Smuk himmel over Møn - så du nordlyset i nat?

Nordlys ses kun sjældent i Danmark, men natten mellem fredag og lørdag kunne man være heldig at observere det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Normalt skal man rejse mod nord for at være heldig at se nordlys. 

Men natten mellem fredag og lørdag var forholdene så fine, at man kunne opleve det elektriske fænomen på nattehimlen over Møn. 

Fotograf Per Rasmussen fra Vordingborg arbejder på en fotobog om Møns mørke, og derfor var han taget til Ulvshale Strand fredag aften for at tage billeder af nattehimlen. Lige inden midnat så han et lys på himlen mod nord, og det blev kraftigere og kraftigere, fortæller fotografen.

- Det startede helt svagt, og så tog det lidt mere til, indtil det så sådan ud, som det gør på billedet, fortæller Per Rasmussen.

Kan kun ses i mørke

Nordlys forekommer ikke så hyppigt i Danmark, som det gør længere nord på. Men DMI bekræfter, at der natten mellem fredag og lørdag er blevet observeret nordlys i Danmark, blandt andet ved Løkken i Nordjylland. 

Hvad er nordlys?

  • Nordlys er et relativt sjældent fænomen i Danmark, og når der endelig er chance for at se det, er det sjældent lige så smukt og kraftigt i sine farver som man kunne håbe på.
  • Nordlys - eller sydlys, som det hedder på den sydlige halvkugle, opstår fordi solen i varierende mængder spreder elektriske partikler ud i rummet og laver forstyrrelser i jordens magnetfelt.
  • I forbindelse med disse magnetiske forstyrrelser i jordens omgivelser kan der skabes energirig partikelstråling. Strålingen består primært af elektroner.
  • Det mest iøjnefaldende udslag af denne type stråling er nordlys, som typisk forekommer i aktive udbrud flere gange om dagen i nordlyszonerne.
  • Nordlys forekommer dagligt i de polare områder, for eksempel i Nordskandinavien, Island og Grønland, og ses især i timerne omkring lokal midnat og i vintertiden, hvor der er flest mørke timer.
  • I Danmark forekommer nordlys hovedsagelig i forbindelse med kraftig magnetisk aktivitet, 'magnetisk storm'. Sådanne magnetiske storme på Jorden har forbindelse med vulkan-lignende udbrud på Solen.
  • I Danmark forekommer nordlysene som regel ret kortvarigt, når den magnetiske aktivitet topper. Nordlysene her har ofte stærkt rødlige farver og er formede som brede stråler.

Kilde: DMI - Danmarks Meteorologiske Institut

Hvis man vil være heldig at se nordlys, skal man opsøge de rigtige steder, fortæller vagtchef ved Danmarks Meteorologiske Institut, Anja Bodholdt.

- Man kan kun se det på mørke steder, hvor der ikke er andet lys, der larmer, siger hun.

Mørk himmel over Møn

Øerne Møn og Nyord er nogle af de få steder i Danmark, hvor der stadig er så mørkt om natten, at man tydeligt kan se stjernerne på himlen.

For at bevare mørket og bekæmpe lysforurening på de to øer har lokale taget initiativ til at få den internationale certificering som Dark Sky Park for Møn og Nyord.

Læs også
Flere borgere har set en lysende ildkugle på himlen
Læs også
Flere borgere har set en lysende ildkugle på himlen

Lysforurening er kunstigt lys, som forstyrrer og oplyser det naturlige nattelandskab og nattehimlen. 

Du kan læse mere om Dark Sky Møn her.


Nyhedsoverblik