Smed mukkert og jernrør efter politiet i vild biljagt

En dramatisk biljagt blev fredag aften afviklet på Sydsjælland og Falster. De ansvarlige er kendt af politiet i forvejen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den ene mand sad på førersædet, tilsyneladende med speederen i bund det meste af tiden. På passagersædet sad hans kammerat, der flere gange kastede ting efter politibilen, de havde lige i hælene.

Det lyder som en scene fra en actionfilm - men det var præcist det, der skete fredag aften, da to mænd i meget høj fart forsøgte at flygte fra politiet i en dramatisk biljagt, der løb over en distance på 43 kilometer - og som varede 31 minutter. 

De to mænd havde selv gjort politiet opmærksomme på dem, da de klokken 23.15 var på vej ud af Præstø by, men med det lange lys tændt uden at blænde ned.

quote De stoppede dog ikke, men ræsede lige igennem tanken og tilbage på vejen

Bo von Würden, politikommissær

Føreren af bilen ønskede dog ikke at stoppe, da politiet ville snakke med ham, og satte i stedet fuld fart på bilen, der susede ud af byen i retning mod Bårse og Sydmotorvejen.

Kort før motorvejen skal man passere hovedvejen, der går parallelt med motorvejen. Her forsøgte de to i den flygtende bil første gang at ryste politiet af.

- De kørte ind på en tankstation. De stoppede dog ikke, men ræsede lige igennem tanken og tilbage på vejen. Her forsøgte de at ramme politibilen ved at kaste en mukkert ud af bilens passagervindue, fortæller politikommissær Bo von Würden fra lokal efterforskning i Nykøbing Falster til TV2 ØST.

Det var denne rute, som biljagten løb over.
Det var denne rute, som biljagten løb over. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Politiet nåede at undgå den store hammer, der kom susende mod dem - men bilen fortsatte gennem Bårse og ned på motorvejen.

Her kørte de i høj fart i sydgående retning.

Flere gange overhalede bilen andre bilister på motorvejen indenom i nødsporet - og en enkelt gang var det ifølge politiet ved at ende i en ulykke.

Kørte 170 i 90-zone

Hen over Farøbroerne gav flugtbilisten den for alvor gas. Man må køre 90 kilometer i timen hen over broerne, da de er indrettet uden nødspor eller den sikkerhed, vi i dag er vant til på strækninger, hvor man må køre hurtigere. Det hæmmede dog ikke bilen.

- Han er målt til at køre mellem 130 og 170 kilometer i timen hen over broen, siger Bo von Würden.

Bilisten kørte af motorvejen i Nr. Alslev og fortsatte ud af nogle meget små veje, der går mod sydøst for motorvejen.

Her forsøgte bilisten igen at standse politiet. Det skete, da der fra bilen blev kastet en stor, grøn jerrycan efter politiet, som kun med nød og næppe undveg. En jerrycan er en stor reservedunk i metal.

- Jeg kan ikke se, at der skulle være noget i den, men det var alvorligt nok, lyder det fra Bo von Würden.

Det er vanvidsbilisme:

  1. Hastighedsoverskridelser på mere end 100 % ved hastigheder over 100 km/t.

  2. Kørsel med hastigheder over 200 km/t.

  3. Spirituskørsel med en promille over 2,00.

  4. Særlig hensynsløs kørsel, såsom gentagen overskridelse af fuldt optrukne spærrelinjer eller kørsel mod færdselsretningen på en motorvej.

  5. Forsætlig forvoldelse af fare for andres liv eller førlighed, f.eks. ved at køre bilen ind på en cykelsti for at skræmme cyklister.

  6. Uagtsomt manddrab eller forvoldelse af betydelig skade under særligt skærpende omstændigheder, herunder hvis føreren er påvirket af spiritus eller narko.

Kilde: FDM.dk

Også en støddæmper og et jernrør blev kastet efter politiet, før flugtbilisten mistede herredømmet over sin bil og forulykkede på Søndergade i Eskilstrup.

Stoffer i blodet

Umiddelbart efter ulykken blev den 32-årige fører af bilen testet for blandt andet at være påvirket af stoffer - og testen viste et positivt resultat på kokain, cannabis, amfetamin og methamfetamin. Derfor blev bilisten sigtet for blandt andet narkokørsel.

Manden på passagersædet, der tilsyneladende kastede tingene efter politiet, var en 36-årig mand.

Læs også
20-årig truede mand på livet efter biljagt
Læs også
20-årig truede mand på livet efter biljagt

Politiet oplyser, at de endnu ikke har besluttet, hvad mændene mere præcist skal sigtes for, og hvem af de to, der skal sigtes for hvad. Samtidig er det ikke klart, om bilen, de to kørte i, skal beslaglægges. Det var ikke føreren af bilen, der ejer den.

- Det er noget af det, som vores jurister nu undersøger, siger Bo von Würden.

Han oplyser, at begge mænd var kendt af politiet i forvejen - og faktisk har en af de to mænd siden fredag været i kontakt med myndighederne.

Det var den 36-årige passager, der søndag middag endnu engang forsøgte at stikke af for politiet. 

Her standsede han i en indkørsel, og politiet parkerede bag ham i et forsøg på at undgå, at han slap væk. Her valgte den 36-årige dog alligevel at forsøge at undslippe, og bakkede derfor mod betjentene og ramte politibilen. 

Det førte efterfølgende til, at han blev anholdt og senere varetægtsfængslet. 

Det skal nu undersøges, om en række genstande fundet i mandens bil kan forbindes til indbrud i området.


Nyhedsoverblik