Smitte spreder sig blandt unge - to uddannelsesinstitutioner lukkes ned

Både Vordingborg Gymnasium og ZBC i Vordingborg har sendt alle elever hjem fra torsdag, efter at der er konstateret smitteudbrud blandt eleverne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere forskellige ungdomsfester i weekenden er angiveligt årsag til, at både Vordingborg Gymnasium og ZBC i Vordingborg har måtte sende alle elever hjem fra i dag, torsdag.

quote Det er spredt ud på klasser, og der er meget, der tyder på, at det er nogle private fester, der har accelereret det

Michael Liestmann Kaas-Andersen, direktør på ZBC

På begge skoler er der nemlig konstateret smitteudbrud med Covid-19 blandt eleverne.

På Vordingborg Gymnasium lyder beskeden foreløbigt, at eleverne skal blive hjemme torsdag, og så vil skolen torsdag eftermiddag melde en nærmere plan ud.

- Dagen i dag er egentlig en pausedag, hvor vi kan få lavet den smitteopsporing, der er nødvendig, og så vi kan få rådgivet os med Styrelsen for Patientsikkerhed, så vi kan træffe en beslutning om, hvad vi gør senere i dag, fortæller Jakob Stubgaard, der er rektor på Vordingborg Gymnasium, til TV2 ØST.

På ZBC lyder beskeden til alle elever, at de kan få lov at komme tilbage i skole på onsdag i næste uge, såfremt man har fået foretaget en test, der er negativ. Det oplyser direktør på ZBC Michael Liestmann Kaas-Andersen til TV2 ØST.

Private fester er synderen

De to skoler ligger under samme tag i Vordingborg, og eleverne fra de to uddannelsesinstitutioner benytter samme kantine og undervisningslokaler. Både Jakob Stubgaard og Michael Liestmann Kaas-Andersen er dog overbeviste om, at smitten er sket i privat regi til flere forskellige fester i weekenden, hvor eleverne har deltaget på kryds og tværs.

- Det er spredt ud på klasser, og der er meget, der tyder på, at det er nogle private fester, der har accelereret det, siger Michael Liestmann Kaas-Andersen.

- I går aftes blev jeg ringet op af ni forskellige elever, som sagde, at de havde fået testsvar, og at de var blevet konstateret positive. De fordeler sig på forskellige klasser og forskellige årgange, og de har tilsyneladende været til flere forskellige fester i weekenden, siger Jakob Stubgaard.

Mange elever er smittet

Der går i alt 625 elever på Vordingborg Gymnasium, og foreløbigt er 13 elever testet positive. På naboskolen ZBC går der omkring 600 elever, og her er cirka 20 elever samt to undervisere blevet konstateret smittet.

quote Sådan noget som det her viser jo, at når nogle få beslutter sig for at gøre noget, så får det konsekvenser for rigtig mange

Jakob Stubgaard, rektor på Vordingborg Gymnasium

- Det er jo træls, fordi det er sket på grund af noget, der er foregået i private hjem. Så det er vi jo ikke som sådan selv herre over, siger Jakob Stubgaard.

Lederne fra begge uddannelsesinstitutioner udtrykker ærgrelse over, at nogle elever har valgt at ignorere regeringens anbefalinger og har samlet sig i større grupper til fester henover weekenden.

- Det er bare super ærgerligt. Mit indtryk af de unge har egentlig hele vejen igennem været, at de har været rigtig fornuftige, og det er de generelt også. Men sådan noget som det her viser jo, at når nogle få beslutter sig for at gøre noget, så får det konsekvenser for rigtig mange. For det er jo ikke alle skolens elever, der har været til fest – det er et fåtal, siger Jakob Stubgaard.

- Det må kalde til eftertanke, at det har nogle forholdsvis alvorlige konsekvenser, hvis man fester lige nu. Så jeg mener, at man skal tage det som en opfordring til ikke at holde fester lige nu, siger Michael Liestmann Kaas-Andersen.

Skolerne er lige nu i tæt kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed, der skal hjælpe med at få styr på den forestående smitteopsporing. 

- Jeg håber ikke, at tallet stiger yderligere i løbet af dagen, men vi ved i hvert fald lidt mere om, hvad der skal ske fremadrettet, når vi kommer lidt længere op ad dagen, siger Jakob Stubgaard.

Så længe eleverne ikke må møde op på skolerne, vil de få virtuel undervisning i det omfang, det er muligt.