Søndag var årets største mølledag - gæster kunne male korn og bage pandekager

Søndag blev der afholdt Dansk Mølledag. Flere møller i regionen inviterede derfor gæster indenfor.

Søndag var en årlig festdag for alle mølle-interesserede.

Hele dagen blev der nemlig afholdt Dansk Mølledag, hvor mølleejere, frivillige møllelaug og museer kunne vise deres arbejde med at bevare møllerne.

Viemose Mølle var et af de steder, hvor gæster i løbet af dagen har trodset regnen og kigget forbi.

- Der har været en 14-15 stykker udover os selv. Så vi har været en 20 stykker her. Det er jo for lidt, men det var da bedre end ingenting, forklarer Stig Eriksson, formand for Viemose Møllelaug.

Viemose Mølle er en hollandsk vindmølle.
Viemose Mølle er en hollandsk vindmølle. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Den gamle mølle er en hollandsk vindmølle, som er opført på Nr. Viemose Mark ved Kalvehave sogn. Den blev opført af gårdmanden Niels Sørensen og er færdigbygget den 25. november 1867 for en forsikringssum på 3.200 rigsdaler.

Siden Viemose Mølles opførelse er der lagt nye gulve, og murværket er blevet renoveret. Planen er dog stadig, at møllen skal have omgang og vinger.

- Vi har fået et tilbud på 700.000, men hvis vi selv laver den (omgangen, red.), og vi får skaffet noget træ, så kan vi gøre det for 100.000.

Læs også
Kalundborg har fået nyt museum - her kan du komme tæt på søfartslivet

Havde flere aktiviteter

Udover at se den gamle mølle indefra bød Visemose Mølle også på en aktivitet, hvor gæsterne kunne få lov til at prøve at male korn.

- Vi maler selv vores biodynamiske havre, hvede og rug. Vi har gamle opskrifter tilbage fra 20'erne og 30'erne, fortæller Stig Eriksson.

Viemose Mølle var langt fra den eneste åbne mølle til Dansk Mølledag. Også Nørre Jernløse Mølle ved Regstrup slog søndag dørene op for flere gæster, som både kunne komme en tur ind i møllen og lave pandekager.

- Jeg synes, det er sjovt, fordi der er mange ting, man kan lave, lyder det fra seksårige Olivia.

Ved Nørre Jernløse Mølle kunne man blandt andet lave pandekager.
Ved Nørre Jernløse Mølle kunne man blandt andet lave pandekager. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Ligesom Viemose Mølle er Nørre Jernløse Mølle også en hollandsk vindmølle. Den er originalt opført i 1853 på Nørrevold i København, hvor den stod på St. Peders Stræde. I 1885 blev den dog solgt til gårdejer Niels Peter Rasmussen, som fik transporteret den ud til Nørre Jernløse ved hjælp af hestevogn.

- Det er jo rigtig hyggeligt at kunne fortælle historierne, og hvordan livet på en mølle har foregået i gamle dage. Og folk er meget interesserede i at spørge ind til, hvordan det har været, forklarer Jan Roed, der er næstformand i møllelauget.

Dansk Mølledag er en årligt tilbagevendende begivenhed. Den arrangeres af Dansk Møllerforening, som arbejder på at øge viden om vores kulturhistoriske vind- og vandmøller.

Jan Roed er næstformand i møllelauget ved Nørre Jernløse Mølle, der er en hollandsk vindmølle.
Jan Roed er næstformand i møllelauget ved Nørre Jernløse Mølle, der er en hollandsk vindmølle. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST