædagogisk, fordi vi har to drenge, så jeg har sat mærkater på, så de kan se, hvor de skal putte det i. Ellers bliver det jo bare kylet ned i en spand, forklarer Lizette Torkildsen, der er mor til tre og bor i Vordingborg.

Selv om det kræver lidt ekstra i dagligdagen, synes Lizette Torkildsen, det er helt rigtigt at sortere affaldet. Det er det bedste for klimaet.

quote Den trafik skal ikke forekomme og den skal stoppes

Rolf Hoelgaard, Byg- Land og Miljøchef i Vordingborg Kommune

Affald blandet sammen

Men hun bliver temmelig overrasket, da hun ser optagelser af affaldsspande blive tømt. Her bliver alle spandene nemlig ikke tømt, så bioaffaldet kommer i det ene kammer og restaffaldet kommer i det andet kammer i skraldebilen.

Tre forskellige dage hen over den seneste måned har TV ØST foretaget optagelser af 44 skraldespande, der er blevet tømt i Vordingborg. 28 af de skraldespande er blevet tømt, så både bioaffald og restaffald er røget direkte ned i kammeret på skraldebilen beregnet til restaffald.

Det er altså blevet blandet sammen.

Artiklen fortsætter under videoen. 

 

Da Vordingborg Kommune indførte affaldssortering, kom der nye skraldespande. Når man løfter låget på skraldespanden, er rummet delt op i to med en tværvæg. Skraldebilen er indrettet på samme måde med to kamre. Det betyder, at når skraldespanden skal tømmes, skal den sidde midt på skraldebilen, så affaldet fra hvert rum, kan ryge ned i det rigtige kammer på skraldebilen.

- Det er rystende

Men TV ØST's optagelser viser, at næsten to tredjedele af de skraldespande, TV ØST så blive tømt, er affaldet fra begge rum i skraldespanden røget ned i kammeret til restaffald på skraldebilen.

Når skraldebilen er fyldt, kører den til endestationen i Næstved, hvor der er både forbrænding og biopulp-anlæg. Restaffaldet bliver brændt og bioaffaldet kommer i biopulp-anlægget, der kan omdanne madaffaldet til energi. Men når bioaffaldet er blandet sammen med restaffaldet, bliver det hele brændt sammen.

- Jeg synes, det er rystende. Vi er flere familier, som har lavet endnu mere sortering, fordi vores børn også skal kunne finde ud af det. Så synes jeg ikke, det er særlig rart, siger Lizette Torkildsen.

Se hele indslaget fra TV ØST fra fredag den 5. april her: 

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Lizette Torkildsen mener ikke, det hjælper at sortere affaldet, hvis det alligevel bliver blandet sammen.
Lizette Torkildsen mener ikke, det hjælper at sortere affaldet, hvis det alligevel bliver blandet sammen. Foto: Kasper Larsen - TV ØST

Du ser eksempler på, at det alligevel bliver sendt på forbrændingen. Er det i orden?

- Nej, nej nej. Det er ikke okay. Hvad er det, vi skal så? Hvad er det, de vil med det her? Det er spørgsmålet lige pludselig. Det hjælper jo ikke, at vi sorterer, når det bare ryger det samme sted hen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafikken viser, hvordan affaldssorteringen skal foregå.

Jan Leif Pedersen bor også på en af de veje, hvor TV ØST har dokumentation for, at hele skraldespandens indhold bliver tømt i det samme kammer i skraldebilen.

- Så kan vi lige så godt lade være med at sortere det. Det er spild af vores tid, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jan Leif Pedersen mener, at det er spild af tid, at de sorterer affaldet, hvis det alligevel bliver blandet sammen.
Jan Leif Pedersen mener, at det er spild af tid, at de sorterer affaldet, hvis det alligevel bliver blandet sammen.

Kommune: Det kommer til at stoppe nu

Vordingborg Kommune har hyret skraldevognsfirmaet Urbaser til at tømme skrald hos borgerne. TV ØST har vist optagelserne til Byg-, Land- og Miljøchef i Vordingborg Kommune, Rolf Hoelgaard. Og han er mildest talt ikke imponeret over det, han ser.

- Min reaktion er, at vi ser med meget stor alvor på den dokumentation, I har lavet. Det er nyt for os, siger Rolf Holgaard og fortsætter:

Artiklen fortsætter under billedet.

Rolf Hoelgaard chef for Byg-, Land- og Miljø i Vordingborg Kommune 
Rolf Hoelgaard chef for Byg-, Land- og Miljø i Vordingborg Kommune 

- Den trafik skal ikke forekomme, og den skal stoppes. Og den vil blive stoppet. Det kan jeg sige med stor sikkerhed. Det, vi har set på de billeder her, det kommer til at stoppe nu. For når det er sorteret, skal det indsamles på en måde, så det ikke bliver blandet sammen, siger Rolf Hoelgaard.

quote Det er fuldstændig uacceptabelt og det kommer til at få konsekvenser overfor medarbejderne

Jens Buch Stæhr, driftschef, Urbasér

Han vil kontakte renovationsfirmaet for at høre, om der kan være en forklaring.

Driftschef: - Det er fuldstændig uacceptabelt

Driftchefen i skraldemandsfirmaet Urbaser, Jens Buch Stæhr, har også set TV ØST's optagelser.

Har du en forklaring på, hvorfor de kan finde på at tømme den i restaffald og ikke i midten?

- Ikke umiddelbart. I visse tilfælde kan der være den forklaring, at der ikke er bioaffald i spanden. Det kan også være, den er fejlsorteret, siger Jens Buch Stæhr.

Hvis den er fejlsorteret, hvad skal skraldemanden så gøre?

- Melde det ind til kommunen og lade den stå, siger driftchefen.

Jens Buch Stæhr er først stille efter at have set optagelserne. Men siger så:

- Vores kontrakt med kommunen er klokkeklar og enkel, og den agter vi selvfølgelig at leve op til. Det her får vi sat en stopper for øjeblikkeligt. Vi beklager det, der er sket både overfor kommunen og overfor borgerne. Det er fuldstændig uacceptabelt og det kommer til at få konsekvenser overfor medarbejderne, siger Jens Buch Stæhr.

Hos Lizette Torkildsen er lysten til at sortere blevet mindre.

Fortsætter I med at sortere her?

- Ja, hvis de sorterer det rigtigt i deres biler, så vil vi gerne fortsætte, siger hun.

Urbaser tømmer affaldsspande i 35 kommuner hele landet. I vores region samler firmaet skrald i Holbæk, Stevns, Odsherred, Ringsted, Kalundborg og Vordingborg kommuner.

Rettelse
Det fremgik oprindeligt af artiklens underrubrik, at borgernes sorterede affald bliver blandet sammen i 28 ud af 44 skraldebiler. Det er ikke korrekt. TV ØST har videoptagelser fra afhentningen af 44 skraldespande. Af videoptagelserne fremgår det, at indholdet fra de 28 skraldespande blandes sammen i skraldebilen.